Haberler

Bozyazı'da Lise Öğrencilerinden Kan Bağışı

Güncelleme:

Mersin'in Bozyazı ilçesinde, Bozyazı Çok Programlı Lise öğrencileri, örnek bir davranış sergileyerek Kızılay'a kan bağışında bulundu.

Mersin'in Bozyazı ilçesinde, Bozyazı Çok Programlı Lise öğrencileri örnek bir davranış sergileyerek Kızılay'a kan bağışında bulundular.

Mersin İl Öğrenci Meclisi Başkanı ve Bozyazı Çok Programlı Lise öğrencisi Dolunay Tandoğan ve Bozyazı ÇPL Kızılay Kulübü Başkanı Rehber Öğretmen Ercan Oğuz'un organizasyonu ile öğretmen ve 18 yaşını doldurmuş öğrenciler topluma örnek oluşturacak davranışta bulunarak kan bağışı yaptı. Atatürk Bulvarı, Belediye binası yanında kurulan Kızılay Gezici Kan Toplama Tır'ına toplu olarak gelen öğretmen ve öğrenciler, ilk defa kan vermenin heyecanını yaşarken, Kızılay Gezici Kan Toplama Tır'ı sorumlusu Dr. Metin Gönen ve personel öğrencilerle yakından ilgilendi.

Çalışmayla ilgili açıklama yapan Kızılay Gezici Kan Toplama Tır sorumlusu Dr. Metin Gönen, öğrencilerin davranışını takdire değer bularak, "Bozyazı'da ilk defa öğrenciler toplu kan bağışında bulunmaktalar. Bu organizasyonu gerçekleştiren, Mersin İl Öğrenci Başkanı Dolunay Tandoğan ve Okul Kızılay Kulübü Başkanı Rehberlik Öğretmeni Ercan Oğuz'u kutlarım. Öğrencilerin ilk defa kan bağışında bulunmaları gelecek için çok önemli. Öğrencilerimiz kan bağışında bulunmanın korkulacak bir durum olmadığını görmüşlerdir. Bundan böyle severek kan bağışında bulunacaklarından eminim. Gerçekten örnek olacak bir organizasyon gerçekleştirmişler. Organizasyonu yapanları Türk Kızılay'ı adına yürekten kutlarım" dedi.

5 personelle ilçede, öğretmen ve öğrencilerin kan bağışları ile birlikte 100 ünite kan toplamayı hedeflediklerini söyleyen Gönen, sağlıklı her insanın üç ayda bir kan bağışında bulunabileceğini, güvenli kanın temininde ilk olarak kanı bağışlayacak kişinin tamamen sağlıklı olması ve kanla bulaşan enfeksiyon hastalıklarını taşımıyor olmasına dikkat ettiklerini belitti. Gönen, "Kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız, kan bağışçısı kayıt formundaki soruları mutlaka doğru olarak cevaplamalı. Çünkü AIDS ve hepatit gibi hem kan hem de cinsel yolla bulaşan hastalıklar için bağış gerçekleştiği andan itibaren testlerde pozitif hale gelinceye kadar geçen ve tanı konulamayan ölü bir süre söz konusudur. Bu dönemdeki kişinin test sonuçları temiz gözükmekle birlikte, diğer insanlara bulaştırma riski vardır. Bu nedenle kan bağışçısı kayıt formundaki sorular çok önemli. Forumdaki sorular kan bağışçıları tarafından mutlaka doğru yanıtlanmalı" diye konuştu.

Gönüllü kan bağışçılarından toplanan kanların, trafik kazaları başta olmak üzere çeşitli yaralanmalara bağlı kan kayıpları ve ameliyatlarda kullanıldığını, kalp ameliyatı 1 hasta için ortalama 10 kişinin kan bağışı yapması gerektiğini vurgulayan Gönen, "Kan nakli sadece ameliyatlarda değil, pek çok hastalıkta gerekli olmaktadır. Çeşitli yaralanmalara bağlı kan kayıpları, iç organların çeşitli hastalıklara bağlı kanamaları, çoğu kanser tipleri, organ nakilleri, ortopedi ve omurga ameliyatları, doğumlarda görülen kanamalar, kan uyuşmazlığına bağlı bebeğin kanının değiştirilmesi için acil olarak çok miktarda kan nakli gerekebilir. Bir de hastalıklarının seyri gereğince hayatı boyunca kan nakline ihtiyacı olan hastalar vardır. Gönüllü kan bağışçılarımız bağışladıkları her bir ünite kanın bir hayat kurtarabileceğini unutmasınlar" diye konuştu.

Mersin İl Öğrenci Meclisi Başkanı Dolunay Tandoğan ise "İlçe Öğrenci Meclisi Başkanları'na ilçelerinde kan bağışı konusunda çalışma yapmalarını öneriyorum. Öğrenci arkadaşlarıma kan bağışında bulunmanın faydalarını okumalarını öneririm. Kan bağışında bulunurken yapılan testler sonucunda olası hastalıkları da öğreniyoruz. Tüm öğrenci arkadaşlarımı kan bağışçısı olmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Bozyazı Kızılay Mersin Gönen Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title