Haberler

Kuzey Irak'ta Seçim Heyecanı, Pçdk Adayları Kandil'e Çıktı

Kuzey Irak'ta 21 Eylül'de yapılacak parlamento seçimlerine ilk kez girecek olan ve PKK'nın Irak'taki partisi olarak bilinen Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) Milletvekilli adayları Kandil Dağı'na çıkarak, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanları...

Kuzey Irak'ta 21 Eylül'de yapılacak parlamento seçimlerine ilk kez girecek olan ve PKK'nın Irak'taki partisi olarak bilinen Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi (PÇDK) Milletvekilli adayları Kandil Dağı'na çıkarak, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanları Cemil Bayık ve Bese Hozat ile görüştü.

Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Parlementosu'nu belirlemek için 21 Eylül günü sandık başına gidilecek. Seçimler, Bölge Kürt Başkanı Mesut Barzani'nin başında olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP), Celal Talabani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Noşirvan Mustafa'nın başında olduğu Goran Hareketi, Ali Bapir'in lideri olduğu Kürdistan İslami Partisi ve PKK'nın Kuzey Irak'taki partisi olarak bilinen Kürdistan Demokrat Çözüm Partisi (PÇDK) gibi partilerin yanı sıra çok sayıda bağımsız aday da yarışacak. Erbil'deki yerel parlamentonun yapısını belirleyecek seçim, bölgenin Bağdat'taki merkezi hükümetle olan ilişkileri kadar Türkiye dahil komşu ülkelerle ilişkilerinde de yeni bir dönemin kapısını açacağı belirtildi.

TÜRKMENLER 5 SANDALYE İÇİN YARIŞACAK

Kuzey Irak'taki seçim çalışmaları devam ederken, seçimin ağırlıklı olarak IKDP, KYB ve Goran Hareketi arasında geçeceği belirtiliyor. 111 sandalyeli Irak Kürdistan Bölgesel Parlamentosu seçimlerinde Türkmenler kendilerine ayrılan 5 sandalye için yarışacak. Türkmenler, seçimlere, Irak Türkmen Cephesi, Erbil Türkmen Listesi, Türkmen İleri Hareketi, Türkmen Değişim ve Yenilenme Listesi ile Türkmen Demokrasi Hareketi adı altında 5 ayrı liste ile giriyor. Türkmeneli Partisi seçimlerden Irak Türkmen Cephesi lehine çekildiğini açıklamıştı.

Irak kürdistan Parlamentosu'nda 'Gayri Müslimler ve Azınlıklar' olarak değerlendirilen Türkmenlerin 5, Yezidilerin 2, Asurilerin 2, Süryanilerin 1 ve Keldanilerin 1 sandalye kontejanı bulunuyor.

Seçim çalışmaları, Süleymaniye'de zaman zaman IKYB ve Goran taraftarları arasında gerginliğe yol açarken, Mesut Barzani'nin etkili olduğu Erbil, Duhok ve diğer yerleşim birimlerinde ise seçim çalışmaları renkli görüntülere sahne oluyor. Seçim çalışmaları nedeniyle Kuzey Irak'taki kentler ve ilçeler partilerin bayrakları ile süslenirken, parti konvoyları ise sürekli yerleşim birimlerinde tur atarak destek istiyor. Toplam 1138 adayın yarıştığı Erbil'deki Bölgesel Kürt Parlamentosu seçimleri için çalışmalar sürerken, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ve Başbakan Neçirvan Barzani partileri için her gün ayrı yerlerde programlara katılarak destek istiyor.

PÇDK KANDİL'E ÇIKTI

Irak Kürdistan Parlamentosu seçimlerine bu yıl ilk kez girecek olan ve PKK'nın Irak'taki partisi olarak bilinen Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi'nin (PÇDK) milletvekili adayları ise Kandil Dağı'na çıkarak KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanları Cemil Bayık ve Bese Hozat ile görüştü. PKK'ya yakın sitelerde yer alan habere göre, görüşmede Bayık, 4 ülkede yaşayan Kürtler arasında ilişkilerin geliştiğine dikkat çekerek, şöyle dedi:

"Bu seçimler; hareketimiz açısından çok önemli. Seçimlerin demokratik bir şekilde yapılması önemlidir. Demokratik değişimlerin olması halinde Kürdistan Bölgesi'nin büyük ilerlemeler yaşanacaktır, Ancak, bu şekilde Federal Kürdistan Bölgesi, hem kendisi, hem Irak ve hem de Kürdistan'ın diğer parçaları için rolünü oynayabilir. Güney'in demokratik bir sistem oluşturması gerekiyor. Güney halkımız yıllarca mücadele etti, bedeller ödedi, çok büyük acılar çekti ve değerler yarattı. Bu değerlerin sonucu olarak kazanımlar elde etti. Ancak bu Kürt halkı için yeterli değil. Güney halkı daha fazlasına layıktır. Güney siyasetinin halkın taleplerini karşılaması gerekiyor. Bu taleplerin yerine getirilmesi için de demokratikleşmeyi kendisine esas almalı. Seçimlerin yapılıyor olması, tek başına demokratikleşme anlamına gelmiyor, bu sadece demokratikleşmede bir adımdır. Güney'de her fikrin kendisini özgürce örgütleme ve ifade etme hakkı olmalı." - Duhok

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Mesut Barzani Eylül Irak Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title