Haberler

Kuzey Kıbrıs-konya Ekonomi Çalıştayı Düzenlendi

MÜSİAD Konya Şubesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun’un katılımlarıyla KKTC-Konya Ekonomi Çalıştayı düzenledi.

MÜSİAD Konya Şubesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun'un katılımlarıyla KKTC-Konya Ekonomi Çalıştayı düzenledi.

Moderatörlüğünü Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Topçuoğlu'nun yaptığı çalıştaya MÜSİAD ve Kuzey Kıbrıs'tan gelen çok sayıda katılımcının yanı sıra, Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, DSYB yetkilileri ve MEVKA da iştirak etti. Çalıştay, MÜSİAD Konya Şubesi ev sahipliğinde Kızılören Kuruçeşme Kervansarayı'nda gerçekleştirildi.

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından organize edilen ve Mevlana Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi tarafından Konya'da Yatırım Ortamı ve KKTC-Konya Ekonomik İlişkileri konulu sunumun gerçekleştirilmesiyle başlayan ekonomi çalıştayında, Kuzey Kıbrıs ve Konya'dan programa katılan yetkililer Kuzey Kıbrıs ve Konya'nın ekonomik işbirliğini artırmaya yönelik yeni çalışmaların yürütülmesi ve bu doğrultuda projeler üretilmesi konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Çalıştayın ardından değerlendirmelerde bulunan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, "MÜSİAD Konya Şubesi olarak gerçekleştirdiğimiz bu çalıştayla, Kuzey Kıbrıs ile Konya arasındaki ticareti, ihracatı, yatırımları artırmayı amaçlıyoruz. Rakamlara baktığımızda Kuzey Kıbrıs ve Konya arasındaki ticaret hacminin arzu ettiğimiz seviyede olmadığını görüyoruz. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'a olan ihracatı yaklaşık 1,2 milyar dolardır. Bu rakamla Kuzey Kıbrıs en fazla ihracat yapılan ülkeler sıralamasında otuz birinci sırada yer almaktadır. Konya'nın ise Kuzey Kıbrıs'a olan ihracatı 16 milyon dolardır. Bu rakamla Kuzey Kıbrıs en fazla ihracat yaptığımız yirmi altıncı ülke olarak karşımıza çıkmaktadır. İthalatımıza baktığımızda ise Türkiye, Kuzey Kıbrıs'tan 80 milyon dolar ithalat yapmakta ve en fazla ithalat yaptığımız doksan üçüncü ülke konumunda yer almaktadır. Konya'nın ise Kuzey Kıbrıs'tan 49 bin dolar ithalat yaptığını ve bu sonuçla en fazla ithalat yaptığımız ülkeler arasında seksen yedinci sırada yer aldığını görüyoruz. Bu sonuçların gerek iki ülke arasındaki ve gerekse de Kuzey Kıbrıs-Konya arasındaki dern tarihi, kültürel ve kardeşlik bağlarıyla uyuşmadığını, ticaretimizin çok daha ileri düzeyde olması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Çünkü bizim için Kuzey Kıbrıs'ın yeri ve önemi farklı. Biz iki bölgenin sadece ekonomik anlamda değil kültürel anlamda da ilişkilerin daha iyi seviyede olması gerektiğini düşünüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz çalıştayı Kuzey Kıbrıs ile Konya arasında yeni ticaret alanlarının oluşturulması açısından son derece önemli bir adım olarak görüyoruz. Önümüzdeki aylar içerisinde hem bu çalıştayın devamı mahiyetinde olacak toplantı hem de iki bölge işadamlarının iş görüşmeleri yapabileceği bir organizasyon yapmayı planlıyoruz. Çalıştayın son derece olumlu geçtiğini ve bugünden itibaren ekonomik ilişkilerimizin katlanarak artacağına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

KKTC Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun da, "Konya hem tarım alanında hem de sanayi alanında gelişmiş bir şehir konumunda. Temaslarımız esnasında edindiğimiz izlenim son derece olumlu. Bu çalıştayın da Kuzey Kıbrıs ile Konya arasında bir ticaret köprüsü olacağına inanıyorum. İki bölge arasında birçok konuda ticaret ve yatırım fırsatları mevcut. Bizler de bu fırsatları değerlendirmek, gerek ekonomik gerekse de kültürel anlamdaki ilişkilerimizi geliştirmek amacıyla buradayız. Son on yılda Türkiye'nin ekonomik anlamda yakaladığı büyümeyi takdirle izliyoruz. Aldığımız bilgiler ışığında Konya'nın da şehir olarak bu büyümeden gereken payı aldığını ve hızla büyüyen bir ekonomik yapıya büründüğünü görüyoruz. Konya üretim konusunu benimsemiş ve uygulamada da çok başarılı olmuş bir şehir. İşadamlarımızın bundan sonra Konya'ya daha sık gelmeleri ve daha fazla ticaret yapmaları için bakanlık olarak elimizden geleni yapacağız.

Bizler ülke olarak üretim konusunda kendimizi zayıf olarak görüyoruz. Sanayicilerimizin bu konuda Konyalı sanayicilerden öğreneceği pek çok konu var. Bunun yanı sıra turizm konusunda da ortak çalışmalar yürütmek istiyoruz. Anavatanımız Türkiye'nin ve bütün şehirlerinin her anlamda büyümesi bizlere ayrıca gurur veriyor. Çünkü güçlü Türkiye, güçlü Kuzey Kıbrıs demektir" şeklinde konuştu.

Çalıştay, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek'in KKTC. Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun'a hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Lütfi Şimşek Sunat Atun Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title