Haberler

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Tomografisi Çekilecek

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi, İngiliz Leeds Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi'nin işbirliği ile Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda kapsamlı bir araştırma çalışması başlatıldı.

İstanbul Boğaziçi Üniversitesi, İngiliz Leeds Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi'nin işbirliği ile Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda kapsamlı bir araştırma çalışması başlatıldı. Bu amaçla Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yerleştirilerek cihazlarla, fay hattının tomografisi çekilecek.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kabuk ve üst manto yapısının tomografi ve receiver function yöntemleriyle saptanması projesi kapsamında, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Niyazi Türkelli, İngiltere'nin Leeds Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gregory A. Houseman, Boğaziçi Üniversitesi Jeoloji Bölümü'nde doktora yapan Metin Kahraman ve Jjeoloji öğrencileriyle Adapazarı'na gelerek cihazların yerleştirileceği alanlarda incelemelerde bulundu.

Prof. Dr. Türkelli, cihazlardan birinin yerleştirileceği Adapazarı'nda yeni yerleşim Bölgesi Camili'de gazetecilere yaptığı açıklamada, 70 adet, birbirlerine 7 kilometre mesafede il geneline yerleştirilecek cihazlarla deprem araştırma istasyonları kurulacağını söyledi. Çalışmanın Türkiye'de ilk olacağını belirten Prof. Dr. Türkelli şunları söyledi:

"Haritalar ve uydu görüntüleri üzerinde belirlediğimiz noktaları yerinde tespit etmek üzere öğrenci arkadaşlarımız ile bölgeye geldik. Mayıs ayının ilk haftasına kadar cihazların yerleştireleceği bölgeleri kesin noktaları tespit etmiş olacağız. Sonrasında, 1 ile 15 Mayıs tarihleri arasında İngiltere'den gelecek olan cihazları Sakarya Üniversitesi'nde gerekli kontrollerini yaparak belirlenen kesin noktalara yerleştireceğiz."

Prof. Dr. Türkelli, cihazlar ile 3 boyutlu ve renkli görüntüler elde edilerek, deprem hareketliliği takibe alınacağını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu cihazlar depremi önceden belirlemek ve tahmin etmek için kurulmuyor, zira depremi önceden tahmin etmek mümkün değildir. Bu, gaipten haber vermek gibi bir şey olurdu. Deprem ancak hareketlenme olduğunda anlaşılır. Bizim yerleştireceğimiz cihazlarla tespit edilen sinyallerin kayıt altına alınarak 3 boyutlu renkli analizlerinin görüntülerini elde ederek fay hattı ile alakalı en küçük ayrıntısına kadar 3 boyutlu ve renkli görüntüleri elde ederek deprem hareketliliğini yakın takibe almak. Buna bir örnek göstermek gerekirse, nasıl ki bir insanın iç organlarının ayrıntılarını Tomografi sayesinde görüntüleyerek teşhis konuluyorsa, bu da aynı onun gibi bir şey. Amacımız zemin ve yer kabuğu en ince detaylarına kadar tespit ederek fay hattının hareketliliği noktasında çok daha detaylı bilgi sahibi olmaktır."

ZT,AG(MB/SS) - Sakarya / Adapazarı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sakarya Üniversitesi Türkelli Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title