Haberler

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite Ukrayna'da

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkesinin NATO'ya olası üyeliğine, halk oylamasıyla karar verileceğini söyledi.

Poroşenko, Kiev'de bulunan Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite ile görüştü. Ukrayna-Litvanya Devlet Başkanları Konseyi 7. toplantısında, iki ülke arasındaki işbirliğinin yanı sıra Ukrayna'nın Avrupa entegrasyonu süreci, uluslararası kuruluşlar bünyesindeki işbirliği, Litvanya'nın Ukrayna'ya yapacağı yardımlar ele alındı.

Görüşmelerin ardından iki ülke arasında 2015-2016 yıllarına yönelik stratejik partnerliği geliştirmeye ilişkin eylem planı ile Ukrayna-Litvanya Devlet Başkanları Konseyi 7. Toplantısının Sonuç Bildirisi imzalandı.

Görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında Poroşonko, ülkesinin NATO'ya üye olup olmayacağına ilişkin kararın alınmasında tek yetkilinin Ukrayna halkı olduğunu kaydederek, "Biz, Ukrayna'nın NATO'nun kriterlerine ilişkin taleplerini belirledik. Bu talepleri karşılamasının ardından Ukrayna halkı, yapılacak halk oylamasında NATO'ya üye olup olmayacağına karar verebilir" ifadesini kullandı. Poroşenko, Ukrayna'nın, Avrupa Birliği veya NATO'ya üyelik kriterlerine cevap verebilmesi için ülke yönetiminin, 6 yıllık yoğun bir çalışma planı hazırladığını kaydetti.

Poroşenko, Ukrayna ile Litvayna'nın askeri-teknik işbirliği konusunda anlaştığını kaydederek, bu çerçevede doğudaki operasyonlarda yer alan 50 Ukrayna askerinin Litvanya'da rehabilitasyonu, Ukrayna subaylarının eğitimi ve ulusal tatbikatlara katılımı meselelerinde mutabakat sağlandığını ayrıca, Ukrayna silahlı kuvvetleri için silahların belirli unsurlarının temin edilmesi konularında uzlaştıklarını dile getirdi.

Grybauskaite de NATO'nun sadece askeri bir kuruluş olmadığını, tüm üyelerinin tam demokrasi ve insan haklarını koruma yolundan geçtiğini belirterek, Ukrayna'nın da AB veya NATO'ya üye olabilmesi için derin bir reform sürecinden geçmesi gerektiğini dile getirdi. Grybauskaite, bunun için ülke içinde çok işlerin yapılması ve somut adımların atılması gerektiğini kaydederek, "Reformlar için yoğun çaba harcayan ve gereken reformları gerçekleştiren ülke için, NATO üyeliği imkanı sunulabilir. Hiçbir ülke, hele komşularınız, üyelik başvurusunu engelleyemez ve hangi yönü seçeceğinizi dikte edemez" ifadesini kullandı.

Grybauskaite, Ukrayna ile askeri-teknik işbirliğini geliştirmekten yana olduklarını dile getirerek, "Litvanya, askeri alan da dahil tüm alanlarda deneyimlerini paylaşmaya hazır. Litvanya, Ukrayna'ya bu konuda yardım etmeye ve Ukrayna askerlerini eğitmeye hazır" ifadesini kullandı. - Kiev

Kaynak: AA / Güncel

Petro Poroşenko Litvanya Ukrayna Kiev Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title