Haberler

Londra'da Suriye Donörler Konferansı

İngiltere'nin başkenti Londra'da bugün yapılacak Suriye Donörler Konferansıyla, Suriye için 9 milyar dolarlık yardım toplanması amaçlanıyor.

Türkiye'yi Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun temsil edeceği konferansa, aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de bulunduğu 70'den fazla ülkeden lider, uluslararası kuruluş, sivil toplum kuruluşu ve özel sektörden çeşitli firmaların katılması bekleniyor.

İngiltere Parlamentosu yakınındaki Kraliçe Elizabeth Konferans Merkezi'ndeki toplantıya, İngiltere, Almanya, Kuveyt, Norveç ve BM birlikte ev sahipliği yapıyor.

Suriyelilere iş ve eğitim imkanları gündemde

"Suriye'ye ve Bölgesine Destek" başlıklı donörler konferansıyla, Suriye'deki krizden etkilenenlerin acil ve uzun vadeli dönemde ihtiyaçlarını karşılamak için finansman sağlanması amaçlanıyor.

Maddi yardımın yeterli olmadığına dikkati çeken İngiliz hükümeti konferansla ayrıca, sığınmacı kamplarında yaşayan Suriyelilere eğitim ve iş fırsatlarının sunulmasının hedeflendiğini belirtiyor.

Konferansın gündeminde, Suriye'de istikrarı sağlamak için uluslararası toplumun çalışmaları ve Suriye'de uluslararası hukuka uyulması için baskı oluşturulması da var.

Konferans çerçevesinde Suriye için yaklaşık 9 milyar dolarlık fon oluşturulması planlanıyor. İngiltere, Suriyeli sığınmacıların bulunduğu ülkelerle ticari ilişkileri artırarak, bu ülkelerdeki Suriyelilere yeni iş ve eğitim imkanları sağlanmasını istiyor.

BM, 2016 yılında Suriye krizi için yaklaşık 8 milyar dolarlık yardıma ihtiyaç olduğunu, 1,2 milyar doların ise bölgedeki ülkelere verilmesi gerektiğini açıklamıştı.

-Dünyanın en büyük insani krizi

BM verilerine göre, Suriye'de 13,5 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var ve 6,5 milyon kişi Suriye'de yerlerinden edildi. BM verileri, 4 milyon 590 bin Suriyelinin, komşu ülkelerdeki sığınmacı kamplarında yaşadığını ortaya koyarken, 2 milyonu sığınmacı kamplarında bulunan toplam 8 milyon sığınmacı çocuğun da yardıma ihtiyacı bulunuyor. Suriye'deki iç savaşta 2011 yılından bu yana 260 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Suriye Donörler Konferansı'na daha önce Kuveyt üç kez ev sahipliği yapmıştı. 2013'teki ilk konferansta 1,5 milyar dolar, 2014'teki ikinci konferansta 2,4 milyar dolar ve geçen yılki son konferansta ise 3,8 milyar dolar fon oluşturulmuştu.

Türkiye, ülkedeki 2 milyon 541 bin Suriyeli için şimdiye kadar sığınmacılar için 8 milyar doları aşkın insani yardımda bulunuldu.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Londra Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title