Haberler

Macar Muhalefetinden Türkiye'ye Övgü

Macaristan’daki ana muhalefet partisi Jobbik lideri GaborVona, MÜSİAD heyetini kabulünde yaptığı açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye’nin artık süper güç olduğunu söyledi.

Macaristan'daki ana muhalefet partisi Jobbik lideri GaborVona, MÜSİAD heyetini kabulünde yaptığı açıklamada, Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye'nin artık süper güç olduğunu söyledi.

MÜSİAD Macaristan temsilcisi Fadıl Başar'ın yanı sıra Türk işadamları Salih Güneş ve Kenan Abdikoğlu'nun bulunduğu heyet, 2 saat boyunca Gabor Vona ile iki ülke arasındaki başta ekonomi, kültürel ilişkilerin geliştirilmesi hakkında görüş alışverişinde bulundu. Türkiye ve Türklere yakınlığı ile bilinen ve Macaristan'da 2014 yılında yapılan genel seçimlerde aldığı yüzde 21'lik oy oranıyla ülkenin en büyük ikinci partisi durumunda olan Jobbik Partisi'nin lideri Vona, 2010 yılında partilerinin ilk kez Macaristan parlamentosuna girdiğini belirten Vona, o gün kürsüden Türkiye'ye karşı yeni bir politika üretilmesinin gereğine değindiklerini ifade etti. Türklerin Macarlarla aynı kökten geldiğini söylediğini de kaydeden Vona, aradan geçen 4 yıl sonunda Macaristan'daki hükümetin Türkiye ile neredeyse her konuda işbirliğine gitmesinin kendilerini sevindirdiğini kaydetti.

MÜSİAD'ın dünya genelinde 55 bin üyesinin bulunduğunu bildiğini dile getiren Vona, MÜSİAD Temsilcisi Fadıl Başar ve heyetini parlamentoda ağırlamaktan dolayı mutlu olduğunu, aynı ırktan gelen Türkler ve Macarların ortak yatırımlara imza atmasının zamanının geldiğini, özellikle Macaristan'ın doğu bölgesinde gerçekleştirilecek olan yatırımlara hem Macar devletinin, hem de AB'nin maddi destek sağladığını, Türk işadamlarının bu destek yararlanmalarını istediğini açıkladı. MÜSİAD'ı en yakın zamanda Türkiye'de ziyaret etmek istediğinin de altını çizen Gabor Vona, Türk işadamlarının Avrupa'ya açılmaları için Macaristan'ı köprü olarak görmesi gerektiğinin de altını çizdi.

2 saat süren görüşmenin ardından MÜSİAD Macaristan temsilcisi Fadıl Başar, Türk-Macar ilişkilerine katkılarından dolayı GaborVona'ya MÜSİAD plaketi sundu. Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Vona, Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye'nin artık süper güç olduğunu söyledi. Gabor Vona, "Macaristan'dan baktığımız zaman Türkiye'de son dönemde gerçekleşen ekonomik gelişmeler gerçekten inanılmaz. Türkiye'nin gelişmesi diğer ülkelerin aksine herhangi bir yeraltı kaynağına dayanmıyor. Türklerin yaratıcılığını, çalışkanlığını ve bilgisini, uyguladığı ekonomik politikalarla güzel bir şekilde koordine eden Ak Parti hükümetini tebrik ediyorum" dedi. Vona ayrıca, "12 yıl önceki ve şimdiki Türkiye arasında çok büyük farklar var. Şimdi Türkiye'yi ziyaret edenler bu gelişimi hayretle karşılıyorlar. Eskiden Türk gençleri işsizlikten dolayı yurtdışına çalışmaya gidiyorlardı ama şimdi gerçekleşen ekonomik gelişmeler ve reformlar neticesinde Türkiye'ye geri gidiyorlar" dedi.

Türkiye'nin çevresinde ve bölgesindeki ülkelerin halinin kaos olduğunu belirten Vona, "Türkiye demokratik ekonomik atılımlarıyla zirveye ulaştı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğundan bu yana hiç bu kadar güçlü olmadığını Ak Parti ve Erdoğan önderliğinde son 12 yılda yapılan doğru ekonomik atlımlar ve politikalar Türkiye'yi adeta uçurdu. Türkiye'yi tebrik ediyorum. Darısı bizim başımıza" diyerek sözlerini bitirdi.

MÜSİAD Macaristan Temsilcisi Fadıl Başar ise, Macaristan ana muhalefet partisi lideri Gabor Vona'nın kendilerini kabul ettiğini, çok dostça ve olumlu geçen bir toplantı neticesinde beraber ekonomik projelere imza atma kararı aldıklarını söyledi. Vona'nın Macaristan'ın Türkiye'yi doğuya açılma kapısı olarak gördüğünü kaydeden Başar, Macaristan'ın gerçekleştirmek istediği ağır sanayi hamlesinde Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunu söylediğini kaydetti. Başar, "Önümüzdeki yıl Ocak ayı içerisinde kendileriyle bir toplantı daha düzenleyeceğiz. Bu toplantıda yeni ekonomik projeler üretme kararı aldık. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz" ifadesinde bulundu. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Fadıl Başar Macaristan Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title