Haberler

Kuzu ve Başaslan'dan 'Neden Evet Diyoruz' Semineri

Yeni Anayasa Destek Platformu tarafından ’Neden evet diyoruz’ semineri düzenlendi.

Yeni Anayasa Destek Platformu tarafından 'Neden evet diyoruz' semineri düzenlendi.

Ankara Etimesgut Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen seminere katılan Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu ile Avukat Mehmet Ali Başaslan katılımcıları 'Neden evet diyoruz' konusunda bilgilendirdi. Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu, seminerde yeni anayasanın ülkeye sağlayacağı faydalar hakkında bilgiler verdi. Kuzu, mevcut sistemin Türkiye'ye dar geldiğini ve ülkenin şahlanabilmesi için sistemin değişmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Kuzu, mevcut anayasa ve yeni anayasa hakkında katılımcılara detaylı bilgiler aktardı.

Burhan Kuzu'dan sonra konuşan Avukat Mehmet Ali Başaslan, referandum ile birlikte yapılacak değişiklikler ve bunların ülkeye sağlayacağı faydaları anlattı. 18 yaşında milletvekili olunduğunda askerlik durumlarının ne olacağı konusuna değinen Başaslan, "18 yaşında zaten tecilli olacaklar ve askerlikle ilgili sıkıntı yaşamayacaklar. Lise ve üniversite mezunları zaten otomatikman tecil hakkı kazanıyor. Vekillikleri süresince de otomatikman 4 yıl tecil hakkı kazanacaklar" dedi.

"Yorulmuş vekillerden kurtulacağız"

Avukat Mehmet Ali Başaslan, seminerde vekil olma yaşının düşmesi ile TBMM'ne yeni ve taze kan geleceğini belirtti. Başaslan, "Çalışmaktan yorulmuş vekillerden kurtulacağız. Meclisin enerjisinin yükseleceğine inanıyorum. Genç nüfusumuzun fazla olması ve bizim bu gençlerden pek yararlanamıyor olmamız vekillerin gençlerden seçilmesiyle sorunların daha iyi dile getirebileceğini düşünüyorum. Partilerdeki gençlik kolları kavramından ziyade bu gençlerin vekil olmalarından dolayı il ve ilçedeki ana kademelerde yer alabilecekler" diye konuştu.

Konuşmasında vekil sayısının yükselmesine de değinen Başaslan, bunun ülke lokomotifini daha hızlı çalıştıracağını söyledi. Başaslan, "Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda nüfusumuz 12 milyon iken 436 vekil vardı. 1923 seçimlerinde 333 vekil sayısıyla açılış yapılmıştı. Nüfus oranımıza göre düşündüğümüz zaman bu büyük bir artış değil. İlaveten, insanlar vekillerin özel kalemlerine, danışmanlarına ulaşmak için çok çaba sarf ediyorlar. Vekil sayısının artmasıyla vekillere daha kolay ulaşabilecekler ve vekiller bölgelerinde daha aktif rol oynayacaklar. 1927 seçimlerindeki vekil sayısı da 602 idi mesela. 1995'de 550 yapılan vekil sayısıın üzerinden 22 yıl geçti. Bu durumda artan 50 vekil nüfusa göre düşük bile kalıyor" şeklinde konuştu.

Yardımcı Başkan sorunu ve yetkisinin tehlike oluşturup oluşturmayacağı konusunda da açıklamalarda bulunan Başaslan, şöyle dedi:

"Şu anda bile Cumhurbaşkanının vekili vekalet ettiği için yetkileri çok fazla. Yeni başkanlık sisteminde Cumhurbaşkanı yardımcıyı kendisi belirleyecek. Şu an meclis belirliyor. Sakıncalı ve tehlikeli gördüğü bir kişiyi zaten belirlemez. Ülke dışında olması halinde de telefon diplomasisi veya bilişim yoluyla görevden azlettirme yetkisin sahip". - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Burhan Kuzu Etimesgut Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title