Haberler

Lübnanlı Şii Liderden İran ve Hizbullah'a Eleştiri

Lübnan'daki "Özgür Şii Hareketi" Başkanı Muhammed el-Hac Hasan, İran yönetiminin, kendi çıkarları doğrultusunda bölgedeki Şii nüfusu harekete geçirdiğini belirterek, Arap rejimlerine "Şii Arapların siyasi ve toplumsal hayattan dışlanmalarının, bu kesimleri İran'a yaklaştırdığının farkına varmaları" uyarısında bulundu.

HAMZE TEKİN - Lübnan'daki "Özgür Şii Hareketi" Başkanı Muhammed el- Hac Hasan, İran yönetiminin, kendi çıkarları doğrultusunda bölgedeki Şii nüfusu harekete geçirdiğini belirterek, Arap rejimlerine "Şii Arapların siyasi ve toplumsal hayattan dışlanmalarının, bu kesimleri İran'a yaklaştırdığının farkına varmaları" uyarısında bulundu.

Hasan, AA muhabirine verdiği mülakatta, Arap rejimlerinin ülkelerindeki Şii nüfusa yönelik politikaları ile İran'ın bu kesimler üzerindeki etkisi ve bölgedeki son gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

İran kendi çıkarları doğrultusunda hareket ediyor

"İran'ın kendi siyasi hedefleri ve projeleri doğrultusunda Şii Arapları kullandığını" ileri süren El-Hac Hasan, Şii Araplara da "vatanlarına sahip çıkmaları ve Arap kimliğinin gereğini yerine getirmeleri" çağrısı yaptı.

Şii Arapların, kararları üzerindeki İran hegemonyasına karşı çıkmaları ve Arap rejimlerin de Şiileri hedef alan "tekfirci" söylemlerine son vermeleri gerektiğini belirten Özgür Şii Hareketi Başkanı, "Arap rejimleri, Şiilerin siyasi ve toplumsal hayattan dışlanmasının onları İran'a yaklaştırdığının farkına varmalı" dedi.

- "Din esir alınmış durumda"

Bugün bölgede yaşananların, kamuoyunu etkilemek adına mezhep ve din görüntüsü verilerek yürütülen siyasi çatışmalardan ibaret olduğunu savunan Hasan, "Bu savaşların, din için olduğuna inanmıyorum. Çatışmaları alevlendirenlerin, mezhep temelli söylemlerin yardımı olmadan kendi siyasi hedefleri için kitleleri harekete geçirmeleri mümkün değil" diye konuştu.

"Din esir alınmış durumda" diyen Şii lider, "Suriye, Irak veya herhangi bir bölgede kendi çıkarları için dini alet edenler dünya ve ahirette bunun hesabını verecekler" ifadelerini kullandı.

İran'ın, Şiileri bir savaştan diğerine sürüklediğini söyleyen El-Hac Hasan, bu durumun Şii inancına veya halkına hizmet etmediğini vurguladı.

Hizbullah'ın Suriye savaşına dahil olması

Lübnan'daki Şii nüfusun İran'da sadece bir sokaktaki insan sayısı kadar olabileceğini kaydeden El-Hac Hasan, "Suriye'deki savaşın buradaki kutsal yerlerin korunması adına yapıldığını söyleyen İran, neden kendi askerlerini göndermiyor?" sorusunu yöneltti.

İran'ın Şii Arapları rehin aldığını ve Suriye'deki savaşın içine ittiğini, Hizbullah'ın Suriye savaşına dahil olmasının da İran'ın kararı olduğunu söyleyen Hasan, Suriye'de savaşan Hizbullah taraftarlarına da "Lübnan'a dönmeleri ve gerçek bir devletin inşası için Lübnanlı oluşumlarla birlikte ortak çalışma yürütmeleri" çağrısında bulundu.

Şii lider, "Eğer Hizbullah Suriye bataklığında boğulmaya devam ederse herhangi bir başarı veya zafer elde edemeyecek. Şu ana kadar iddia edilen başarı ifadelerinin tümü yapay ve basın tarafından oluşturulmuş göstermelik zaferden ibaret" dedi.

Hizbullah'ın ikna ederek savaş meydanına sürdüğü gençler için üzüldüğünü dile getiren El-Hac Hasan, Lübnan'daki Şii halka hitaben şunları söyledi:

"Suriye'deki savaşın Şiileri koruma ve varlık savaşı olduğu şeklinde size söylenen sözlerin sahadaki gerçeklerle ilgisi yok. Sizleri, çocuklarınıza ve başta ordu olmak üzere devletin tüm kurumlarına entegre olmak yoluyla vatanımıza sahip çıkmaya davet ediyorum. İran, Suriye'deki oyundan çekilmeye karar verdiğinde bizler kaybetmiş olarak bu oyundan ayrılacağız. Ardından Şii halklar yıllar boyunca bunun için ağır bedeller ödeyecek."

Özgür Şii Hareketi Başkanı ayrıca geçmişten ders alınması gerektiğini vurgulayarak, yıllarca "ABD'ye ölüm" sloganları atan İran'ın, bugün ekonomik nedenlerle ABD ve Batı dünyası ile müzakereler için masaya oturduğunu ifade etti.

Hizbullah'a muhalif tavırlarıyla bilinen  Özgür Şii Hareketi kurucusu ve Genel Başkanı Muhammed el-Hac Hasan daha önce yaptığı açıklamalarda da Hizbullah'ın Şiilerle Sünniler arasında gerilim çıkarmaya hakkı olmadığını ifade etmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Lübnan İran Hac Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

VUSLAT:

ah keşke o şii lider nasruşşeytanda iran şii cumhuriyetinin yalanlarına kanmasaydı. senin gibi aklı selim düşünseydi.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title