Haberler

Maçka Mezarlığı Kaybolmaya Yüz Tuttu

Geçmişi 17.yüzyıla dek uzanan Maçka Mezarlığı, kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya.

Geçmişi 17. yüzyıla dek uzanan Maçka Mezarlığı, kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya. Cumhuriyet halk fırkası kurucuları, Nakşibendi tarikatı önde gelenleri ve çok sayıda devlet adamına ev sahipliği yapan mezarlıkta kırık taşlar ve bakımsız bitkiler göze çarpıyor.

İstanbul'un en eski mezarlıklarından olan Maçka Mezarlığı içler acısı durumda. Geçmişi 17. yüzyıla dayanan, paşalar, devlet adamları, Cumhuriyet Halk Fırkası'nın kurucuları, Nakşibendi tarikatı önde gelenlerine ev sahipliği yapan mezarlık, yıllar boyuna hırsızların da hedefi olmuş. Mezarlığın sakinleri önemli kişiler olunca, tarihi mezarlıkta adeta kazılmadık yer bırakılmamış. Harabeyi andıran mezarlıkta tarihi mezarların taşları kırılmış ve bakımsız bitkiler mezarların üzerini kapatmış durumda. Yıllar süren ilgisizlik nedeniyle tarihi mezarların büyük bölümü çöküp kaybolmuş ve adeta kaybolmaya yüz tutmuş.

Mezarlığa fotoğraf çekimi için gelen üniversite öğrencisi Gökdağ Yalçın, tarihi mezarlara ve genel olarak mimariye önem verilmemesinden yakınıyor. Maçka Mezarlığı'nın Cumhuriyet öncesi tarihi bir mezarlık olduğuna dikkat çeken Yalçın, "İnternet bilgilerine göre Cumhuriyet halk fırkasının mebusları yatıyormuş. Bakımsız bırakılmış. Sırf burada değil bütün eski mezarlar bu halde bu genel bir tavır. Genel manada mezarlığa değil mimariye de önem verilmiyor maalesef" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Maçka Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title