Haberler

Labourstart Konferansı Başlıyor

Güncelleme:

İstanbul bugünlerde işçi hareketi için oldukça önemli ve heyecan verici bir etkinliğe ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

"Sosyal Ağlardan Sosyal Devrimlere-LabourStart Küresel Dayanışma Konferansı" dünya çapında 30 ülkeden 100'e yakın delegenin katılımıyla 18-20 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bu yıl ikincisi İstanbul'da yapılacak olan LabourStart Küresel Dayanışma Konferansı hazırlıkları son aşamaya geldi.

Dünya çapında 30 ülkeden 100'e yakın delegenin, Türkiye'den de TÜRK-İŞ, DİSK ve KESK'e bağlı çok sayıda sendikanın katılımıyla hazırlıkları sürdürülen konferans, 18 Kasım Cuma akşamı Petrol-İş Sendikası'nda yapılacak olan açılış toplantısıyla başlayacak.

30 ÜLKEDEN 100'E YAKIN KATILIMCI

Dünyanın dört bir yanından İstanbul'a gelmeye başlayan temsilciler konferans başlamadan önce, ilk olarak cuma günü öğlen saatlerinde Birleşik Metal-İş Sendikasının GEA Klima'daki direniş noktasını ziyaret edecekler. Alman sermayeli firmada sendikal örgütlenme haklarını kullandıkları için işten çıkartılan işçiler aylardan beri direnişlerini sürdürüyorlar. Cuma günü otobüslerle GEA Klima 'ya gidecek olan uluslar arası konuklar buradaki ziyaretin ardından Petrol-İş Genel Merkezi'ne geçerek konferansın açılışına katılacak.

AÇILIŞ CUMA GÜNÜ

İTUC Uluslar arası Sendikalar Federasyonu Genel Sekreteri Sharan Burrow'ın video mesajıyla açılacak olan konferansta, LabourStart Kurucu Editörü Eric Lee, halk isyanlarının sonucu olarak yeni kurulan Tunus Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Faouzi Ben Mrah ve Türkiyeli sendikalar adına ev sahipliğini yapan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın açılış konuşmalarını yapacaklar.

Açılışta Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (İCEM) temsilcisi Tom Grinter (ICEM) ve Uluslararıs Taşımacılık İşçileri Federasyonu temsilcisi Isabel Cortes'de (ITF) söz alacaklar. Daha sonra söz almak isteyen ülke temsilcilerinin katılacağı forumun moderatörlüğünü TAREM Genel Koordinatörü Gökhan Biçici yapacak.

2 GÜNDE 25 OTURUM YAPILACAK

Cumartesi günü sabah saat 09.30'da başlayacak konferansta eş zamanlı beş farklı mekanda oturumlar gerçekleşecek.

EN YOĞUN KATILIM ORTADOĞU'DAN

LabourStart Konferansı Küresel Dayanışma Konferansı'na en yoğun katılım Ortadoğu'dan. Mısır, Tunus, Fas, Ürdün, Bahreyn, İran, Irak, Filistin, İsrail, Kürdistan Federe Bölgesi, Cezayir'den temsilciler Arap Baharını işçi hareketi açısından değerlendirecek ve deneyimlerini paylaşacak sunumlar yapacaklar.

AFRİKA'DAN ASYA'YA ÖRGÜTLENME DENEYİMLERİ

Konferansta Güney Afrika, Nijerya, Kenya'dan katılacak olan temsilciler Afrika'da örgütlenme deneyimlerini anlatacaklar.

Hindistan, Pakistan, Filipinler, Tayvan, Malezya'dan sendikacılar Asya Bölgesindeki emek mücadelesinin deneyimlerini aktaracaklar.

Irak'tan gelen sendikacılar Saddam sonrası dönemde Irak sendikal hareketini; Filipinler, Kanada ve Rusya'dan gelen temsilciler güvencesiz çalışma sorunun ve buna karşı mücadeleyi; Filistin sendikaları temsilcileri de bağımsız bir devlete doğru yaşananları ve Filistinli sendikaların rolünü ele alacakları sunumlar yapacaklar.

KADIN OTURUMU

Konferansta "Cinsiyet eşitliği ve sendikalar" başlıklı bir oturum da yapılacak. Bu oturumda Mısır, Tunus ve Fas'tan kadın sendikacıların yanı sıra KESK Genel Merkezini temsilen Sevgi Göğçe ve Petrol-İş Sendikası'nı temsilen Necla Akgökçe söz alacak.

"Bahreyn'de işçi hakları saldırı altında" oturumunda Bahreyn'den sendikacılar, "Güney Asya'da Sendikalar: Yeni Güçlüklerle Yüzleşmek" başlıklı oturumda ise Hindistan ve Pakistan'dan sendikacılar konuşacaklar. "Emek Göçü ve Sonuçları" başlığı altında yapılacak olan oturuma Finlandiya, Rusya ve Türkiye'den temsilciler katılırken Mısır, Ürdün, Tunus deneyimlerinin irdeleneceği "Arap Baharında Sendikalar" başlıklı oturumda Mısır, Ürdün, Tunus'ta yeni doğan ve gelişen sendikaların temsilcileri ve Türkiye'den TAREM katılacak.

UPS DİRENİŞİNDEN MESS GREVLERİNE TÜRKİYE İŞÇİ HAREKETİNİN DENEYİMLERİ

Türkiye'de özellikle son döneme damgasını basan direnişlerin deneyimleri "Türkiye'de sendikal hareket ve örgütlenme-direniş deneyimleri" üst başlığı altında yapılacak çok sayıda oturumla Türkiyeli sendikalar tarafından sunulacak. Şu ana kadar KESK, TÜRK-İŞ'e bağlı Petrol-İş Tekgıda-İş, Hava-İş, Deri-İş, TÜMTİS, Tezkoop-İş, Koop-İş, Teksif, DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş, Devrimci Sağlık-İş Sendikaların etkinlik önerileri onaylandı.

UPS, MESS Grevleri, Danone, DESA, İKEA, Bilgi Üniversitesi, Polyplex, Carrefour gibi grev, direniş ve örgütlenme deneyimleri çeşitli atölyelerle ele alınacak. Eğitim ve Sağlık alanında yaşanan ticarileşmenin sonuçları ve bu alanlarda yaşanan örgütlenme deneyimleri, Sivil havacılık alanında yoğunlaşmaya başlayan yabancı işçilerin sendikaların örgütlenme stratejilerine etkileri sınıf hareketinin yakın geleceği perspektifiyle tartışılacak.

Konferansta alternatif işçi örgütlenmeleri de unutulmadı. Bu başlık altında BİÇDA, Çağrı Merkezi Çalışanları, Plaza Eylem Platformu, Kundura ve Deri İşçileri, TODAP Hukuk Bürosu gibi inisiyatifler deneyimlerini paylaşacak ve tartışmalar yürütecekler.

İNTERNET, SOSYAL MEDYA VE SENDİKALAR

Sosyal Ağlardan, Sosyal Devrimlere başlığına uygun olarak yeni medya alanı konferanstaki tartışmaların odağında yer alacak. "Yeni Başlayanlar için Sosyal Medya: Online Örgütlenme Araçlarına Hızlı Bir Bakış", "İnternet Medyası, Daha Katılımcı, Daha Özgür", "İnternet, Bilgi, İktidar, Sansür", "Online Kampanyalarda Neler İşe Yarıyor, Neler İşe Yaramıyor?", "LabourStart Nedir?" oturumlarıyla "Linux Nedir?", "WordPress Nedir?"gibi atölyeler düzenleniyor. Bu başlıklar altında LabourStart, Alternatif Bilişim Derneği, Linux Kullanıcıları Derneği, TAREM, EmekDünyası, Sendika.org,Demokrat Haber, Petrol-İş, Birleşik Metal-İş, Metal İşçileri Federasyonu, Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu gibi kuruluşlar sunumlar yapacak, tartışmalar yürütecekler.

Konferansla ilgili güncel gelişmeler www.labourstart.org/2011 linkinden takip edilebilir.

LABOURSTART NEDİR?

"Sendikacıların İnternette Güne Başladıkları Yer" sloganıyla 1998'den bu yana yayın yapan LabourStart sitesi 33 farklı dilde yayın yapıyor.

LabourStart internet'in sendikalar için bir kampanya aracı olarak kullanılmasına öncülük etmiştir. LabourStart'ın ActNow (Hemen Şimdi Harekete Geç!) kampanyaları son 10 yıldır işçilerin grevler kazanmasına, tutuklu sendikacıların serbest bırakılmasına ve çok daha fazlasına katkıda bulunmuştur. LabourStart'ın dünya çapında 800 muhabiri bulunmaktadır. Türkiye'ye yönelik de pek çok kampanya başlatan LabourStart, yürümekte olan pek çoğuna da destek olmuştur.

LS'nin Türkiye'ye yönelik yaptığı kampanyalardan bazıları şunlardır: Petrol-İş Sendikası Polyplex Kampanyası, TÜMTİS UPS Örgütlenme Kampanyası, DİSK Sendikal Yasalar Demokratikleştirilsin Kampanyası, Birleşik Metal-İş Sendikası'na yönelik çeşitli saldırılar karşısında dayanışma kampanyası, Tekgıda-İş Sendikası yöneticileri ve pek çok sendikacının yargılandığı Tekel davası dayanışma kampanyası, Deri-İş, Tez-Koop-İş, Koop-İş ve pek çok sendikanın dayanışma kampanyaları.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title