Haberler

Lübnan'da Cumhurbaşkanlığı Krizi

Lübnan meclisinde cumhurbaşkanını belirlemek amacıyla yapılan oturumda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için seçim 31 Ekim'e ertelendi.

Lübnan meclisinde cumhurbaşkanını belirlemek amacıyla yapılan oturumda yeterli çoğunluk sağlanamadığı için seçim 31 Ekim'e ertelendi.

Mecliste 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere gerçekleştirilen 45'inci oturuma 53 milletvekilinin katıldığı belirtildi. Böylece, 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86'ya ulaşılamadığı için seçim 31 Ekim'deki oturuma ertelendi.

Lübnan meclisi, görev süresi Mayıs 2014'te dolan Mişel Süleyman'ın yerine geçecek cumhurbaşkanını iki yıldan uzun süredir seçemiyor.

Suriye savaşının yol açtığı kutuplaşma, Suudi Arabistan ve İran'ın desteklediği aktörlerin kontrolündeki Lübnan siyasetinin daha da ayrışmasına ve krizin uzamasına yol açıyor.

8 Mart ve 14 Mart siyasi blokları

Lübnan meclisindeki siyasi partiler 8 Mart ve 14 Mart olarak iki ana blok altında toplanıyor.

14 Mart Bloku, 2005'te eski Başbakan Refik Hariri'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından oğlu Saad Hariri önderliğinde kuruldu. Bu grup Suriye rejimine karşıtlığıyla biliniyor.

8 Mart Bloku ise Suriye rejimi yanlısı gruplardan oluşuyor. Hizbullah ve cumhurbaşkanı adayı Mişel Avn da bu grupta yer alıyor.

14 Mart Bloku'nun cumhurbaşkanı adayı başlangıçta Lübnan Güçleri lideri Samir Caca'ydı. Ancak daha sonra hareketin lideri Saad Hariri, rakip siyasi bloktan Beşşar Esed'e yakınlığıyla tanınan Franci'yi uzlaşı adayı olarak öne çıkardı.

Caca ise Franci'nin adaylığına karşı çıkarak iç savaş sırasındaki kanlı rakibi Özgür Yurtsever Hareketi lideri Avn'a destek verdiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı krizinde taraflar genel siyasi tavırlarının dışında, bloklar arası ittifaklarla desteklediği adaylardan vazgeçmiyor. Bu da krizin uzamasına neden oluyor.

Kaynak: AA / Güncel

14 Mart Suriye Lübnan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title