Haberler

Lalede Hedef; Üretimin Yüzde 40'ını İhraç Etmek

MÜMİN ALTAŞ - Konya'da geçtiğimiz yıl ilk kez, dünya lale üretiminde ilk sırada yer alan Hollanda'ya lale ihraç ederek önemli bir başarıya imza atan firmanın hedefi üretimin yüzde 40'ını ihraç etmek.

Çumra ilçesinde faaliyet gösteren firmanın Üretim Müdürü Beyhan Gürses, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 94 yılından bu yana soğanlı yumrulu süs bitkileri üzerine çalışma yaptıklarını belirtti.

Çalışmaları süresince Hollandalı lale ıslahçılarıyla bir araya gelerek bölgede lale çeşitleri üzerine denemeler yaptıklarını ifade eden Gürses, "Bölgenin iklimine en uygun çeşitler seçilerek, ülkede bir ilke imza atıldı ve 16. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin çiçeği olarak bilinen lale tekrar ülkemize kazandırılmış oldu" dedi.

Çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini kaydeden Gürses, arazide ekili yaklaşık 30 milyon lale soğanının bulunduğunu ve üretimlerini her geçen yıl arttırarak devam ettiklerini vurguladı.

Ürettikleri Türk lalesinin, dünyada ilk sırada yer alan Hollanda'nın lalelerine göre daha kaliteli olduğunu savunan Gürses, şunları kaydetti:

"Türk lalesi gerek çiçek, gerekse soğan olarak Hollanda lalesinden ayrılıyor. İklim, su ve toprak yapımız daha güzel. Lale tarımı Hollanda'da yıllardır yapıldığı için pek çok hastalıklar ve zararlılar baş göstermekte. Bizde henüz lale soğanının yetiştiriciliği çok fazla yapılmadığı için hastalıklar ve zararlılar pek görülmemekte. Firmamız her türlü talebi karşılayabilecek nitelikte. Zarafeti ve güzelliğiyle insanları büyüleyen, ürettiğimiz Türk lalesi, İstanbul başta olmak üzere 10'a yakın büyükşehir, 50'nin üzerinde il ve birçok ilçede cadde ve sokakları süslüyor."

Hollanda'ya göre iklim avantajı var

Gürses, hedeflerinin; Türk lalesini tüm dünyaya yaymak olduğunu, ihracatın son yıllarda önemli derecede arttığını dile getirdi.

Üretimin yüzde 10'unun ihraç ettiklerini ifade eden Gürses, sözlerine şöyle devam etti:

" Türkmenistan, Ürdün, İran ve Azerbaycan başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesine lale ihraç ediyoruz. Suriye ile ilişkilerimiz iyiydi ama yaşanan üzücü olayların ardından ilişkilerimiz durdu. İhracatımız, üretimimizin yüzde 10'unu oluşturmakta ancak hedefimiz üretimin yüzde 40'ını ihraç etmek. Geçen yıl ilk kez Hollanda'ya yaklaşık 40 ton lale soğanı ihraç ettik. Bu yıl yine ihracatımız olacak. Bu konuda Hollanda'ya karşı iklimsel avantajımız var. Onlara göre daha erken hasat edebiliyoruz. Bu bizim için büyük avantaj. Hasat yapıp, gerek saksılı gerekse kesme çiçek olarak gönderebiliyoruz. Ayrıca Hollanda'ya lale ihracatıyla çok güzel tepkiler aldık. Türk lalesini tüm Avrupa'ya yayacağımıza inanıyoruz."

Gürses, firmanın dünya lale satıcıları arasında ilk 25'te olduğunu, hedeflerinin ilk 10'a girmek olduğunu da belirtti. - Konya

Kaynak: AA / Güncel

Türkmenistan Hollanda İstanbul Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title