Haberler

Liderlerin Görüşmesi Sırasında Rum-İsrail Askeri Tatbikatı Yapıldı

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün ara bölgede görüşürken, Güney Kıbrıs’ta Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ile İsrail Hava Kuvvetleri’nin katılımıyla geniş ölçekli hava-deniz tatbikatı icra edildiği haber verildi.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün ara bölgede görüşürken, Güney Kıbrıs'ta Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) ile İsrail Hava Kuvvetleri'nin katılımıyla geniş ölçekli hava-deniz tatbikatı icra edildiği haber verildi.

Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Alithia gazetesi "İsrail Şemsiyesi" başlığıyla verdiği haberinde "Eroğlu-Anastasiadis görüşmesi yapılırken Kıbrıs Cumhuriyet Muhafız Ordusu ile İsrail Hava Kuvvetleri'nin katılımıyla 'Onisilos-Gedeon' kod isimli geniş ölçekli hava-deniz tatbikatı icra ediliyordu" ifadelerini kullandı.

Savunma Bakanı Fotis Fotiu'ya göre iki ülke arasındaki yıllık planlı işbirliği çerçevesinde "Lefkoşa FIR hattı" içerisinde icra edilen planlı ortak tatbikatın büyük bir başarıyla icra edildiğini yazan gazete, İsrail Hava Kuvvetleri'ne bağlı 32 adet F15 ve F16 savaş uçağı ile aralarında havada yakıt ikmali sağlayan da dahil olmak üzere 6 destek uçağının 11.00-13.00 saatleri arasında Limasol, Vasiliko ve Hirokiti'den, Baf'a kadar uzanan bölge üzerinden alçak uçuş gerçekleştirdiğini belirtti.

Tatbikatlarda kara ve deniz hedeflerine sanal atışların da yer aldığını kaydeden gazete, tatbikata 38 İsrail savaş uçağı ve varlıklarının, özellikle sanal atışlar çerçevesinde alçak uçuş yaptıkları bölgelerde hissedildiğini aktardı.

"TÜRKİYE'YE GÜÇLÜ MESAJ"

Fileleftheros gazetesi ise "İsrail Kuvvetleriyle Etkileyici Tatbikat... Sanal Hedefleri Vurgular ve Havada Yakıt İkmali Yaptılar" başlık ve spotuyla verdiği haberinde, Güney Kıbrıs'ın sözde kara ve hava sahasında, İsrail Hava Kuvvetleri'nin katılımıyla dün yapılan "etkileyici" tatbikatın, Türkiye ile Güney Kıbrıs'ın sözde hava sahası ve "MEB"ine yönelik birbirini takip eden kışkırtıcı faaliyetlere güçlü bir mesaj verdiğini iddia etti. Gazete, tatbikat senaryosunda bazı sanal hedeflerin vurulmasının öngörüldüğünü, ancak edindiği bilgilere göre havada yakıt ikmali de yapıldığını kaydetti.

Söz konusu tatbikatın İsrail'de gerçekleştirilen ve bu sabah biten tatbikatın devamı olduğunu belirten gazete, ardından savaş uçaklarının RMMO ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen tatbikata katılmak üzere Güney Kıbrıs'a yöneldiğini aktardı.

Güney Kıbrıs-İsrail ortak tatbikatının iki ülke arasında imzalanan ve özellikle karadaki enerji yerleşkeleriyle Güney Kıbrıs'ın sözde "MEB"inde bulunan doğalgaz çıkarmaya ilişkin denizdeki yerleşkelerin güvenliğiyle ilgili olan savunma anlaşmaları çerçevesine dayandığını yazan gazete, dünkü tatbikat sırasında özellikle Vasiliko'daki yerleşkeler ve olası bir saldırıda olacak tepki üstünde durulduğunu belirtti.

BAF HAVA ÜSSÜ

Gazete buna paralel olarak tatbikatın diğer bir senaryosunun da Baf'taki hava üssüyle ilgili olduğunu kaydetti. Habere göre tatbikatı takip eden Fotiu yaptığı açıklamada tatbikatın başarıyla icra edildiğini ve "Lefkoşa FIR hattı" ile Vasiliko ve Baf Havaalanı bölgelerinde yer aldığını ifade etti.

Söz konusu faaliyetin aylardır programlandığını söyleyen Fotiu, İsrailli meslektaşına kusursuz işbirliğinden ötürü teşekkürlerini sundu, tatbikatın düzenlenmesine ve uygulanmasına katılan iki bakanlığın personelini de kutladı.

"Kıbrıs-İsrail ilişkileri yeni bir evreye giriyor" şekilde konuşan Fotiu, "İki taraf arasında aylar önce başlayan stratejik diyalogun her iki ülkeye de faydalar sağlayacağına ve bu enerji güvenliği de dahil tüm alanlarda devam ettirileceğine eminim" dedi. - LEFKOŞA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Nikos Anastasiadis Derviş Eroğlu Güney Kıbrıs İsrail Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (2)

ENEZOfilay_filay@hotmail.com:

ADA DEİLKİ KIBRIS BİR UCAK GEMİSİ BURAYI ALMANIN TEK YÖNÜ VAR BİZİM İÇİN YIĞ NÜFUSU BİR KAÇ MİLYON YAP VER RUM KESİMİ YÖNETSİN VE KOCAMN BİR TİCARET BÖLGESİ YAP

0
0
yanıtYanıtla
ENEZOfilay_filay@hotmail.com:

OLURMU RUM KESİMİ YUNANİSTAN KUZEY KIBRIS TÜRKİYE ABD RUSYA İNGİLTERE SURİYE DÜŞERSE RUSYANIN KESİN ÜZ KAYGISI OLDUĞU BİR BÖLGE RUMLARIN İKİNÇİ VATANI BİZ YUNANİSTAN BİLİRİZ ASLINDA RUSYADIR

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title