Haberler

    Maç Önü Analizi | Napoli – Inter

    Geçen sezonu bu sezon bulunduğu konumda, 3. sırada tamamlayan Napoli, yaptığı yatırımlar ve oynadığı güzel futbol ile bu sezon 2. sırada yer alıp doğrudan UEFA Şampiyonlar Ligi’ne katılmak istiyor. Kısa vadedeki hedefe ulaşabilmek için oldukça emin adımlarla ilerleyen Napoli aradaki puan farkını eritmek için kazanmak zorunda.

    Inter ise önceki yıllarda yaratılan şampiyon kadroyu güçlendiremedi ve git gide hem futbol hem sıralama olarak geriledi. Geçen sezonu 5. sırada tamamlayan Inter bu sezon 9. Sırada bulunuyor ve Avrupa kupaları katılımı için gerekli yükselişi yapmak için mutlak kazanmak istiyor.

    Ligin ilk yarısındaki maç nefesleri kesmişti. Yüksek mücadeleye sahne olan karşılaşmada 80. dakikaya kadar gol olmazken son 10 dakikada gelen 4 gol maçın akışını değiştirdi. 2 kez öne geçen Napoli maçtan beraberlik ile ayrılırken Inter’de son dakika golü ile gelen beraberliğin sevinci vardı. Napoli’nin gollerini transfer olduğu günlerde hem transferi hem yeteneği tartışılan Jose Callejon atarken Inter’in gollerini Freddy Guarin ve Hernanes kaydetti. Bu beraberlik ile Inter, Napoli ile son 5 karşılasmasından galip ayrılamamış oldu. 5 maçın 3’ünü kazanan Napoli bu galibiyetleri iç sahada alırken, deplasmanda oynadığı 2 maçtan beraberlik ile ayrıldı. Bu süreçte Napoli 10 gol atarken, Inter 5 gol ile karşılık verebildi. Son olarak İtalya Kupası Çeyrek Finali’nde karşılaşan iki takımın mücadelesinde bu kez 90. dakika golü ile gülen taraf Napoli oldu ve adını İtalya Kupası Yarı Finali’ne yazdırdı. Son dakika golü de takımın gol ayağı Gonzalo Higuain’den geldi.

    İki takım da sezona Avrupa Kupalarında devam ediyor. Geçen sezonu 3. tamamladıktan sonra bu sezon başında UEFA Şampiyonlar Ligi Play-Off’unda Athletic Bilbao’ya elenen Napoli yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etti. UEFA Avrupa Ligi’nde Young Boys, Sparta Prag, S. Bratislava ile aynı grupta yer alan takım, grubunu lider tamamlayarak bir üst tura çıktı. UEFA Avrupa Ligi 2. Turu’nda temsilcimiz Trabzsonspor ile eşleşen Napoli, ilk maçta deplasmanda 4 farklı galibiyet ile ikinci maça avantajlı gitti. İkinci maçı da tek gol ile kazanan takım UEFA Avrupa Ligi 3. Turu’nda Dinamo Moskova ile eşleşti. Inter ise geçen sezonu 5. sırada bitirerek doğrudan UEFA Avrupa Ligi Grupları’na katıldı. Saint Etienne, Dnipro ve Qarabağ’ın bulunduğu grubu lider bitiren Inter, UEFA Avrupa Ligi 2. Turu’nda Celtic ile eşleşti. İlk maçta deplasmanda rakibi ile 3-3 berabere kalan Inter, ikinci maçta aldığı 1-0’lık galibiyet ile adını UEFA Avrupa Ligi 3. Turu’na yazdırırken rakibi Wolfsburg oldu.

    Napoli

    Napoli aradığı golcü rotasyonunu bulmuş durumda. Ligde 12 golü bulunan Higuain’in toplamda 17 golü var. Higuain’in oynamadığı veya formsuz olduğu maçlarda gol sıkıntısı çeken takımda 9 gollü Callejon, Higuain sonrası en büyük kozu olarak görülüyor. Ligin ilk yarısında bu iki ismin dışında ne Mertens ne Duvan Zapata beklenen katkıyı verebildi. Ancak devre arası transfer döneminde kadroya katılan Manolo Gabbiadini ile hücum rotasyonunu arttıran Napoli genç golcünün ayağından bu kısa dönemde 5 gol buldu. Gabbiadinin gelişi ile forması tehlikeye giren Duvan Zapata ise formunu yükselterek 4 olan gol sayısını 7’ye çıkardı. Higuain’in sakatlığında iyi performans gösteren Zapata kendine güvenini kazanmış gözüküyor. Ancak asıl transfer ihtiyacı olan orta sahaya takviye yapamayan Napoli hala ligde ilk 8 takım arasında en çok gol yiyen takım konumunda. Bu sorunu rakibinden daha çok gol bulma avantajı olarak gören takımın hücum varyasyonları oldukça keyif veriyor. Gol bulup maçlarını kazanabildiği sürece AS Roma’nın en büyük takipçisi olmaya devam edecek, hatta AS Roma’nın puan kayıpları devam ettiği sürece UEFA Şampiyonlar Ligi’ne doğrudan katılım hakkına sahip olacaktır.

    Inter

    Sezona istikrarsız başlayan Inter teknik direktör değişimine rağmen hala istikrarsızlığını sürdürüyor. Daha önce Napoli’yi çalıştıran Walter Mazzari 2 sezondur takımın başında idi. Mazzari’nin gönderilmesi ile Galatasaray’dan ayrılan Roberto Mancini ile anlaşan Inter’de istikrarsız gidiş devam ediyor ve Mancini’nin de koltuğu sallantıda.

    Sezonu genç golcüsü Mauro Icardi’nin sırtında geçiren Inter’in en büyük sorunu Icardi’nin yanına uygun partneri bulamamak. 14 gollü Icardi’den sonra takımda en çok gol bulan isimlerin orta alandan çıkması, devre arası transfer döneminde kadroya katılan Lukas Podolski ve Xerdan Shaqiri’nin de beklenen katkıyı verememeleri Inter’i hücumda alternatifsiz bir takım yapıyor. 7 gollü santraforu Dani Osvaldo’yu da Roberto Mancini ile kavga etmesinden sonra takımdan gönderdi. Bir şekilde gol bulabilen takım lig ikincisi AS Roma’dan fazla gol atmış durumda. Son haftalarda form tutan Freddy Guarin takımın orta alandaki kilit ismi. Sassuolo mağlubiyeti sonrası taraftarlar ile tartışan Guarin ve Icardi ikilisi form yükseltti ve bu ikili taraftarın en güvendiği isimler. Buna rağmen ligde ilk 13 takım arasında en çok gol yiyen takım olan Inter doğru defansif yerleşimi bulabilmiş değil.

    Muhtemel 11’ler

    Genel Değerlendirme

    Napoli daha önce de belirttiğimiz gibi topu olabildiğince ayağında tutmayı seven bir takım. Maç başına pas denemelerinden 82.9’luk başarı ortalaması ve maç başına %55’lik topla oynama ile ligde önemli bir konumda bulunan Napoli attığı 44 golün 29’unu set hücumları ve organize ataklardan buldu. Bu top hakimiyetine ve pas başarısına rağmen 12.1 ortalama ile ligin en az faul yapılan takımı olan takımın bu özelliği, pas zamanlamasını ve alan parselleme becerisini gösteriyor. Orta alanda top dolaştırarak uygun gol pozisyonunu bekleyen, savunma arkasına atılan ara pasları ile beklediği pozisyonu yaratan, savunma arkasına sarkamayınca yetenekli kanat oyuncuları ile oyunu açan Napoli, hücumda bol seçenekli bir takım. Set hücumlarına bağlı olarak maç başına attıkları 15,6 şuttan 5,7’si kaleyi bulurken, rakibine maç başına 10,8 ortalama ile ligin rakibine en az şut attıran takımlarından biri ve savunma arkası toplar denerken maç başı 2,9 ortalama ile ligin en çok ofsayta yakalanan takımı oluyorlar. Ligin agresif olmayan takımlarından biri olan Napoli sadece 53 kez sarı kart gördü. Ancak maç başına 19,7 top çalan takımın topa sahip olma ve kaybedilince geri kazanma alışkanlığı görünüyor.

    Takım halinde iyi savunma yapma potansiyeli olan takım genel olarak bireysel konsantrasyon kayıplarının kurbanı oluyor. Rakibin yetenekli ve teknik oyuncularına karşı zorlanan Napoli savunması rakiplere sıkça pozisyon veriyor. Son haftalardaki gibi hücum hattında formsuzluk yaşamadıkça, gol yeme sorununu bir gol fazla atmak ile çözmeye çalışıyorlar. Maçı genel olarak rakibin sahasında oynayan takım savunmadaki ağırlığı ile rakiplerinin hızlı hücumlarına çare bulamıyor ve bu yüzden sıkça öne geçtiği maçlarda skoru koruyamıyor.

    Inter

    Oyun mentalitesi olarak Napoli’den pek farkı olmayan Inter, orta sahasındaki yetenekli isimlerle topu ayağında tutmaya çalışıyor. Maç başına pas denemelerinde sağlanan 83.8’lik pas başarı oranı ve yine maç başına %58,6 topla oynama ile Inter top hakimiyetinde Napoli’den daha başarılı gözüküyor. Toplamda atılan 39 golün 25’i yerleşik hücumlarda uygun pozisyonu bularak atıldı. Ligde maç başına attıkları 15,4 şut ile ligin en çok şut atan takımlarından olmalarına rağmen bu şutlardan sadece maç başına 4,7’si kaleyi buluyor. Şut isabetinde sorun yaşayan Inter bu sorunu çözebilirse ve golcü çıkartabilirse daha yukarı sıralara hızla tırmanabilir. Ancak Inter için set hücumları kadar önemli olan gol silahı duran toplar. Bu sezon duran toplardan 11 gol bulan takım bu alanda ligde 13 duran top gollü Fiorentina’nın arkasında 2. konumda. Inter de Napoli gibi agresifliği düşük olan takımlardan biri. Özellikle kadrosunda daha önceki yıllarda hırçın futbol stili ile dikkat çeken Gary Medel gibi biri olmasına rağmen 49 sarı kart ile ligin en az sarı kart gören 3. takımı durumunda olan takım pas yüzdesi ve mücadelesi ile maç başına 11,9 rakibe şut attırma ve 19,1 rakipten top çalma oranı yakalayan takım bu alanda Napoli’nin hemen arkasında yer alıyor. Hücumlarının %33’ünü merkezden kuran Inter, Torino’dan sonra ligin orta sahanın merkezini en çok kullanan takımı olurken hücumlarda %32 ile kullanılan hücumun sağı bu oranla ligin en azı oluyor. Bu oran takımın asıl takviyeyi hangi mevkilere yapması gerektiğini ya da yapılan Shaqiri gibi transferlerin etkisizliğini gösteriyor.

    Takımın en büyük sorunu savunma konsantrasyonunu sağlayamamak. Bir türlü ideal savunma hattını kuramayan Inter, orta sahadan da gerekli desteği alamayınca rakibinin pozisyon üretmesine engel olamıyor.

    Kısacası önümüzde diğer bölgelerine göre zayıf ve savunma becerisi düşük bir orta sahaya sahip, kanat hücumlarını ve savunma arkası koşuları yetenekli ve teknik futbolcularıyla sıkça deneyen Napoli ile, ligin en güçlü ve kalabalık orta saha rotasyonlarından birine sahip, Ancak bu kaliteye rağmen gerek konsantrasyon gerek yetenek eksikliği sebebi ile teknik kapasitesi yüksek hücumcuları savunmada sorun yaşayan bir savunma hattı olan Inter’in mücadelesi bizleri bekliyor. Inter’e karşı son 5 iç saha maçını kazanan, son 11 iç saha maçının 10’unda en az 2 gol atan Napoli, Inter’e karşı bir adım önde gözükse de Inter gol kapasitesi ile maçın zevkli hale gelmesine yardımcı olabilir.

    Not: Ligde gol krallığı yarışında 2. sırada yer alan, Inter’in yakında 40 milyon Euro’ya elden çıkaracağı konuşulan, geçtiğimiz yıllarda eski yakın arkadaşı Maxi Lopez’in eski karısı ile birlikte olan ve Maxi’nin oğluna kendi formasını giydirecek kadar özgüvenli genç yetenek Mauro Icardi’nin performansına bir göz atalım.

    Benzer haberler için Futbol Akademi

    Kaynak: EuroSport.com / Spor

    UEFA Şampiyonlar Ligi İtalya Napoli Spor Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title