Haberler

Kuzey ve Güney Kıbrıs Arasında Yeni Sınır Kapıları Açılacak

Ali RUHLUEL/LEFKOŞA/DHA- KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün bir araya geldiler. Liderlerin bir sonraki görüşmesi 17 Haziran'da gerçekleştirilecek. Liderlerin 4 saatlik toplantısında ilk olarak baş başa görüşme gerçekleşti, ardından basına verildi ve ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.

LEFKE APLIÇ VE DERİNYA KAPILARI AÇILIYOR

Görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide basına, liderlerin üzerinde uzlaşı sağladığı 5 maddelik açılım paketinin detaylarını açıkladı. Eide, liderlerin ortak vizyonu olan birleşik federal bir Kıbrıs hedefi yönünde adım attıklarını kaydederek, yapıcı görüşmelerinde Kıbrıs sorununun merkezine yönelik özlü konuları ele aldıklarını bildirdi. Eide, son 2 haftada müzakere ekiplerinin 5 kez bir araya geldiklerini ve yoğun çalıştıklarını hatırlatarak, bazı bölümlerde ilerleme sağlandığını ve bu ilerlemelerin bugünkü görüşmede liderlerin önüne getirildiğini anlattı. Eide, 5 maddelik açılımlar paketinde Lefke Aplıç ve Derinya kapıları başta olmak üzere daha çok geçiş kapısı açılması için çalışmaların başlatılacağını ifade etti ve liderlerin incelenmek üzere geçişlerle ilgili komiteye bazı başka geçiş noktalarını da bildirdiğini kaydetti.

ELEKTRİK VE CEP TELEFONU ŞEBEKELRİ BİRLEŞTİRİLECEK

Genel Sekreterin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, elektrik şebekelerinin birleştirilmesi için pratik adımların atılması, cep telefonu şebekelerinin her iki tarafta kullanılabilmesine olanak sağlanması konusunda uzlaşan liderlerin, radyo frekanslarındaki çakışmaların giderilmesi için de adım atılması yönünde ortak isteği olduğunu ifade etti. Eide son olarak, cinsiyet eşitliği konusunda bir komite oluşturulmasını karara bağladıklarını ayrıca son görüşmede oluşturulmasına karar verilen kültür komitesi üyelerinin isimlerini de birbirlerine verdiklerini söyledi. Liderlerin daha fazla güven yaratıcı önlemin alınması konusunda uzlaşıya vardıklarını dile getiren Eide, liderlerin Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) konusunda çağrıda bulunduklarını da bildirdi ve bu konudaki ortak açıklamayı okudu. Liderler kayıp kişiler konusunda yaptıkları ortak açıklamada, KŞK'nin çalışmalarının her geçen gün daha da zorlaştığını belirterek, elinde kayıplarla ilgili gömü bilgisi olanları kayıp yakınlarının yaşadığı acıların hafifletilmesi adına bu verileri Komiteyle paylaşmasını istedi. Ortak açıklamada yer bildirimi yapanların kayıtlarının tamamıyla gizli kalacağı da hatırlatıldı.

LİDERLER 4 GÖRÜŞME YAPACAK

Eide, ileriki günlerde liderlerin yapacakları 4 görüşmenin tarihlerini ise, 17 ve 29 Haziran ile 10 ve 27 Temmuz olarak açıkladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nikos Anastasiadis Mustafa Akıncı Güney Kıbrıs Lefke Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title