Haberler

Loğoğlu: Dışişleri Bakanlığı'nın Kürecik Radarı Konusunda Verdiği Yanıt Gerçekleri Yansıtmıyor

Chp Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu yazılı bir açıklama yaparak Dışişleri Bakanlığı'nın Malatya- Kürecik Radarı konusunda yaptığı açıklamaların doğruyu yansıtmadığını söyledi.

Loğoğlu açıklamasında şöyle dedi: "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları giderek derinleşmekte ve genişlemektedir. Kadın ve çocuklar başta olmak üzere yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği saldırılar bölgemizde uzun bir süredir var olan karışıklığı içinden çıkılmaz bir hale getirmektedir. Gazze halkının yaşadığı dram Türkiye-İsrail ilişkilerini de gündemin üst sıralarına taşımıştır. Türkiye-İsrail ilişkileri bağlamında en önemli konulardan birisi de Malatya-Kürecik'te konuşlu radar sistemidir. 14 Eylül 2011'de Türkiye ile ABD arasında imzalanan ikili anlaşma uyarınca kurulan ve Mayıs 2012'de Chicago'daki NATO zirvesinde, ABD Başkanı Obama'nın talimatıyla NATO'nun füze kalkanı sistemine ABD'nin milli katkısı olarak sunulan Kürecik Radarı'nın İsrail'e istihbarat sağladığına ilişkin ciddi şüpheler vardır."

"Bu şüpheleri derinleştiren gelişmelerden birincisi, Kürecik Radarı'nın 10 Şubat 2012'de gerçekleştirilen bir ABD-İsrail ortak tatbikatında kullanılmasıdır. Söz konusu tatbikatta, Kürecik'teki radar sistemi ile bu sistemin İsrail'deki eşinin uyumlu çalışması test edilmiştir. Bu tatbikatta Kürecik Radarı, AKP Hükümeti'nin bilgisi ve onayıyla kullanılmıştır. İkincisi, Kürecik'teki ABD Radar sisteminin NATO'nun sistemlerine entegre olması NATO'nun Birinci Başlangıç Harekat Yeteneği adını verdiği bir süreçte, 2014 yılı içinde gerçekleşecektir. Başka bir ifadeyle, Kürecik Radarı şu anda ABD komuta kontrol sistemleri içinde faaliyet göstermektedir."

"Ayrıca, AKP Hükümeti'nin iddialarının aksine Kürecik Radarı NATO'nun sistemine entegre edilene kadar Türkiye'nin değil ABD'nin kontrolünde faaliyet göstererek bütün ABD radar sistemleriyle entegre bir şekilde çalışmakta ve bu kapsamda İsrail'e bilgi sağlamaktadır. Başka bir ifadeyle, Kürecik Radarı İsrail hava savunma sisteminin bir unsuru olmuştur. Kürecik Radarı, ABD'nin Eylül 2009 tarihinde aldığı karar uyarınca kendisini, müttefiklerini ve bölgedeki ortaklarını balistik füze tehdidinden korumak üzere geliştirdiği ve NATO şemsiyesi altına soktuğu Avrupa Aşamalı Uyarlanabilir Yaklaşımı başlıklı füze savunma programının bir parçasıdır. Radarın, NATO şemsiyesi altında olması İsrail'e bilgi vermediği anlamına gelmemektedir. ABD'nin İsrail'le yaptığı ikili anlaşmalar uyarınca Kürecik radarının NATO üzerinden değil, ABD radar sistemlerinin ortak entegrasyonuyla İsrail'e bilgi aktardığı bilinmektedir."

"AKP Hükümeti, Gazze'deki kardeşlerimizin yaşadıkları tarifsiz acılar üzerinden ucuz bir siyaset yürütmektedir. Hem İsrail'e hem Filistin halkına karşı içeride başka dışarıda başka bir söylem takınan AKP Hükümeti için en doğru sıfat "ikiyüzlüö kelimesidir. Bir taraftan İsrail'in saldırılarına tepki gösterirmiş gibi yapan AKP Hükümeti, diğer taraftan İran, Suriye ve diğer bölge ülkelerinden gelebilecek tehditlere karşı gerektiğinde İsrail'in korunmasına da hizmet edebilecek Kürecik Radarı'nın faaliyetine izin vermektedir." - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Osman Faruk Loğoğlu Kürecik Radarı Malatya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title