Haberler

Lale İhracatı "Kesme Çiçek" ile Artacak

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Lale bahçesinde "Laleler Anayurduna Geri Dönüyor" projesi pankartı ile poz verilmesi Proje Koordinatörü Ülkü Günhan'ın konuşması Lale ihracatı "kesme çiçek" ile artacak Türkiye'de lale soğanı ihracatı ile öne çıkan lale üretiminin, Hollanda örneğinde olduğu gibi "kesme çiçek" ihracatına yönelerek dünyadaki pazar payının artırılması için proje başlatıldı Proje Koordinatörü Günhan: "Amacımız, önümüzdeki dönemde sadece lale soğanı yetiştirmek değil, lalenin gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kesme çiçek olarak benimsenmesini ve alınmasını sağlamak" "Yetiştirilen kesme çiçeğin Ortadoğu, Uzakdoğu ve Türk cumhuriyetlerine ihracatı sağlanabilir.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Lale bahçesinde "Laleler Anayurduna Geri Dönüyor" projesi pankartı ile poz verilmesi

Proje Koordinatörü Ülkü Günhan'ın konuşması Lale ihracatı "kesme çiçek" ile artacak

Türkiye'de lale soğanı ihracatı ile öne çıkan lale üretiminin, Hollanda örneğinde olduğu gibi "kesme çiçek" ihracatına yönelerek dünyadaki pazar payının artırılması için proje başlatıldı

Proje Koordinatörü Günhan:

"Amacımız, önümüzdeki dönemde sadece lale soğanı yetiştirmek değil, lalenin gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kesme çiçek olarak benimsenmesini ve alınmasını sağlamak"

"Yetiştirilen kesme çiçeğin Ortadoğu, Uzakdoğu ve Türk cumhuriyetlerine ihracatı sağlanabilir. Ayrıca Hollanda'da olduğu gibi Türkiye'de de büyük çiçek fuarları açılabilir. Bunun turizme de büyük canlılık getireceği kanaatindeyiz"

ABDULLAH ÖZKUL-SAVAŞ GÜLER - Türkiye'de lale soğanı ihracatı ile öne çıkan lale üretiminin, Hollanda örneğinde olduğu gibi "kesme çiçek" ihracatı ile dünyadaki pazar payının daha da genişletilmesi amacıyla proje başlatıldı.

Anadolu'nun yüzyıllar önce dünyaya armağanı lale çiçeğinin halen lale soğanı olarak yapılan üretimine, proje ile "kesme lale" de eklenerek, Türkiye'nin dünya çiçek pazarında daha fazla söz sahibi olması hedefleniyor.

AB Bakanlığı Eğitim ve Gençlik Programı Merkezi Başkanlığı ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün koordinatörlüğünde yürütülen "Laleler Anayurduna Geri Dönüyor" projesi kapsamında, Hollanda'da eğitim çalışması başlatıldı.

Proje Koordinatörü Ülkü Günhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük çiçek borsası olan "Flora Holland"da proje ekibine, lale soğanının tarlada yetiştirilmesinden kesme çiçek yetiştiriciliğine kadarki sürece ilişkin teorik eğitimin verildiğini söyledi.

Avrupa'da lale soğanının ihraç ürünü değil, kesme lale üretiminde tohumluk materyal olarak kullanıldığını belirten Günhan, "Avrupa'da lale ile ilgili asıl ticaret, kesme lale yetiştiriciliğinde yapılıyor. Bizim de amacımız, önümüzdeki dönemde sadece lale soğanı yetiştirmek değil, lalenin gerek yurt içinde gerekse yurt dışında kesme çiçek olarak benimsenmesini ve alınmasını sağlamak." dedi.

Günhan, Hollanda'nın, ana vatanı Türkiye olan lalenin yetiştirilmesine ilişkin 400 yıldır çok önemli çalışmalar yaptığını ve dünyada söz sahibi olduğunu dile getirdi.

Keukenhof Çiçek Fuarı'na 1 milyon ziyaretçi geliyor

Dünyanın en büyük bitki ve çiçek ticaret merkezi olan Flora Holland'ın 2,2 milyon metrekarelik alana kurulu olduğunu anlatan Günhan, şöyle devam etti:

"Burada günlük 20 bin farklı çeşitte, 50 milyon bitki ve çiçek türü açık artırma ile satılıyor. Flora Holland'ın farklı ülkelerden 6 bin 500 üyesi var. Yıllık hasılatı ise 4,5 milyar avro. Burada 4 bin 500 kişi çalışıyor. Ayrıca 25 bin kişiye daha istihdam sağlıyor. Yine dünyanın en büyük çiçek fuarı olan Keukenhof Çiçek Fuarı, yılda 1 milyonun üzerinde ziyaretçi ile Hollanda turizmine büyük katkı sağlıyor."

Hollanda'nın laleyi tarlada soğan yetiştiriciliği yapmaktan ziyade, kesme çiçek olarak yetiştirdiğine işaret eden Günhan, "Çiçek borsasının da Hollanda'da olmasından dolayı, kesme çiçekler borsa aracılığıyla tüm dünyaya pazarlanıyor. Lale soğanları çivili kasalara yerleştirilerek, serada topraksız bir ortamda yetiştiriliyor. Türkiye'de şu anda çiçek soğanı elde etme amacıyla yetiştirilen lalelerin, artık kesme çiçek olarak da üretilmesini ve çiçek pazarına girmesini istiyoruz. Sektörün ara eleman ihtiyacı, eğitim verilen kişiler tarafından sağlanacak. Lale yetiştiriciliği ile ilgili yeni üretim alanlarının oluşturulması için çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu.

İhracatta avantajlarımız var

Günhan, Türkiye'nin lale ihracatı açısından birçok avantajının olduğunu, bu alanda devletin de desteğiyle önemli gelişmeler sağlanabileceğini vurgulayarak, "Pazarlama açısından stratejik konumdayız. Yetiştirilen kesme çiçeğin Ortadoğu, Uzakdoğu ve Türk cumhuriyetlerine ihracatı sağlanabilir. Ayrıca Hollanda'da olduğu gibi Türkiye'de de büyük çiçek fuarları açılabilir. Bunun turizme de büyük canlılık getireceği kanaatindeyiz. Kesme çiçek yetiştiriciliğinin önemi ülkemizde giderek artacak. Büyük istihdam kaynağı olacak. Projemizle bunun temelini atmış oluyoruz. Lale soğanı ülkemizde, sadece tarlada değil önümüzdeki dönemlerde çiçekçilerde de yerini alacak, özel günlerde vazolarımızı süsleyecek. Üreticilerimizin talebi artarsa, Konya'da buğday borsası olduğu gibi bir çiçek borsası da kurulabilir." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Hollanda Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title