Haberler

Libyalı Taraflar Seçim Tarihi Konusunda Anlaştı

Mısır ordusu, Libyalı tarafların ülkedeki krizin çözümü için Şubat 2018'e kadar cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin yapılması konusunda anlaştığını duyurdu.

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, Mısır Ulusal Komisyonunun, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac, Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih ve TM'ye bağlı kuvvetlerin komutanı Halife Hafter ile Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya geldiği belirtildi.

Suheyrat Antlaşması çerçevesinde ülkedeki krize çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilen görüşmelerde tarafların 6 prensip üzerinde anlaştığı aktarıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Libyalı taraflar ülkenin devlet ve toprak bütünlüğünün korunması, istikrarlı bir devlet yapısının oluşturulması, devletin demokratik, sivil ve modern bir yapıda olması, ordunun muhafaza edilmesi ve görevini yerine getirmesinin sağlanması, dış müdahalenin reddedilmesi ve kan dökülmesinin önlenmesi konularında fikir birliğine varmıştır."

Krizin çözümü için önümüzdeki süreçte atılacak 4 adım konusunda da anlaşma sağlandığı ifade edildi. Bu adımların, "Parlamento ve Devlet Yüksek Kurulu üyelerinden oluşacak yeni bir komitenin kurulması, siyasi uzlaşma için gerekli anayasa değişikliklerinin yapılması, Şubat 2018'den önce cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin gerçekleştirilmesi ve geçiş dönemi sona erip yeni parlamento başkanı görevine başlayana kadar Başkanlık Konseyindeki yetkililerin görevlerine devam etmesi" olduğu bildirildi.

Mısır ara buluculuğunda görüşmeler yürüten Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Serrac ve TM'ye bağlı kuvvetlerin komutanı Hafter, pazartesi günü Kahire'ye gelmişti.

Libyalı siyasi ve parlamenterlerden oluşan heyetler, son iki ayda Mısır'a defalarca gerçekleştirdikleri ziyaretler çerçevesinde bir araya gelerek, 2015'in Aralık ayında Fas'ta imzalanan Suheyrat Antlaşması'na bağlı kalacaklarının altını çizmişti.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Antlaşması'nı imzalamıştı.

Anlaşma gereğince Fayiz es-Serrac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, Tobruk Temsilciler Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Halife Hafter Libya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title