Haberler

Laleler Kadın Şefkatiyle Büyüyor

Konya'da, Türkiye'nin lale ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı lale tarlalarında, ekiminden bakımına ve baş kırmasına kadar üretimin her safhasında çalışan kadınlar, kazandıkları ile aile geçimlerine katkı sağlıyor.

SAVAŞ GÜLER - Konya'da, Türkiye'nin lale ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı lale tarlalarında, ekiminden bakımına ve baş kırmasına kadar üretimin her safhasında çalışan kadınlar, kazandıkları ile aile geçimlerine katkı sağlıyor.

Karatay ilçesinde 300 dekar alanda lale üretimi gerçekleştiren firma, aynı zamanda çevre köylerde yaşayan kadınlara istihdam sağlıyor.

Çocuğunu sırtına sararak sabahın ilk ışıklarıyla tarlaya koşan kadınlar, birçok şehrin cadde, sokak ve meydanlarında renk cümbüşü ile görsel şölen sunan lale üretiminde çalışarak, evine ekmek götürüyor.

Çiçek açma zamanında fotoğraf tutkunları başta olmak üzere birçok ziyaretçiyi ağırlayan lale tarlasında alın teri döken gelinlik kızlar da kazandıkları yevmiyeleri ile çeyizlerini hazırlıyor.

Ekiminden baş kırmasına, tohum çıkarmadan sınıflandırılmasına yıl boyunca lale üretimin her aşamasına kadın eli değiyor.

Karatay'da lale ekimi yapan Asya Lale Yönetim Kurulu Üyesi Korkut Yetgin, AA muhabirine, lale üretimimin bölge insanı için önemli bir istihdam kaynağı olduğunu söyledi.

Lale tarlalarında kış aylarında da üretim yapıldığını belirten Yetgin, "Lale tarlaları bölge halkına 12 ay boyunca ekmek kapısı niteliğinde. Lale üretimi 150 kadına ekonomik katkı sağlıyor." dedi.

Çalışan kadınların yarısından fazlasının çevre köylerden geldiğini aktaran Yetgin, "Önceleri tarlalarda çalışan kadınlar yemeklerini kendisi getirirdi. Şimdi hem işçi sigortalarını yaptık hem de yemek ihtiyaçlarını karşılıyoruz." diye konuştu.

"Bazı haneler geçimini lale tarlasından sağlıyor"

Yetgin, bazı evlerden birden fazla kişinin lale tarlalarında çalışarak ailelerinin geçimini sağladıklarını ifade etti.

Lale üretimi arttıkça civardaki mahallelerde yaşayıp, başka yörelere mevsimlik işçi olarak giden kadın sayısının azaldığını anlatan Yetgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"300 dekarlık arazimizde kadın çalışanların istihdamı çok önemli. Bizim de tercihimiz bu yörenin halkı oluyor. Başka beldelere çalışmak için gidenlerin sayısında azalma olduğunu söyleyebiliriz. İçlerinde 15 yıldır burayı benimseyerek çalışan, geçimlerini sağlayan kadınlar var. Başka yerlerde iş aramaktansa kendi topraklarında çalışmayı tercih ediyorlar. Firmamız tarafından da kadınlara çeşitli imkanlar sağlanınca severek çalışıyorlar."

"İki çocuğumun eğitim masraflarını bu tarladan kazanıyorum"

Şirketin tarım işçisi 30 yaşındaki Hacer Bolat da 10 yıldır lale tarlasında çalıştığını söyledi. Ailesinin geçimine katkı sağladığını anlatan Bolat, "İki çocuğumun eğitim masraflarını bu tarladan kazanıyorum. Burada çalışmak hem eğlenceli hem de ekonomik katkı sağlıyor. Burada yaz aylarında kırma işlemi yapıyoruz. Kışın da lale soğanlarının paketlenmesi işini yapıyoruz. Bu sektörde 12 ay iş bulabiliyoruz. Çok sayıda kişinin gelip fotoğraf çektiği bu tarlaya 12 ay boyunca emek sarf ediyoruz." diye konuştu.

İsmil Mahallesi Muhtarı Hasan Böcü de lale üretiminde çalışan kadınların mahalleye ekonomik canlılık kattığını aktardı.

Lalenin yöre insanı için bir umut ışığı olduğunu vurgulayan Böcü, şunları kaydetti:

"Eskiden civar köylerden tutun da Karaman'a kadar çalışmaya giden köylülerimiz vardı. Lale tarlası sayesinde mevsimlik işçi olarak başka yerlere gidenler azaldı. Çalışmalar kış aylarında da devam ettiği için çalışanlar buradan gitmek istemiyor. Firma sahipleri de çalışanların haklarını gözettiğinden dolayı, kadınlar çalışmaktan memnuniyet duyuyorlar."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Karatay Türkiye Konya Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title