Haberler

Latmos'un sessiz çığlığı kayıtta!

ilandır
Güncelleme:

Doğal ve kültürel zenginlikleriyle ünlü Latmos'ta yaşanan maden ocağı tahribatını kayda geçen genç belgeselciler, Latmos belgeseliyle yaşanan çevre yıkımını gözler önüne sermeye hazırlanıyor.

Muğla'nın Milas ilçesi sınırları içerisinde bulunan Latmos, bir diğer ismiyle Beşparmak Dağları, maden ocaklarının faaliyetleri nedeniyle günden güne yıkıma uğruyor. Yöreye özgü endemik türlere ev sahipliği yapan doğasıyla birlikte tarih öncesi ve tarih sonrası dönemlerden eşsiz kültürel değerleri barındıran Latmos'un sessiz çığlığına kamera çeviren genç belgeselciler, dönüşü olmayan yıkımları belgelemek için harekete geçti.


ABD'nin Kuzey Karolina Eyaleti'nde düzenlenen 100 Words Film Festivali'nde 'Su Bedevileri' belgeseliyle festivalde en iyi belgesel ödülünü Türkiye'ye getirme başarısını gösteren genç yönetmen Yavuz Pullukçu, yapım ekibiyle birlikte Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü danışmanlığında, antik ismiyle Latmos olarak bilinen Beşparmak Dağları'nda yaşanan çevre katliamını belgeledi. Senaryosunu Hasan Cüneyt Bozkurt'un yazdığı, görüntü yönetmenliğinde Baran Vardar, yönetmen yardımcılığında Yağız Pullukçu, sanat yönetmenliğinde Umut Özgür Özel, kurguda Baran Vardar, kamera arkasında Yusuf Erdem'in görev aldığı yapım ekibi, Latmos'un engebeli coğrafyasında zor koşullar altında çalışarak Bafa Gölü kenarındaki kaya mezarlarını, freskleri, tarih öncesi döneme ait duvar resimlerini, endemik bitkileri, antik yolları, kutsal alanları ve maden ocaklarının vahşi çalışmalarını çekti.


"LATMOS TARİHİNİN EN ACI DÖNEMİNİ YAŞIYOR"
8 bin yıllık tarih öncesi duvar resimlerinde şiddet sahnelerinin yer almadığına dikkat çeken yönetmen Pullukçu, Latmos tarihinde en acı dönemin yaşandığını belirterek, "Latmosluların bugünkü torunları, evlerini satıp yurtlarını terk etmeleri için maden ocakları tarafından teşvik ediliyor. 7 gün süren çekimler sırasında yöre halkıyla bol bol sohbet etme fırsatı bulduk. Bazı köylüler maden ocağı için çalışıyor.

Bu aileler evlerini satarak, maden taşımak için kamyon almışlar. Bu nedenle ocakların kapanması taraftarı değiller. Öte yandan halen doğduğu toprakların yitip gitmesine karşı sessiz bir çığlıkla tepki gösteren köylüler de yok değil! Milli Park statüsü kazandırılması ve UNESCO'ya dahil edilmesi gereken çok önemli bir bölge, maden ocaklarının tehdidi altında. Sivil toplum kuruluşlarının başlattığı çalışmalarla çekirdek bölge diye adlandırılan zirve, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 4491 sayılı kurul kararıyla koruma altına alınmış ve maden faaliyetlerinden korunmuş olsa da mevcut maden ocaklarının çalışmaları devam ettiği gibi sınırın dışında kalan alanlar yeni ruhsatlara açıktır. Belgesel Latmos'un doğal dengesini bozan maden ocaklarını ve Latmos kültürünü anlatarak, bir duyarlılık oluşturmayı amaçlıyor." dedi.
12 dakikalık Latmos belgeseli, ulusal ve uluslar arası film festivallerinde gösterime girecek.

Beşparmak Dağları Türkiye Milas Muğla Advertorial Haberler Advertorial Sondakika Advertorial Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle! Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu? Merkez Bankası'ndan yeni karar 26 Nisan Cuma 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 26 Nisan burç yorumları nedir?
title