Haberler

Trabzonlu Liselilerin Stresle Başa Çıkma Yöntemi Şaşırttı

Güncelleme:

Trabzon'da liseliler arasında yapılan araştırma ilginç sonuçlar ortaya koydu. Gençler, stresle başa çıkmak için yaralarının kabuklarını kopararak iyileşmesini engelliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Vesile Oktan, Trabzon'daki 15 farklı liseden, herhangi bir psikiyatrik bozukluk tanısı almamış olan 371'i kız 680 öğrenci üzerinde yaptığı araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaştı. "Kendine zarar verme ve nedenleri" başlıklı araştırmada öğrencilerden 245'inin yani yaklaşık yüzde 36'sının çeşitli nedenlerle kendilerine zarar verdikleri ortaya çıktı.

Araştırmaya göre ergenler arasında en fazla görülen davranış yüzde 64 ile "yaranın iyileşmesine engel olma-kabuklarını koparma."

ERKEKLERDE KESME VE YAKMA KIZLARA ORANLA DAHA YÜKSEK

Araştırma, erkeklerin özellikle "kesme" ve "yakma" davranışının kızlara oranla çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu. "Kendine zarar verme ile ilgili ilk girişim 13-15 yaşlarında, ilk kez akranları ve ebeveynleriyle çatışma yaşadıklarında ve çeşitli stres yaşantıları ile karşı karşıya kaldıklarında meydana gelmektedir" sonucuna varılan araştırmada, öğrenciler zarar verme gerekçelerini şöyle açıkladı: "Sakinleşmiş hissederim", "İntihar dürtümden kaçınmış olurum",

"Kendimi berbat hissettiğime dair bir işaret bırakmış olurum", "Değersiz veya akılsızlığımdan dolayı kendime duyduğum öfkeyi gösteririm", "Birisinin hıncını çıkarmış olurum", "Heyecan ve coşku yaratan bir şey yapmış olurum".

'VAHİM BIR DURUM'

Psikiyatr M. İrfan Coşkun, araştırmaya ilişkin "Kendine zarar verme davranışı daha çok antisosyal, borderline ve histrionik kişilik bozukluklarında görülmekle beraber depresyon ve şizofreni gibi psikiyatrik hastalıklarda da görülür. Bunlar dışında alkol ve zararlı madde kullanımı da bu tür davranışlara yol açabilir. Nadiren de özenti şeklinde ortaya çıkabilir. Eğer yapılan bu çalışma yüzde 30-40'lara varan yüksek oranda kendine zarar verme davranışı olduğu şeklinde sonuçlanmış ise bu psikiyatrik durumların sıklığı çok fazla demektir ki bu çok vahim ve acilen üzerinde durulması gereken bir durumdur" yorumunu yaptı.

'GÖZLEM ÖNEMLI'

Yrd. Doç. Dr. Oktan, "Ergenlere zorlu koşullarla başa çıkmaya yardımcı olmada olumlu duyguları düzenleme ve kullanma yollarının öğretilmesi, özellikle önemlidir. Diğer yandan ergenlerde bu davranışların gözlenmesi ve erken belirlenmesi, davranışın tekrarının önlenmesine ve davranışın şiddetinin azaltılmasına yardımcı olacaktır" dedi.

'RAKAMLAR KORKUTUCU'

Trabzon Eğitim-Sen Şube Başkanı Muhammet İkinci, araştırma sonuçlarını şöyle yorumladı: "Ortaya çıkan rakamlar korkutucu. Bunun için devletin bu yaşlardaki çocukların ihtiyacı olan sosyo-ekonomik ortamı sağlaması gerek." (Kaynak: Habertürk)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Karadeniz Teknik Üniversitesi Trabzon Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Meteoroloji'den toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 24 Nisan yağmur var mı, hava nasıl olacak? 21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (11)

GİYİNİK VATANDAŞ Mobil-ANDROID:

bu çocukların ihtiyacı olan tek şey inanç

25
6
yanıtYanıtla
islamdan iyice uzaklastIK...:

aah benim müslüman kardeslerim aah=KARMA KARISIK EGITIMI, , AVRUPADAN-LAIKLI, GI FRANSADAN-ALFABEYI, , ITALYADAN-SAPKAYI INGILIZLERDEN-AYASOFYANIN MÜZE OLMA RICASI YUNANDAN-IRKCILIKTA, , ATADAN-VE TÜM BUNLARA DESTEKTE, , AMARIKADAN-ALIP ISLAMDAN IYICE UZAKLASTIGIMIZ iCiN BU DURUMLARA DÜSTÜK. . . . !!!!

20
10
yanıtYanıtla
ihtiyar:

okumayamı gidiyorlar şaklabanlık yapmayamı gidiyorlar belli değil tövbe tövbe

14
8
yanıtYanıtla
Ömer Yesari:

Bu ülke sonu çok kötü bir gelecğe gidiyor. Son derece vurumduymaz saygısız sevgisiz, canileşen görgüsüzzinayla dolu esrarkeş hırsız bir gençlik yetişiyor şu anda!Hükümetin ise aldırdıı yok!

20
0
yanıtYanıtla
Tarafsız Mobil-IOS:

12 den sonra kafaları durduğundan ne Yaptıklarının farkında değillerdir

6
10
yanıtYanıtla
Kale06Mobil-IOS:

Suna seni seviyorum

13
1
yanıtYanıtla
Şererefsiz ŞikebahçeMobil-IOS:

Olur

2
10
yanıtYanıtla
ruhi:

akıl arttı bereket kalktı, ar haya kalktı, tv. ye dizilere bakın, yarışmalara bakın şarkılara pop türü sözlere ve söyleyenlere bakın, her tarafta ahlaksızlık kol geziyor, islamla ilgili bi konu geldiğinde eğitim ve sosyal hayatta dinsizler hemen karşı çıkıyo hoop durun bakalım şeriatmı getireceniz diye geri geri zekalılar amaç şeriat değil dini öğrenmek gençlerin müslüman gibi tertemiz yaşaması nezamandan beri şeriat oldu, iyi ozaman istediğiniz gençler alkol alsın uyuşturucu alsın kendini başkasını kessin büyük yok küçük yok bu ne ya tiksindim bu toplumdan, atatürk bi konuda hata etmiş olabilir cumhuriyeti gençliğe emanet etmekle bu gençlik mi koruyacak hepsinin kafa 1 milyon

2
1
yanıtYanıtla
EFEARCA:

BUNU ANLAMAK İÇİN ARAŞTIRMA YAPMAYA GEREK YOK. . . !!! HEPSİ ÜNİVERSİTEDEN SONRA İŞSİZ KALACAK NASIL OLSA, UMUT DOLU MU BAKSALARDI GÖZLERİNİZİN İÇİNE, MUTLULUK MU SAÇSALARDI, BUNU MU BEKLEDİN ONLARDAN ? BOŞVERİN GENÇLERİ , SİZ YİYİN MAAŞLARINIZI. . . !!!! GERÇİ SİZ BAŞKALARINI YARGILAMAYA BAYILIRSINIZ, TAKİ KENDİ EVLADINIZIN BAŞINIZA GELİNCEYE KADAR. . . !

3
0
yanıtYanıtla
Yetti daMobil-IOS:

Kale06 sunayı vermediler mi merak ediyoz

2
0
yanıtYanıtla
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title