Haberler

Kuzey İrlanda'da Parlamento Seçimi

Koalisyon hükümetinin önceki ay bozulduğu Kuzey İrlanda'da seçmenler bölgesel parlamento seçimi için oy kullanmaya başladı.

Koalisyon hükümetinin önceki ay bozulduğu Kuzey İrlanda'da seçmenler bölgesel parlamento seçimi için oy kullanmaya başladı.

İngiltere ve birlik yanlısı Demokratik Birlik Partisi (DUP) ile ayrılıkçı Sinn Fein'in oluşturduğu koalisyon hükümetinin önceki ay bozulduğu Kuzey İrlanda'da seçmenler bölgesel parlamentoyu belirlemek için son bir yılda ikinci kez sandık başına gitti.

Kuzey İrlanda Bölgesel Hükümeti Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness, yenilenebilir enerji alanındaki hatalı uygulamaların yol açtığı yaklaşık 500 milyon sterlinlik kayıptan sorumlu tuttuğu Başbakan Arlene Foster'ın istifasını istemişti. Foster'ın istifayı reddetmesi üzerine kendisi istifayı seçerek koalisyonu bozmuş ve erken seçim sürecini başlatmıştı.

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski liderlerinden McGuinness, takip eden günlerde sağlık sorunlarını gerekçe göstererek siyaseti de bırakmış ve Sinn Fein liderliğini Michelle O'Neill'e devretmişti.

Hükümet krizi devam edebilir

Bugün yapılan seçimde Foster liderliğindeki DUP ile O'Neill liderliğindeki Sinn Fein'in başa baş bir mücadele vermesi bekleniyor. Bu, seçimin ardından bu iki partinin yeniden koalisyon kurması gerekeceği anlamına geliyor. Ancak Sinn Fein'in, Foster'ın içinde olacağı bir koalisyonu kabul etmesi zor görünüyor.

Seçimi takiben 3 hafta içinde bir hükümet kurulamaması halinde Londra'daki merkezi hükümetin bölgeden sorumlu bakanı James Brokenshire'ın devreye girerek yeni bir seçim tarihi belirlemesi gerekiyor. Krizin devam etmesi durumunda Kuzey İrlanda'nın özerkliğine son verilmesi ve yönetim yetkilerinin Londra'ya aktarılması da gündeme gelebilir.

Sinn Fein, bir hükümet kurulamaması halinde İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'nin ortak bir yönetim kurarak Kuzey İrlanda'yı yönetmesini teklif ediyor.

Bir milyon 254 bin 709 kayıtlı seçmenin bulunduğu Kuzey İrlanda'da, geçen mayıs ayında yapılan seçime katılım yüzde 54,9 olmuştu. Kuzey İrlanda parlamentosuna bu seçimde 90 milletvekili girecek. 108 olan milletvekili sayısı geçen yıl alınan bir kararla 18 sandalye azaltılmıştı. 108 sandalyeli parlamentoya son seçimde DUP 38, Sinn Fein 28 milletvekili sokmuştu.

Kuzey İrlanda'da yerel saatle 07.00'de başlayan oy verme işlemi 22.00'de sona erecek.

İngiltere ile İrlanda arasında 10 Nisan 1998'de imzalanan "Hayırlı Cuma (Good Friday) Anlaşması" ile Kuzey İrlanda için yeni bir dönem başlamıştı. Anlaşmayla Kuzey İrlanda'ya çok sayıda medeni ve kültürel hak tanınmıştı.?

"Hayırlı Cuma Anlaşması"nın ardından 2005 yılında silahların sustuğu Kuzey İrlanda'da, ayrılıkçı Cumhuriyetçiler ve İngiltere ile birlik yanlıları, hükümet ortakları olarak ülkeyi birlikte yönetiyor. Koalisyon hükümetinde başbakan ve başbakan yardımcısının yetkileri eşit.

Kaynak: AA / Güncel

Demokratik Birlik Partisi Kuzey İrlanda Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title