Haberler

Kuzey Irak'a VASİAD'dan Ziyaret Gerçekleştirildi

Güncelleme:

54 kişilik bir heyet ile Kuzey Irak'a çıkarma yaptı.

Kuzey Irak'a VASİAD'dan hem ziyaret hem ticaret:
Şivan Perwer Van'a Geliyor!

54 kişilik bir heyet ile Kuzey Irak'a çıkarma yaptı. Ticari ilişkilerin ileriye taşınması için büyük bir heyetle görüşmeler yapan VASİAD üyesi işadamları burada Van ile Irak arasında ticari ilişkilere ivme kazandıracak görüşmelerde bulundu. Öte yandan heyet Van'a davet ettiği Şivan Perwer'den de olumlu mesaj aldı.

VASİAD'DAN BÜYÜK HAMLE

Uzun yıllardır İran ile bir türlü beklenen ticaret hamlesini gerçekleştiremeyen Van'da, yaptığı yerinde iş gezileri ve hamleleriyle gündeme gelen VASİAD önemli bir adım daha attı. Van-Şırnak Karayolu'nun da yapının bitmesiyle Kuzey Irak ile büyük bir ticari hareketliliğe vesile olması beklenen bu hamleyi Van'a katkı sunacak şekilde değerlendirmeye çalışan VASİAD burada beraberindeki iş adamları ile önemli görüşmelere katıldı. Burada bir çok sektörle alakalı toplantılara katılan Vanlı işadamları Kuzey Irak Parlementosu'ndan vekiller ile de bir araya geldi. Bu arada Kuzey Irak'lı bürokratlardan Türkiye ile iki sınır kapısının açılması müjdesini de alan işadamları son günlerin önemli ismi Şivan Perwer ile de bir araya geldi. Perwer'i Van'a davet eden VASİAD'lı işadamları 'olur' cevabı aldı. Perwer böylelikle VASİAD'ın davetiyle Diyarbakır'dan sonra Türkiye'de yasaklı yıllarından sonra ilk olarak Van'a gelmiş olacak.

Vanlı işadamlarından dev ticaret hamlesi

Ömer Aytaç AYKAÇ
ŞEHRİVAN

54 kişilik bir işadamı heyetiyle birlikte Kuzey Irak'a iş gezisi düzenleyen Van Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (VASİAD)ve Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) üyesi işadamları ticaret anlamında büyük bir atak yaptı. Van ile bir ticaret hamlesi başlatmaya hazırlanan Vanlı işadamları Irak'a geliştirdiği gezide özellikşe inşaat alanında önemli görüşmeler yaptı. Burada ülke milletvekilleri ile de biraraya gelen işadamları ileriye dönük önemli görüşmelerde de bulundu.

VASİAD, 54 Kişilik İşadamı heyetiyle Kuzey Irak'a iş gezisi düzenlendi.Burada bir dizi iş görüşmeleri düzenleyen işadamları Van'ın ticaret haciminin gelişmesi ve ekonomiye sınır ticareti katkı sunması amacıyla da önemli toplantılar yaptı. İlk olarak 23 Kasım Cumartesigünü Işık Üniveristesi ziyaretiyle görüşmelere başlayan işadamlarına Işık üniveristesinde Kuzey Irakta'ki ekonomi potansiyeli ve eğitimle alakalı sonum yapıldı.Heyet daha sonra K.Iraklı işadamlarının katılımyla Bir otelde ikili iş görüşmelerine geçti.İkili iş görüşmelerine Başta inşaat sektörü olamk üzere gıda, mobilya ve otomotiv sektörleri katıldı.Görüşme sonucunda Vandan işadamlarımız özellikle inşaat alanında çok önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Üretimin hemen hemen hiç olmadıgı K. Irak'a yatırım yapma kararı alındı.

"VEKİLLERLE BİR ARAYA GELDİLER"

Heyetin bir sonraki durağı ise Erbil oldu. Burada bir dizi ziyaretlerin ardından Kuzey Irak parlementosundaki vekiller ile bir araya geldi. Görüşmede her iki ülke arasındaki ekonomi iş birliği konuşuldu. Öğlen saatlerinde ise erbil ticaret odasında ikili iş görüşmeleri yapıldı.Görüşme esnasında VASİAD yönetim kurulu üyesi Kutbettin Baştuğ özelikle sınır kapılarının açılması gerektiğini ifade etti.Yeni sınır kapılarının açılması bölgemiz ekonomisi açısından önemli bir faktör olduğunu ve en yakın zamanda erbil ticaret odasınıda Vana beklediklerini ifade etti.Daha sonra Van TSO adına söz alan Ticaret odası yönetim kurulu üyesi Yavuz Karaman iki ülke arasındaki ekonominin daha üst seviye gelmesi gerektiğini ifade etti.
Erbil ticaret odası başkanı ise ziyaretteen memnun olduklarını türk işadamlarına kapılarının her zaman açık olduğunu ifade etti.

"ŞİVAN PERWER VAN'A GELİYOR"

Heyetin buradaki önemli bir görüşmesi de geçtiğimiz haftalarda Barzani ile birlikte Diyarbakır'a gelen Şivan Perwer ile oldu. Bir anda ülke gündemine oturan ve herkesin Türikye davet etmek için yarıştığı Şivan Perwer burada Vanlı işadamları ile bir araya geldi. Samimi geçen bir ortamda Şivan Perwer'i Türkiye'ye davet eden işadamları Perwer'den olumlu yanıt aldı.

SEZEK: ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANACAK

Öte yandan bu görüşmenin ardından gezi sonrası gazeteniz Şehrivan'ın sorularını yanıtlayan VASİAD Genel Sekreteri İskender Sezek, gezinin Van adına oldukça verimli geçtiğini kaydederek özellikle Kuzey Irak ile ciddi bir ticaret bağlantısı gerçekleşeceğini kaydetti. Konuyla ilgili değerlendirme yapan Sezek, "Vanlı işadamlarımızla birlikte çok önemli ve yerinde bir dizi ziyaretler gerçekleştirdik. Özellikle depremden sonra ekonomik anlamda ufak bir kriz yaşayan Van'ın bunca önemli komşulara sahip olmasına rağmen bir patlama gerçekleştirememesi üzerine böyle bir çalışma yaptık. Van'ın geleceği adına da önemli gelişmeler oldu. Kuzey Iraklı parlementerlerin Türkiye ile iki yeni sınır kapısının hazırlığı içinde olduklarını söylediler ve Türkiye bu anlamda iki yeni kapıya daha kavuşuyor. Bizim bir de Van-Şırnak karayolu ile Kuzey Irak'a direk geçebileceğimiz ihtimalini de düşününce bu görüşme inşallah Van adına çok olumlu olacak." Şeklinde konuştu. Şivan Perwer'in de davetlerini olumlu karşıladıklarını söyledi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Irak Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title