Haberler

Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi CKM'de

Güncelleme:

"Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi", 24 Aralık 2014 – 25 Ocak 2015 tarihleri arasında CKM Galerisi'nde sergilenecek.

İnönü Vakfı tarafından, Caddebostan Kültür Sanat Merkezi ev sahipliğinde ve Kadıköy Belediyesi işbirliğiyle açılacak olan sergi, Lozan'ın imzalanmasından Cumhuriyet'in ilanına, Erken Cumhuriyet yıllarından, iç ve dış politikaya kadar çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel dönüşümleri İsmet İnönü ekseninde gözler önüne seriyor.

Lozan Antlaşması'nın imzalanmasının 90. Yılı etkinlikleri kapsamında 2013 yılında İnönü Vakfı tarafından hazırlanan Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü Sergisi, Ankara, Antalya ve Eskişehir ve İstanbul Avrupa Yakası'ndan sonra, 24 Aralık 2014 – 25 Ocak 2015 tarihleri arasında, CKM Galerisi'nde İstanbullularla buluşacak. Daha önce Eylül- Ekim ayları arasında Avrupa Yakası'nda tarih meraklılarıyla buluşan interaktif sergi, yeni yıla girerken Anadolu Yakası'ndaki İstanbullular için sergilenecek.

Tarihin bir dönemini aydınlığa çıkaran İnönü Vakfı'nın arşivlerindeki belge ve fotoğraflardan oluşan sergi, Lozan'ın imzalanmasından Cumhuriyet'in ilanına, Erken Cumhuriyet yıllarından, iç ve dış politikaya kadar çeşitli toplumsal, ekonomik ve kültürel dönüşümleri İsmet İnönü ekseninde gözler önüne seriyor. Küratörlüğünü Prof. Dr. Zafer Toprak, genel tasarımını ve kurgusunu Çağdaş Arpaç ve Dr. Fatma Türe, grafik tasarımını Ferah Perker'in üstlendiği yeni medya teknolojileriyle düzenlenen sergide ziyaretçiler, dokunmatik ekranlar, video enstalasyonlar aracılığıyla interaktif olarak belge ve fotoğraflara ulaşarak detaylı olarak inceleyebilecek.

Serginin Erken Cumhuriyet yıllarını İnönü ekseninde büyük bir açıklıkla ziyaretçilerle buluşturduğunu aktaran İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker (İnönü), "Sergide Kurtuluş Savaşı'ndan başlayarak, Lozan Antlaşması, Cumhuriyet'in ilanı ve ilk yıllarına ait birçok belge ileri teknolojiyle taranarak dijital ortama aktarıldı. Sergide Atatürk ve İsmet İnönü'nün hayatlarının kronolojisi, yazışmalar, telgraflar, fotoğraflar hatta kamera görüntüleri yer alıyor. Gazete ve dergi kapakları, mühürler, madalyalar, nişanlar, imzalanan antlaşmalar, resmi yazışmalar, müzakerelere ait birçok belge sergileniyor." dedi.

Dört ana bölümden oluşan interaktif bir sergi

Sergi, "İsmet İnönü'nün Yaşamı" "Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü", "Lozan Konferansı ve Antlaşması", "İsmet İnönü ve İç-Dış Politika" olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor. Her bölümde, konuyla ilgili görseller ve belgeler, dokunmatik ekranlarda ziyaretçilere açılıyor. Lozan Konferansı'nın uzun ve tartışmalı toplantılarla geçtiği göz önünde bulundurularak sergi tasarımı birbirine eklenmiş 18 masanın oluşturduğu dev bir masa olarak kurgulandı. Dokunmatik ekranlarla birlikte özel aydınlatmalı masalardan oluşan enstalasyon, sergi mekanının önemli bir bölümünü kapsıyor. Masaya, yine özel aydınlatmalı Lozan Konferansı'yla ilgili belge, fotoğraf ve gazete örnekleriyle hazırlanmış duvar panoları eşlik ediyor. Sergideki her bölümde birer sergi klibi de yer alıyor.

Çocuklara özel çizgi film animasyon

Lozan'dan Cumhuriyet'e İsmet İnönü sergisinde çocuklar için de ayrılmış bir bölüm var. Çocukları müze ve sergilere çekmeyi amaçlayan bu bölümde, yine genel sergi tasarımıyla uyumlu dokunmatik ekran masaları, duvar panoları ziyaretçilere açılıyor. "Zamanda Yolculuk" başlıklı özel hazırlanmış üç bilgisayar oyunu dokunmatik ekranlarda çocukları bekliyor. Bu bölümde ayrıca yine çocuklar için hazırlanmış Lozan Barış Antlaşması konulu 10 dakikalık bir çizgi film animasyon da yer alıyor.

Sergi, CKM Galerisi'nde 24 Aralık 2014 - 25 Ocak 2015 tarihlerinde, Salı'dan Cumartesi'ye 11:00-19:00 saatleri arasında, Pazar günleri ise 12:00-19:00 saatlerinde gezilebilir.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Kadıköy Belediyesi Caddebostan İsmet İnönü Kültür Sanat Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title