Haberler

Kuzey Irak'ta Kürt Devleti Provası

Güncelleme:

Suriye sınırındaki olayları bahane eden Bölgesel Kürt Yönetimi, Irak merkezi hükümetinden ayrılma sinyalleri veriyor.

Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, merkezi hükümetten istediklerini alamamaları halinde bağımsızlık arayışına gireceklerini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Irak askerlerinin, Suriye sınırındaki Rabia Sınır Kapısı'na el koymak istediğini öne sürerek askerleri bölgeye yaklaştırmayan Barzani, 10 bin peşmergeyi de buraya kaydırmıştı.

Bölgedeki Kürt kanalları, Barzani güçlerinin, Irak askerlerine yönelik engellemesinin devam ettiğini bildirdi. Barzani'nin, lideri olduğu, Irak Kürdistan Demokrat Partisi'ne ait 'Zagros TV', sınır bölgesine kaydırılan silahlı peşmergelerle Irak'ın güneyinden gelen ve üç taburdan oluşan merkezi ordu birliklerinin, sınır kapısı yakınlarındaki Mahmudiye köyünde bekleyişlerini sürdürdüklerini aktardı.

"MERKEZİ YÖNETİMDEN İSTEDİKLERİMİZİ ALAMAZSAK..."

Peşmergeler ile Irak ordusu askerleri arasındaki gergin bekleyiş sürerken IKDP'ye bağlı 'Kurdistan TV', Barzani'nin sözlerini yayınladı. Görüntülerde Barzani, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile aralarında kişisel bir sorun olmadığını, sorunun; diyaloga inanmayan ve silahın gücüne sığınan zihniyette olduğunu söylüyor.

Kürtler'in birliğinin bozulmasına izin vermeyeceklerini vurgulayan Barzani ancak merkezi Irak yönetiminden istediklerini alamamaları halinde bağımsızlık arayışına gireceklerini söyledi.

"BARZANİ İLE MALİKİ ARASINDA İLİŞKİ KOPMUŞ"

Bu arada Ulusal İtifak Listesi Başkanı İbrahim Caferi, Irak-Suriye sınırına askeri güç gönderilmesini, Barzani ile telefonla konuştuğunu, sorunun çözüleceğini belirtti. Caferi, "Maalesef iki kardeşimiz, Barzani ile Maliki arasındaki ilişki kopmuş durumda. Asıl sorun siyasi krizdir. Eğer bazı şeyler uygulamaya konulsa, güven geri gelir. Bu da korku ve heyecanı sonlandıracaktır" diye konuştu.

"ORDUNUN PEŞMERGE BÖLGESİNE GİRMESİ, REMSEN SAVAŞ TEHDİDİ"

Rabia Sınır Kapısı'ndaki gerginliği değerlendiren 'Kürdistan Koalisyonu' üyesi parlamenter Mahmut Osman, şöyle konuştu:

"Irak ordusunun koparılmış bölgelere güç gönderme hakkı varsa elbette ki peşmergenin de o bölgelerde kalma hakkı vardır. Suriye sınırının iki tarafında da Kürt nüfus yoğunlukta. Bu nedenle Irak ordusunun, sormadan, danışmadan, peşmergenin kontrolündeki bölgeye gelmesi resmen savaş tehdididir"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Suriye Irak Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title