Haberler

Longoz Ormanı'ndan Muhteşem Görüntüler

Bursalı fotoğraf sanatçısı Orhan Turhan, Bursa’da son dönemde yapılan belgesel ile adından söz ettirmeye başlayan Karacabey Longoz ormanlarını fotoğrafladı.

Bursalı fotoğraf sanatçısı Orhan Turhan, Bursa'da son dönemde yapılan belgesel ile adından söz ettirmeye başlayan Karacabey Longoz ormanlarını fotoğrafladı.

Türkiye'de sayılı longoz ormanlarından biri olan Bursa'nın Karacabey ilçesindeki Longoz ormanları, Bursalı fotoğraf sanatçısı Orhan Turhan tarafından fotoğraflandı. Kırklareli'de İğneada, Sakarya'da Acarlar, Sinop'ta Sarıkum, Samsun'da Kızılırmak deltasında da bulunan longoz niteliğine sahip ormanların küçük kalıntıları bulunurken, Karacabey Longoz Ormanları, tanıtım yetersizliği sebebiyle fazla ilgi görmüyor. Son olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından belgeseli çekilerek dünyaya tanıtımı yapılan Longoz ormanlarının bundan sonra daha fazla ilgi görmesi bekleniyor.

Doğa fotoğraf sanatçısı Orhan Turhan, Karacabey Deltası'nın güzelliklerini fotoğraflayarak doğa tutkunları ile paylaşıyor.

Susurluk Irmağı ve Nilüfer Deresi'nin birleşmesi ile Marmara Denizi'ne döküldüğü delta bölgesi Karacabeyliler tarafından "Boğaz" veya "Kocaçay Deresi" adıyla anılıyor. Burada Poyraz, Dalyan ve Arapçiftliği isimli üç adet lagün gölleriyle göçmen kuşların Güney Marmara'daki konaklama merkezlerinden "Longoz Ormanları" yer alıyor. Tatlı su ve deniz balıkların yaşayabildiği lagün gölleri yaklaşık 20 yıl öncesine kadar Meksika'dan Türkiye'ye göç eden yılan balıklarının üreme merkezi durumundaydı. Başta Nilüfer Çayı olmak üzere Susurluk Irmağı'nda bu süre içerisinde yaşanan aşırı kirlilik ve kimyasal atıklar nedeniyle lagün gölleri ve Kocaçay Deltası'nda ekolojik sistem önemli ölçüde tahribata uğradı.

Longoz ormanlarının bitişiğindeki Kocaçay Deltası korunacak sulak alan statüsüne alındı, ancak nehrin deltasındaki aşırı kirlilik sudaki oksijeni de yok ettiğinden halen burada canlıların üremesi ve barınması özlenen düzeye ulaşamadı. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Orhan Turhan Kırklareli Karacabey Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title