Haberler

Kuzey Kore'nin Uzun Menzilli Roket Fırlatması

Kuzey Kore, Güney Kore'nin Kaesong sanayi bölgesinden firmalarını çekmeye başlamasını "savaş ilanı" olarak değerlendirerek orduya sanayi bölgesini devralma görevi verdi.

Kuzey Kore, Güney Kore'nin Kaesong sanayi bölgesinden firmalarını çekmeye başlamasını "savaş ilanı" olarak değerlendirerek orduya sanayi bölgesini devralma görevi verdi.

Pyongyang yönetiminden yapılan açıklamada, dünyanın en yoğun silahlandırılmış alanlarından biri kabul edilen Kaesong'daki sanayi bölgesinde çalışan yüzlerce Güney Kore vatandaşının sınır dışı edildiği, on binlerce Kuzey Koreli işçinin geri çekildiği ve Güney Kore'ye ait tüm mal varlığının dondurulduğu belirtildi. Açıklamada sınır ötesi iki acil yardım hattının da kapatıldığı kaydedildi.

Kaesong'da çalışan Güney Kore vatandaşlarının bölgeden ayrılmasına izin verilip verilmeyeceği henüz bilinmiyor. Pyongyang yönetiminin, vatandaşlarının maaşları ödenene kadar bazı Güney Korelileri alıkoyabileceği iddia ediliyor.

Güney Koreli yetkililer de bölgede görev yapanlara yerel saatle 17.30'a kadar süre tanındığını, bu sürede bölgeyi terk etmeyenlere nasıl bir yaptırım uygulanacağının henüz bilinmediğini söyledi.

Yonhap haber ajansı, bir askeri yetkiliye dayandırarak geçtiği haberde Güney Kore'nin olası bir tehdide karşı sınırın batı kısmını askeri açıdan güçlendirdiğini duyurdu.

Güney Kore Birleşme Bakanı Hong Kong-pyo, dün basın toplantısında, Kuzey Kore'nin sınır şehri Kaesong'da bulunan ortak sanayi bölgesindeki çalışmalarını sonlandırmaya karar verdiklerini bildirmişti. Faaliyete 2004 yılında geçen sanayi bölgesinin Kuzey Kore'ye 560 milyon dolar kazanç sağladığını vurgulayan Hong, uluslararası topluma Pyongyang yönetimine daha sert yaptırımlar uygulanması için baskı yaparken, Kuzey Kore'nin bu bölgeyi kitle imha silahları geliştirmek için kullanamayacağını belirtmişti. Hong, Kaesong'da faaliyet gösteren şirketlere tazminat ödeyeceklerini belirtmişti.

Kaesong sanayi bölgesi, iki taraf arasındaki son önemli işbirliği projesi olmuştu. Güney Kore'nin inisiyatifi, sermayesi ve teknolojisi, Kuzey Kore'nin ucuz iş gücüyle birleştirilmiş ve proje, birleşme için emsal olarak görülmüştü. Bölgedeki 100'den fazla Güney Koreli firmaya ait fabrikada binlerce Kuzey Koreliye iş imkanı sağlanmıştı. Kaesong sanayi bölgesindeki firmalar, diğer ikili projelerin kesilmesine yol açan gerilimlerde ayakta kalmayı başarmıştı. Sanayi bölgesindeki en büyük sorun, 2013 yılında Kuzey Kore'nin, Güney Kore ile ABD'nin ortalaşa yaptığı askeri tatbikatı protesto etmek amacıyla işçilerini geri çektiğinde yaşanmıştı.

ABD ve Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin pazar günü sabah saatlerinde uzun menzilli roket fırlattığını bildirmişti. Kuzey Kore ise denemesinin "barışçıl uzay programı" kapsamında olduğunu duyurmuş, "uzun menzilli roket ile uzaya uydu fırlattığını" açıklamıştı. Kuzey Kore, daha önce de 2006, 2009 ve 2013'te ülkenin doğusundaki Kilju kenti yakınlarında yer alan Punggye-ri tesisinde 3 yer altı nükleer test yapmış, son olarak da 6 Ocak 2016'da hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Açıklamanın ardından acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bu ülkeyi "şiddetle" kınamış, deneme 1718, 1874, 2087 ve 2094 sayılı BMGK kararlarının açık ihlali olarak değerlendirilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Güney Kore Kuzey Kore Pyongyang Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title