Haberler

Lübnan'daki Patlamalar

Lübnan Başbakanı Selam: "Yeni hükümetin kurulmasıyla gerçekleşen olumlu havada terör, sivillerin bulunduğu bir bölgeyi bombalayarak Lübnan'a yeni bir darbe vurdu.

Lübnan Başbakanı Temmam Selam, başkent Beyrut'tun güneyindeki Dahliye'de gerçekleşen patlamaları kınayarak, saldırıyı, terörist grupların Lübnan'daki cinayetlerine devam edecekleri mesajı olarak görmek gerektiğini söyledi.

Yaklaşık on ay süren müzakerelerin ardından, geçtiğimiz cumartesi günü kurulan yeni hükümet döneminde gerçekleşen ilk patlamaya ilişkin açıklamada bulunan Başbakan Selam, Bi'r Hasen'deki patlama terörist güçlerin, Lübnan topraklarında kendi ölüm düzenlerini yaymaya devam edeceklerinin mesajı olduğunu söyledi.

Başbakan, "Yeni hükümetin kurulmasıyla gerçekleşen olumlu havada terör, sivillerin bulunduğu bir bölgeyi bombalayarak Lübnan'a yeni bir darbe vurdu. Bu olay, şer odaklarının Lübnan'nın çocuklarını yaralamak, Lübnan vatandaşları arasında nifak tohumları ekmek konusundaki kararlılığını yansıtıyor" dedi.

Teröristlerin "mesajına" birlik ve toplumsal barışla cevap vereceklerini söyleyen Selam, olayın faillerinin bir an önce bulunup adalete teslim edilmesi için tüm güvenlik birimlerinin harekete geçirildiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Nihad Meşnuk ise, yeni hükümetin intihar saldırısı olgusuna son vermek ve "ölüm kapılarını" kapatmak için ciddi güvenlik önlemleri aldığını ve gerekli siyasi prosedürün işletildiğini belirtti. Menşuk,"Bekaa bölgesindeki 'ölüm yuvalarını' kapatmak için tüm siyasi güçler işbirliği yapmak zorunda" dedi.

Lüks araçlarla saldırı

Olay yerinde ilk incelemelerde bulunan askeri hakim Sakr Sakr, intihar bombacılarının bubi tuzaklı, 70 kilogramlık patlayıcı taşıyan Mercedes SE 500 bir araç ve 90 kilogramlık patlayıcı taşıyan BMW X5 ile saldırıyı gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Askeri polis ve istihbarat güçlerinin olay yerinde çok kapsamlı tahkikat yürüttüğünü söyleyen Saqr, "Şehit sayısı şu an 5. 128 yaralı var. Olay yerinde bir çok vücut parçaları bulunuyor" dedi.

Öte yandan Lübnan ordusu, başkent Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesinin Bi'r Hasen semtinde düzenlenen bombalı intihar saldırılarında ilk patlamanın İran Kültür Merkezi yakınındaki bir araçta, ikinci patlamanınsa eş zamanlı olarak 50 metre uzaklıktaki bir başka araçta gerçekleştiği kaydetti. Açıklamada ayrıca, ölüm ve yaralanmaların yanı sıra ciddi maddi hasırın da olduğu belirtilmişti.

İlk saldırı değil

El-Kaide ile bağlantılı Abdullah Azzam Tugayları tarafından üstlenilen ve İran Kültür Merkezi'ne yönelik düzenlendiği açıklanan saldırılarla ilgili olarak örgüt, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, İran ve Hizbullah'ın Suriye'deki tutumlarını hedef aldıklarını duyurdu. Ayrıca Lübnan hapishanelerinde tutuklu bulunan "İslamcı tutukluların" serbest bırakılmasını istediğini açıkladı.

Örgüt, açıklamasında, patlamaların "şehadet eylemi" olduğunu ifade ederek, Suriye halkına şu mesajı verdi:  "Sevinin, kanlarınız boşa gitmeyecek. Siz Suriye'de güvenliğe kavuşmadan İran, Lübnan'da huzur içinde oturamayacak."

İran ve Lübnan Hizbullah'ının Suriye konusundaki tutumuna yönelik olarak, Beyrut'un güneyinde Hizbullah'ın etkin olduğu Şuveyfat bölgesinde, şubat ayı içerisinde gerçekleştirilen intihar eyleminde 2 kişi ölmüş, 2 kişi de ağır yaralanmıştı. İran'ın Lübnan'daki varlığını hedef alan ilk büyük saldırı ise geçtiğimiz kasımda İran Büyükelçiliği yakınlarında gerçekleşmiş ve meydana gelen patlamalarda 32 kişi hayatını kaybetmiş, 146 kişi yaralanmıştı. - Lübnan

Kaynak: AA / Güncel

Lübnan Suriye Beyrut İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek? AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu?
title