Haberler

Macaristan Milli Günü Resepsiyonu

Macaristan Milli Günü, 1956 Macar İhtilali ve Bağımsızlık Savaşı'nın 60. Yıl Dönümü ve Macaristan Silahlı Kuvvetler Günü, Ankara'da bir otelde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Resepiyona, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay'ın yanı sıra çok sayıda diplomat ve yabancı misyon şefi katıldı.

Program, Türkiye ve Macaristan milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Macaristan-Türkiye ilişkilerinin son derece olumlu bir seyir izlediğini, siyasi diyaloğun, karşılıklı üst düzey ziyaretler ve istişare mekanizmaları çerçevesinde yoğun bir tempoda sürdürüldüğünü belirten Alpay, "Ülkelerimiz arasında 2013 yılında oluşturulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi ile ilişkilerimiz stratejik ortaklık düzeyine çıkmıştır." dedi.

Macaristan Dışişleri Bakan Yardımcısı Zsolt Csutora da "Köklü ortak geçmişe sahip Macaristan ve Türkiye bugün daha güçlü ilişkilere, stratejik ortaklığa ve dostluğa sahip." ifadesini kullandı.

Ünlü romancı ve tiyatro yazarı Tarık Buğra tarafından 1966'da yazılan, Sovyet istilasına karşı Macar direnişini konu edinen '"Ayakta Durmak İstiyorum" adlı oyuna değinen Csutora, "Macaristan'da 1956 kahramanları hakkında bile konuşmak yasakken, Tarık Buğra'nın oyunu Macar kahramanları anmaktaydı." şeklinde konuştu.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, "Tarihi anımsayarak, saygı göstereceğimiz rol modeller oluşturmalıyız çünkü kahramanlarımıza saygı göstermek, kendimize saygı göstermeyi öğretir. Bence Türk dostlarımız bunu anlayabilir çünkü sadece birkaç ay önce değer verdikleri şeyleri korumak için sokaklara çıktılar ve hayatlarını feda ettiler." dedi.

Resepsiyon, Ankara Çok Sesli Korosu'nun performansıyla sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Macaristan Şuay Alpay Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title