Haberler

Laparoskopik Yöntemle Kanserli Hücreler Temizlendi

Türkiye'de sayılı merkezlerde, Ege Bölgesinde de ilk Denizli'de yapıldığı bildirilen laparoskopik Whipple ameliyatı ile 31 yaşındaki hasta, sağlığına kavuştu.

Türkiye'de sayılı merkezlerde, Ege Bölgesinde de ilk Denizli'de yapıldığı bildirilen laparoskopik Whipple ameliyatı ile 31 yaşındaki hasta, sağlığına kavuştu.

Pamukkale Üniversitesinden (PAÜ) yapılan açıklamaya göre, sarılık ve karın ağrısı nedeniyle çeşitli hekimlere ve hastanelere başvuran Yüksel Bayar, ileri tetkik ve tedavi amacıyla hastaneye müracaat etti.

PAÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Burhan Kabay tarafından yapılan tetkiklerde hastanın pankreasının baş kısmında ameliyatla çıkarılabilecek tümör tespit edildi. Laparoskopik yöntemle yapılan ameliyatla hasta sağlığına kavuştu.

Prof. Dr. Kabay, yaptığı açıklamada, uzun ve yorucu bir ameliyatın başarıyla gerçekleştirildiğini bildirdi.

Yaklaşık 4 saat süren ameliyatın ardından tümörü çıkardıklarını ve ameliyatı ikinci ekibe devrettiğini aktaran Kabay, "Yrd. Doç. Dr. Onur Birsen mide-safrayolu-pankreas devamlılığını ince barsak ile tamamlamak üzere ameliyatı devraldı. Büyük bir özen ve dikkatle ameliyatın ikinci kısmını tamamladı. İkinci bir ekibin ameliyatı devralabilmesi, cerrahi strateji açısından çok önemlidir. Bu strateji, bu alandaki en ünlü cerrahlar tarafından şiddetle önerilmektedir" şeklinde görüş belirtti.

Hibrid teknolojiyle ameliyat süresinin kısaldığını belirten Kabay, "Hibrid teknoloji, bizim iki ekiple gerçekleştirdiğimiz ameliyatın birinci kısmının laparoskopik, ikinci kısmının ise robotik olarak yapılmasıdır. Ameliyat süresi kısaldığında bu ameliyatlar ileri yaştaki ve ileri evredeki hastalara da rahatlıkla uygulanabilir. Zor vakalarda ve standart kapalı yöntemle ilerlenemediğinde ise cerraha açığa geçme yerine robotik devam edebilme imkanı sağlamaktadır" diye bilgi verdi.

Gerçekleştirdikleri laparoskopik pankreatikoduodenektomi (Whipple) ameliyatının Türkiye'de sayılı, Ege Bölgesinde ise ilk kez yapıldığına işaret eden Kabay, uygun olgularda rutin olarak bu yöntemin uygulanabileceğini kaydetti.

Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Yüksel Bayar ise kendisini oldukça iyi hissettiğini ifade ederek, ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Kabay, Yrd. Doç.Dr. Birsen ve ekibine teşekkür etti.

Kaynak: AA / Yerel

Pamukkale Türkiye Denizli Ege Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title