Haberler

Lenfödem Kader Değil!

Halk arasında ‘‘Fil Hastalığı’’ olarak bilinen Lenfödem’ün hastaların yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Fizyoterapist Gökhan Aygül can sıkıcı bir sorun olan Lenf ödem tedavisinde ki tedavi yöntemlerini anlattı.

Halk arasında "Fil Hastalığı" olarak bilinen Lenfödem'ün hastaların yaşam kalitesini düşürdüğünü belirten Fizyoterapist Gökhan Aygül can sıkıcı bir sorun olan Lenf ödem tedavisinde ki tedavi yöntemlerini anlattı.

Lenf ödem hastalığının lenfatik sistemin yetmezliğinden kaynaklanan bir durum olduğunu anlatan Aygül, "Lenf sistemi düşük hidrostatik basınçla vakum gibi çalışan ince damarlardan oluşmuş bir sistemdir. Bu sistemin görevi kılcallardan doku aralığına kaçan sıvı ve plazmayı tekrar dolaşım sistemine döndürmektir. Lenf ödem genellikle ekstrem itelerde şişme ile kendini gösteren proteinden zengin lenf sıvısının hücreler arası alanda birikmesidir. Bir başka tanımla lenf ödem lenf drenajı ve kılcal damar filtrasyonu arasındaki dengesizlik sonucu hücrelerarası alandaki sıvı ve protein miktarının artmasıdır. Lenfödem hastalarının yaşam kalitelerinde önemli azalmalar görülür.Psikolojik sorunlar,sosyal ve seksüel sorunlarda meydana gelir.Tedavi görmemiş,tedavisi yarım kalmış veya yanlış tedavi görmüş kişilerde şişlikler artmaya devam eder.Bu nedenle doğru tedavi ve doğru zaman büyük önem taşımaktadır" dedi.

Lenfatik sistemin yetmezliğinin üç farklı durumu olduğunu anlatan Aygül, "Birincisi Dinamik yetmezlik olarak adlandırılır ve lenf yoluyla taşınan sıvının, lenf sisteminin taşıma kapasitesini aştığı durumlarda ortaya çıkar. Dinamik yetmezlikte lenf sistemi anatomik ve fonksiyonel olarak normaldir ancak taşıması gereken yük fazladır. İkinci durumda Lenfatik damarların yetmezliği sonucu lenf sisteminde taşıma kapasitesi normal protein yükünün altına düşer ve bu durum mekanik yetmezlik olarak adlandırılır. Üçündü durumda ise lenf sisteminin taşıma kapasitesi; sistemin normal işleyişinin bozulması sonucu azalmıştır ve bu durum güvenlik kapağı yetmezliği olarak adlandırılır" dedi.

Lenf ödem oluşumunda etkili olan nedenleri, Atar damarlarda genişleme olması,

Toplar damarlarda daralma olması, Venöz basıncın artması, Kılcallarda ozmotik basıncın azalması, Kılcal damarların geçirgenliğinin artması, Histamin Brakinin gibi damarlarda genişleme yapan maddelerin salınımı ve Lenf akımının yetersiz olması olarak sıralayan Aygül, "Lenf ödemin klinik tablosu ciddiyetine göre dört döneme ayrılır; Geri dönebilen lenf ödem: Ödem gün içinde giderek artar geceden sonra dağılır. Kesin tanımlamayan yakınmalarla birlikte geçici şişme görülür. Kronik, geri dönmeyen lenf ödem: Sürekli şişlik, ağır hissetme, ağrı, yanma (etkilenen ekstremitede), hareket kısıtlanması, hastanın günlük rutin yaşamında ödemin önemsiz şekilde etkilenmesi, bağ dokusunun artmasına yatkınlık. Zaman geçtikçe artan vücut uzuvlarında deformasyon, önemli ölçüde hareket ve fonksiyon kısıtlanması, ciddi ağrılar son dönem ise lenf kanseri, daima öldürücüdür." Diye konuştu.

Fizyoterapist Gökhan Aygül, ödem tedavisi konusunda ise şunları kaydetti; "Komplex Boşaltıcı Fizyoterapi İki Fazdan Oluşur;

BOŞALTIM FAZI: (Bu Faz Dört Evreden Oluşur Manuel Lenf Drenajı -Cilt Bakımı-Kompresyon Bandajı-Egzersiz.)

Burada tedavinin Amacı sıvının diğer sağlam lenf nodüllerine aktarmaktır, Özel el tutuş şekilleri ile tedavi ye başlanır.. Cilde nazik ve ritmik bir basınç uygulanır.Bu tedavide derinin tam altındaki yüzeysel lenf damarlarına hafif basınçlar uygulanır.Lenf drenajı ile Kol ve bacaklardaki birikmiş sıvı vücudun sağlam yerlerindeki lenf nodüllerine aktarılır drenaja önce merkezden başlanır sonra kol ve bacak en son parmaklara ulaşılır,her drene edilen bölge tekrarlanarak nodüle tekrar aktarılır.Örneğin,göğüs cerrahisine bağlı sağ lenf nodülleri alındıysa ve sağ kolda lenf ödem gelişti ise buradaki sıvı sol koltuk altı lenf nodüllerine ve sağ kasık lenf nodüllerine aktarılır.bölgeye göre süre değişmekte olup ortalama bir saat sürmektedir.Hasta ilk gün seansa başlamadan önce değerlendirilir,gerekli ölçümler yapılır ve kaydedilir.her bir seans ortalama bir saat sürer,seansta hastaya 45 dakika süren manuel lenf drenagı uygulanır,özel bir kremle cilt bakımı ve bandajlama yapılır,hastaya uygun ev egzersizleri verilir,bandaj bir sonraki seansa kadar tedavi bölgesinde kalır tedavi süresi hastaya göre değişmekte olup ortalama 10-15 seans sürmektedir.Tedavi uygun yapıldığı takdirde başarı oranı yükselir

KORUMA FAZI: (Bu Faz Dort Evreden Oluşur ve Boşaltım Fazı Bittikten Sonra Uygulanır Haftada Bir -İki Defa Manuel Lenf Drenajı -Cilt Bakımı -Egzersiz-Kompresyon Çorabı)

Koruma fazında,boşaltım fazının sonunda hastanın uygun çorap ölçüsü alınır ve hastaya koruma fazında yapacakları konusunda bilgilendirme yapılır,hasta her gün cilt bakımını ve egzersizlerini yapar. Kompresyon çorabı her gün dikkatli bir şekilde,aksatılmadan giyilmesi gerekir. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title