Haberler

Leonardit Gübreye Talep Artıyor

Güncelleme:

Burdur'da bir firma, bitki ve hayvan kalıntılarının toprak altında kalmasıyla oluşan Leonardit gübreyi Balkan ülkelerine ihraç ediyor.

Murat Çoban - Burdur'da faaliyet gösteren bir firma, Kemer ilçesinde bitki ve hayvan kalıntılarının uzun yıllar toprak altında kalmasıyla oluşan bir gübre türü olan leonarditi Balkan ülkelerine ihraç ediyor.

Kemer'de bir madenden çıkardığı leonarditi kamyonlarla Kemer'deki tesislerine götüren firma, burada çeşitli katkı maddeleriyle işleyerek 9 çeşit ürün elde ediyor. Firma, yılda ortalama 10 bin ton üretim yapıyor, üretiminin büyük bölümünü de Yunanistan, Bulgaristan ve Makedonya'ya ihraç ediyor.

Firmanın işletme müdürü Vedat Kalaycıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, leonarditin oluşum açısından benzeştiğini linyitten barındırdığı organik maddelerin yüksek olmasıyla ayrıldığını belirtti. Benzer koşullarda oluşmaları nedeniyle linyit kömür madenlerinde leonardit bulunabildiğini ifade eden Kalaycıoğlu, ancak kömür bulunmayan ortamlarda da leonardite rastlamanın mümkün olduğunu anlattı.

Son yıllarda organik tarımın ön plana çıkmasıyla leonardite ilginin arttığını, ülke genelinde yaptıkları satışın yanı sıra ihracat da gerçekleştirdiklerini dile getiren Kalaycıoğlu, 10 bin ton olan yıllık üretimlerini 25 bin tona çıkartarak ihraç ettikleri rakamı yükseltmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Kalaycıoğlu, geçen yılın ekim ayından itibaren yaklaşık 6 bin ton satış gerçekleştirdiklerini, bunun 4 bin tonunu ihraç ettiklerini vurgulayarak, "Yurt içi ve dışından gelen taleplere yetişemiyoruz. Şu anda Yunanistan, Bulgaristan ve Makedonya'ya ihracat yapıyoruz. Bunun yanından diğer Balkan ülkelerinden de talepler alıyoruz. Ayrıca Azerbaycan'dan 15 bin tonluk talep var" dedi.

Fiyatlarının diğer ülkelere göre düşük olmasının talebin artmasını sağladığına işaret eden Kalaycıoğlu, "Leonarditin tonunu 250 liradan satıyoruz. Diğer işlenmiş ürünlerimizin satışıyla bir yıla yakın sürede 1 milyon liralık ihracat gerçekleştirdik" diye konuştu.

-Yüzde 25 verim artışı-

Firmada görev yapan yüksek ziraat mühendisi İsa Kafa ise tesiste içerisinde doğal olmayan katkı maddesi bulunmayan doğal humusu ve beraberinde hümik ve fulvik asidi işlediklerini belirtti. Leonarditte bulunan iz elementlerin bitki gelişimine önemli katkı sağladığına dikkati çeken Kafa, iz elementlerin toprağın ph değerini düzenleyerek bazı hastalıkların bitkilere ulaşmasını geciktirdiğini söyledi.

Kafa, leonardit kullanılan tarım ürünlerinde yüzde 25-30 verim artışı görüldüğünü anlatarak, "Leonardit kullanan vatandaşlarımızın arazilerinde ürünler, erken hasat zamanına ulaşılacaktır. Mesela sahil bölgelerinde bin 200 milimetre yağış alan alanlarda mart ayı sonundan tarlaya girilemezken, bunu kullandığı zaman şubat ayı ortalarında traktörüyle tarlaya girebilir, toprağını işleyebilir ve ekimini yapabilir" dedi.

Leonardit gübre kullanarak yonca ekimi yapan çiftçi Sait Ertaş da bin metrekare için 70 kilogram leonardit kullandığını ve verimden memnun olduğunu söyledi. Ertaş, leonardit kullanımının ardından yaklaşık yüzde 25 verim artışı sağladığını kaydetti.

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - BURDUR

Kaynak: AA / Yerel

Bulgaristan Yunanistan Makedonya Burdur Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title