Haberler

Londra'daki Yunan Vatandaşı Türkler "Yunanistan Dışında Oy Kullanamadık"

İngiltere'de faaliyet gösteren Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkan Yardımcıları, DHA'ya referandum sonuçlarını değerlendirdi.

İngiltere'de faaliyet gösteren Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkan Yardımcıları, DHA'ya referandum sonuçlarını değerlendirdi. Türk ve aynı zamanda Yunan vatandaşı olan başkan yardımcıları, Yunanistan dışındaki vatandaşların oy kullanamadığını, Yunanistan'daki Batı Trakyalı Türklerinin çoğunun, işçi ve çiftçi olarak çalıştığından sabit ve garanti gelirleri olmadığını ve bu yüzden Türkiye, Hollanda ve Almanya'ya göçe zorlandıklarını söylediler.

İskeçe doğumlu Rıdvan Hacıbedel (35), 15 yıldır yaşadığı Londra'da referandumda oy kullanamadığına değinirken "Yunanistan dışında yaşayanların oy kullanma hakkı yok" dedi. Hacıbedel, memleketi İskeçe'de yüzde 67.89 hayır oyu çıktığına da dikkat çekti.

Azınlık üzerine doktorasını SOAS Üniversitesi'nde yapan Gümülcine doğumlu Dr. Sabahattin Abdurrahman (42), oy kullanmak için Yunanistan'a gidemediği için üzüntüsünü dile getirirken, Gümülcine şehrinde yüzde 60.11 hayır çıktığına işaret etti ve akademisyen olarak şu analizi yaptı

"Yunanistan'daki referandumdan yüzde 61 gibi hayır oyu çıkması ve Batı Trakya Türklerinin Yunan halkıyla hem fikir olması gerçekten önemli bir sonuç. Yunanistan'a hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yunanistan'da 2009 yılından beri ciddi bir ekonomik sıkıntı var. Bu sıkıntılar çerçevesinde referanduma gidildi. Sınırlar pek net değildi. Sadece genel bir söylem vardı 'Artık biz daha fazla tedbir istemiyoruz'. Bunun için de hayır denmesi talep edildi. Hayır çıkması bekleniyordu çünkü zor şartlar altında yaşayan hiç kimse gelirlerinin kısılmasını istemedi. Batı Trakya boyutlarına geldiğimizde sorun daha da büyük. Bir kısmımız işçi bir kısmımız çiftçi olarak çalışıyoruz. Memur olanların durumu iyi. Gelirleri ne kadar düşmüş olsa da sabit ve garantili gelirleri var. Bu koşullar Türkleri göç etmeye iten bir neden. Bu yüzden göç oranları çok yüksek. Hollanda, Almanya ve Türkiye'ye çalışmaya giden çok kişi var. Doğduğum Gümülcine yüzde 63.5 hayır oyu verdi. 2015 Ocak seçimlerinde de Radikal Sol Koalisyon (Syriza) birinci gelmişti. Referandumda artış oldu destek arttı. AB'nin farklı bir yaklaşımla geleceğini sanmıyorum. Küçük iyileşmeler dışında çok ciddi bir değişiklik olmayacaktır. Yunanistan'ın yapısal anlamda reformlar yapması gerekiyor. Sorunlar 'hayır' demekle çözülmedi. Yunanistan'ın bütçeden gelirini ayarlaması gerekiyor. Tekrar görüşmeler sürer. Ama karşı taraf hangi şartlarla geri gelecek göreceğiz" - Londra

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Batı Trakya Yunanistan Londra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title