Haberler

Madde Bağımlılığıyla Mücadele Merkezi Açılıyor

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, madde bağımlılığıyla daha etkin mücadele etmek amacıyla inşa ettiği merkezi önümüzdeki günlerde açmaya hazırlanıyor.

Madde kullanımına karşı yerel yönetimler eliyle yapılan ilk çalışmaya öncülük eden Belediye, merkezin açılışıyla maddenin dolaşımı ve kullanımıyla daha etkin mücadele edecek. Gaziler semtinde yapımı devam eden ve 3 kattan oluşacak merkezde, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, psikolojik danışman, sosyolog ve eğitmenler dâhil 10 teknik personel görev yapacak. Merkezde sosyal ve sportif faaliyetler için alanlarda oluşturulacak. Sportif aktivite kapsamında merkezde portatif basketbol potası, voleybol sahası, masa tenisi ve langırt alanları da yer alacak. Atölyeler oluşturulacak, meslek edindirmeye yönelik kurslar açılacak.


Platformun yaptığı çalışmalar ve açılacak olan merkezle ilgili bilgileri paylaşan Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Madde ile Mücadele Birimi Koordinatörü Fırat Düzgün, madde bağımlılığının her geçen gün artış gösterdiğini söyledi. Bugüne kadar yerel yönetimlerin madde konusunda elle tutulur bir çalışma yürütmediğini bildiren Düzgün, diğer kurum ve kuruluşlarında bu konuya yönelmediğini belirtti.

Belediye olarak 8 ay önce madde konusunda çalışmalara başladıklarını ifade eden Düzgün, Eş Başkanların çağrısıyla kentte bulunan sivil toplum örgütleriyle birlikte 'Amed Madde Bağımlılığıyla Mücadele Platformu' oluşturduklarını hatırlattı. Platformun faaliyetlerine başlamasıyla koruyucu, önleyici ve kurum içinde madde bağımlılığına karşı farkındalık yaratmaya dönük çalışmaların start aldığını bildiren Düzgün, ayrıca maddeyi tanıma ve tanımlamaya yönelik çalışmalar da yaptıklarını belirtti.

'Toplumun tüm dinamikleri harekete geçirildi'

8 ayın sonunda kendilerini madde kullanımını önlemeye dönük daha hazır hissettiklerinin altını çizen Düzgün, belediye olarak bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Yerel yönetimler eliyle kentte koruyucu ve önleyici çalışmaların yoğunlaştığını kaydeden Düzgün, böylelikle toplumun tüm dinamiklerinin harekete geçirildiğini kaydetti.

'Amed Adsız Narkotikleri grubu kuruldu'

142 ülkede maddeye karşı faaliyet yürüten "Adsız Narkotiklerin" Diyarbakır'da da oluşturulduğunu açıklayan Düzgün, bu grubun maddeye bağımlı, ama maddeden uzak durmak için birbirlerini destekleyenlerden oluştuğunun altını çizdi.

Diyarbakır ve 17 ilçesinde maddeyle ilgili alan araştırması yaptıklarını ifade eden Düzgün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda Diyarbakır'ın madde kullanımının sıklıkları ve sonuçları elimizde mevcuttur. Alan araştırması sonucunda kentin hangi bölgelerinde çalışma yürüteceğimizi belirleyebiliyoruz." dedi.

Platformun hayata geçmesinden sonra meslek uzmanlarının 200 madde bağımlısıyla görüşerek, madde kullanımının hangi dönemlerde yoğunlaştığını tespit etmeye çalıştığını ifade eden Düzgün, ortaya çıkan sonuçlara göre hareket kabiliyetlerini genişlettiklerini kaydetti. Madde bağımlılığıyla mücadelede sivil toplum örgütlerine çok önemli görevler düştüğünün altını çizen Düzgün, "Bu sorunu sadece yerel yönetimlerin çözeceğini düşünmüyoruz. Hiçbir kurum tek başına bu sorunun önüne geçemez. Bu nedenle ortaklaşmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Ortaklaşma ve bir arada çalışmayla sonuç alabiliriz" dedi.

'Ailelere büyük görevler düşüyor'

Madde konusunda yurttaşlarında bilgi sahibi olması gerektiğini kaydeden Düzgün, sözlerine şöyle devam etti: "Yaptığımız alan araştırması sonucunda ailelerin bu konuda bilgi sahibi olmadıklarını gördük. Bundan dolayı çocuk ve gençlerin maddeye kullanmaya itildiklerini düşünüyoruz. Eğer ailelerimiz yeterince bilgi sahibi olsaydı, kullanım oranı bu kadar yüksek olmazdı. Bu yüzden yurttaşlardan beklentilerimiz konuya duyarlılık göstermeleridir." Halkın madde konusunda yanlış bilgi ve algı tutumuna da sahip olduğunu dile getiren Düzgün, bağımlılığın ruhsal ve fiziksel bir rahatsızlık olduğuna dikkat çekti. Herkesin bunun bilincinde olması gerektiğini dile getiren Düzgün, "Bu nedenle evinde bağımlı olan ailelerimizin Büyükşehir Belediyesi'ne başvurmasını bekliyoruz." dedi.

20 gün içinde hizmet vermeye başlayacak

Merkezin yapım işlerinin devam ettiğini kaydeden Düzgün, 15-20 gün sonra merkezin hizmet vermeye başlayacağını söyledi. Merkezde iki türlü çalışma yürüteceklerini vurgulayan Düzgün, şöyle konuştu: "Birincisi toplumun tüm dinamiklerini harekete geçirmek ve farkındalık yaratmak için koruyucu, önleyici çalışmalar; ikincisi bağımlı olan çocuk ve gençlerimizi sosyal rehabilitasyon çalışmalarıyla tekrardan hayata kazandırmaktır." Açılacak olan merkezde rehabilitasyon amacıyla atölye çalışmalarının, sportif faaliyetlerin, meslek edindirmeye yönelik kursların da yürütüleceğini ifade eden Düzgün, merkezin madde kullananları maddeden uzak tutarken, yaşamlarını da sağlıklı bir şekilde sürdürmelerine olanak sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Temsilci / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title