Haberler

Lokman Hekim ve Şahmeran Efsanesi tiyatro sahnesinde…

Güncelleme:

Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 2016-2017 tiyatro sezonunu açtı.

Bu yıl, geçmiş yıllarda sahnelenmiş oyunlara dört yeni oyun daha ekleyerek sezonu açan Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, bir de Çukurova bölgesinde dilden dile anlatılarak bu güne kadar gelmiş bilindik bir efsaneyi tiyatro sahnelerine taşıyor. Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro/Oyunculuk Ana Sanat Dalı öğretim elemanlarından Turgut Bağır'ın yazıp yönettiği "Lokman Hekim ve Şahmeran Efsanesi" adlı oyun, ortaokul ve lise öğrencileri yaş gurubuna yönelik bir gençlik oyunu olarak hazırlanmış.

Oyunda, tebaasını düşünmeyen, bencil ve doyumsuz bir Kral; salgın hastalığın elinde kırılan çaresiz, bitkin bir halk; bu hastalığa çare aramak üzere yollara düşüp dağ bayır gezerek şifa olacak bitkiler arayan bir hekim (Lokman) ve insanoğlunun zulmünden kaçıp yeraltındakisığınağında yaşadığı halde, insanlığa yararlı olmaya çalışan yılanlar şahı Şahmeran'ın birbiriyle kesişen hüzünlü ve trajik öyküsü, şiirsel bir dille anlatılıyor.

Salgından kırılan halkın derdine çare olacak ilacı bulma umuduyla yollara düşen Lokman Hekim, tesadüfen düştüğü bir kuyuda tanıştığı Şahmeran'ın bedeninden elde ettiği ilaçlar sayesinde istediklerine kavuşuyor: Halkı salgından kurtarıp sağaltıyor, Kral'ı bencillik ve doyumsuzluktan arındırıyor ve bitkiler dünyasının dilini öğrenip ölümsüzlüğün sırrına varıyor.

Birbirinden farklıefsaneler olarak yüzlerce yıldır ayrı versiyonlar halinde anlatılmakta olan Lokman Hekim ile Şahmeran söylenceleri, Çukurova bölgesindeanlatılan bu versiyonunda iç içe geçmiş olarak karşımıza çıkıyor. Ceyhan, Misis, Tarsus bölgelerinde geçen efsanenin bu versiyonu, bölgede halen dilden dile anlatılarak yaşatılıyor.

Bu oyunla Çukurova'nın kendine özgü kültürel birikimini sanatsal bir bütünlük içinde teatral bir malzeme olarakizleyicisine sunan Adana Belediye Şehir Tiyatroları, bir Bölge Tiyatrosu olma bilinci içerisinde sorumluluk alıyor.

Turgut Bağır'ın yazıp yönettiği oyunun dekor-kostüm tasarımını Bengisu Mukiyen yaptı.

Engin Yüksel, Merve Giritlioğlu Yeşil, Tufan Naharcı, Semih Yeşil, Kemal Burak Alper, Feridun Yıldırım, İlter Şen, Orhan Kuşçu, Sinem Culfa, Fatih Sarı, Haydar Şahin, Ahmethan Çelebi, Tekin Çetin, Adnan İrtük'ün rol aldığı oyun, Kasım ayından itibaren Yüreğir Ramazanoğlu Kültür Merkezi, Adana Belediye Şehir Tiyatrosu ve Osmaniye, Kozan, Feke, Pozantı, Kadirli gibi çevre il ve ilçelerde sezon sonuna kadar devam edecek.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Çukurova Üniversitesi Semih Yeşil Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title