Haberler

Lozan Anlaşmasının 90. Yıldönümünü Kutluyoruz

Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği (CKD) Saruhanlı Şube Başkanı M.Eren Alsan, "Lozan Barış Antlaşması, mazlum ulusların kendi güçlerine güvenerek emperyalizmle baş edebileceklerinin ilk önemli belgesidir."

Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği (CKD) Saruhanlı Şube Başkanı M. Eren Alsan, "Lozan Barış Antlaşması, mazlum ulusların kendi güçlerine güvenerek emperyalizmle baş edebileceklerinin ilk önemli belgesidir. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın getirdiği başarı, bir teslimiyet belgesi olan Sevr'i yırtarak, emperyalizmi siyasi alanda da mağlup etmiştir." dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün, Lozan'ı, "...Bu antlaşma, Türk Ulusu aleyhine, yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın sonuçsuz kaldığını bildirir belgedir."

şeklinde tanımladığını ifade eden Alsan, "Lozan Anlaşması, ülkemiz ve diğer ezilen ve sömürülen mazlum uluslar için bir tarih dersidir. Onu doğru okumak ve örnek almak bir görevdir. Çünkü emperyalizm, suikast planlarından vazgeçmemektedir. Bu vazgeçmeyiş, uluslar için uyanıklığı zorunlu kılmaktadır. Bugün komşularımızda oynanan oyunlar ve bu oyunlarda bize biçilen role teşne olan iktidar güçleri, özellikle Sevr ve Lozan üzerinden bilinç tazelemek ve yolunu emperyalistlerden ayırmak zorundadır. Aksi, halkımızın geleceğinin emperyalizmin yedeğine alınması olur ki bu duruş, yakın tarihimizde de görüldüğü gibi güçlünün bizim gibi ülkeleri yutup yok etmesi dışında bir sonuç yaratmaz." şeklinde konuştu.

Alsan, "Kurtuluş Savaşı önderlerinin, halkla birleşerek verdikleri mücadele, Sevr'le çizilmiş boyunduruğu, Lozan'da parçalamıştır." derken, "Bugün onlardan öğrendiklerimizi uygulama günüdür. Birliğimize ve topraklarımıza göz dikmiş olanlara karşı verilecek mücadelede Lozan Anlaşması ve bu anlaşma süresince İsmet İnönü'nün dik duruşu, hepimize örnek olmalıdır." ifadelerini kullandı. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Saruhanlı Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title