Haberler

Lütfi Elvan: Ülkemizde Akıllı Kent Uygulamalarına Başlıyoruz

* Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 'İletişim ve Ulaştırmada Yeni Teknolojiler' panelinde konuştu: "Ülkemizde akıllı kent uygulamalarına başlıyoruz.

* Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 'İletişim ve Ulaştırmada Yeni Teknolojiler' panelinde konuştu:

"Ülkemizde akıllı kent uygulamalarına başlıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak Türk Telekom Müdürlüğümüz bir çalışma başlattı. Pilot bazda olmak üzere birkaç ili kapsayan akıllı kent uygulamalarını bir bütün olarak sergilemeyi planlıyoruz. Daha sonraki yıllarda da diğer illerimize akıllı kent uygulamalarını yaygınlaştırmak istiyoruz."

Haber-Kamera: Enver ALAS / İstanbul DHA

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin evsahipliğiyle Beşiktaş Four Seasons Otel'de düzenlenen Uluslararası İşbirliği Platformu '5. Boğaziçi Zirvesi'nin 2'nci gününde 'İletişim ve Ulaştırmada Yeni Teknolojiler' konulu panele katıldı.

Elvan dünyada ve Türkiye'de çok hızlı bir değişim yaşandığını belirterek, bu değişimin bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüyle gerçekleştiğini söyledi. Bilgi ve İletişim sektörünün Türkiye'de diğer sektörlere oranla 2-3 kat daha fazla büyüdüğünü ifade eden, Elvan, "Bilgi ve iletişim sektöründeki bu hızlı değişim, dünyadaki değişim ve dönüşüme öncülük etmektedir. Bu alandaki ilerlemeler diğer sektörleri de doğrudan ilgilendirmektedir. Ayrıca toplumun bütününe baktığımızda toplumun nüvesine, her bir kılcal damarına kadar inen bir yapısı söz konusudur. Bir anlamda bilgi ve iletişim teknolojileri lokomotif görevi üstlenen sektör konumuna gelmiştir" diye konuştu.

AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİNİN ÖNEMİNİ ANLATTI

Bakan Lütfi Elvan konuşmasında kentlerdeki nüfusun artışıyla birlikte akıllı ulaşım sistemlerinin önemine değinerek, bu konunun geliştirilmesi konusunda gerekli çalışmaları başlattıklarını ifade etti.

Ulaşımdaki araçlara eklenen 'telematik' adlı elektronik sistemden bahseden Elvan, "Bu cihazlarla araç içindeki sistemlerin bilgileri merkezi bir ünitede toplanmakta, bu bilgiler aracı kullanan kişi ve çevresindeki diğer araçlar ve kontrol birimleriyle paylaşılmaktadır. Telematik adı olarak tanımlanan bu uygulama ile hem araç ve yol güvenliği hem de kazaların en aza indirgenmesi hedeflenmektedir. Dolayısıyla makro bazda ülke ekonomisine katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Özellikle elektrikli araçların yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte akıllı araçlarda önem kazanmaya başlayan bir başka husus ise aracın ürettiği enerjiyi geri vermesi, bu şekilde verdiği elektrik enerjisi geliştirilen akıllı sayaçlar ile mahsuplaşmasıdır. Bu şekilde neredeyse sıfır maliyetle çalışan elektrikli araçların yaygınlaşması ve önümüzdeki kısa dönemde konvansiyonel araç tipinin kaçınılmaz bir süreç olacaktır" diye konuştu.

"AKILLI EVLER GÜNÜMÜZDE HIZLA YAYGINLAŞMAKTADIR"

Elvan yakın bir gelecekte bilgi teknolojileri ve iletişim sektörünün yansımalarının en önemli alanlardan birinin akıllı evler olacağını söyledi. Elvan, "Çevreyi çok daha az kirleten, bireysel ve ekonomik bazda ülke ekonomisine fayda sağlayan akıllı evler, günümüzde en fazla gelişen akıllı ortamlardır. Pek çok sensör algılayıcısı sayesinde alınan verilerin merkezi bir bilgisayar ile işlenerek değerlendirildiği ve buna göre evdeki yaşamın dizayn edildiği akıllı evler günümüzde hızla yaygınlaşmaktadır" dedi

"ÜLKEMİZDE AKILLI KENT UYGULAMALARINA BAŞLIYORUZ"

Lütfi Elvan, akıllı ev uygulamalarının hızla yaygınlaşmasıyla birlikte akıllı kentlerinde yakın zamanda çok önem kazanacağına işaret etti. Akıllı kent uygulamalarına Türkiye'de başlayacaklarını belirten Elvan, şöyle konuştu: "Akıllı kentler dünyada çok önem arz eden husus haline geldi. Özellikle uluslararası telekominikasyon birliği akıllı şehirler konusunda odak çalışma grupları oluşturmuş, bu konuda kapsamlı çalışmalar yapmıştır. Ülkemizde de akıllı kent uygulamalarına başlıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak Türk Telekom Müdürlüğümüz bir çalışma başlattı. Pilot bazda olmak üzere birkaç ili kapsayan akıllı kent uygulamalarını bir bütün olarak sergilemeyi planlıyoruz. Daha sonraki yıllarda da diğer illerimize akıllı kent uygulamalarını yaygınlaştırmak istiyoruz."

Konuşmasının ardından Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, günün anısına Ali Babacan'a plaket takdim etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türk Telekom İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title