Haberler

Laodikya Su Yazıtı, Anadolu'da Suyun Tarihi ve Bugünü" Sempozyumu

Son dört bin yılın hemen her döneminden kalan, bazıları günümüzde de işlevini sürdüren pek çok su yapısının, Türkiye'yi tarihi su yapıları açısından dünyanın en zengin ve ilgi çekici açık hava müzelerinden biri kıldığı bildirildi.

Son dört bin yılın hemen her döneminden kalan, bazıları günümüzde de işlevini sürdüren pek çok su yapısının, Türkiye'yi tarihi su yapıları açısından dünyanın en zengin ve ilgi çekici açık hava müzelerinden biri kıldığı bildirildi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), Su Politikaları Derneği ve İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi işbirliğiyle düzenlenen "Laodikya Su Yazıtı, Anadolu'da Suyun Tarihi ve Bugünü" konulu sempozyum PAÜ'de başladı.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen etkinliğin açılışında konuşan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ünal Öziş, "Dört bin yıl boyunca Anadolu'da Su Mühendisliği" konusunda yaptığı sunumda, Anadolu'nun birçok uygarlığın kesişme noktasında yer aldığını belirtti.

Anadolu'daki su yapısının evrensel bir kültür mirası niteliğini taşıdığını ifade eden Öziş, "Son dört bin yılın hemen her döneminden kalan, bazıları günümüzde de işlevini sürdüren pek çok su yapısı, Türkiye'yi tarihi su yapıları açısından dünyanın en zengin ve ilgi çekici açık hava müzelerinden biri kılmaktadır." dedi.

Öziş, Anadolu'daki Hitit, Urartu, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemi su yapıları hakkında bilgi verdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Şevket Murat Şenel ise, medeniyetin suya bağlı olduğunu ifade ederek, "Su varsa hayat var, medeniyet var. Medeniyetin izlerini takip etmek istiyorsak, suyun izlerini takip etmemiz yeterli." şeklinde konuştu.

İki gün sürecek sempozyumda, Laodikya Su Yazıtı, Uygarlık Anadolu'da Doğdu, Tarihsel Kuraklıklar ve Savaşlar, Anadolu'da Su Yönetimi, Denizli Su Medeniyeti başlıklarında sunumlar yapılacak.

Sempozyumun açılışına, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Erdur, Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (DESKİ) Genel Müdürü Doç. Dr. Mahmud Güngör, İnşaat Mühendisleri Odası Denizli Şubesi Başkanı Şevket Murat Şenel, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Laodikya Türkiye Denizli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title