Haberler

Marmaris'te Su Kuyuları ve Göletleri Kuruyan Köylüler Perişan Oldu

Güncelleme:

Marmaris'in Taşlıca Mahallesinde 150 yıldır yaşanan su sıkıntısı hala çözülemedi. Yağmur suyu toplama göleti, içme suyu kuyuları kurudu. Eşek sırtında su taşıyan halk isyan etti.

Muğla'nın Marmaris ilçesi, kırsal Taşlıca Mahallesindeki 150 yıldır yaşanan su sıkıntısı giderek artıyor. Köylülerin hayvanlarını suladığı köydeki gölette sadece 15 günlük su kalırken, 41 kuyudan ise 4'ü içilebilir 9'u dışındakilerin kuruması köylüleri perişan etti. 3 tonluk tankerle getirilen suya 50 lira ödemek zorunda kalan köylüler, yetkililerden yardım istedi.

150 YILLIK SIKINTIYA ÇÖZÜM HATALI GÖLET YAPIMI

Marmaris'e 65 kilometre mesafedeki 150 hane, 550 nüfuslu Taşlıca Mahallesi'ndeki 150 yıldır yaşanan su sorununa bir türlü çözüm bulunamıyor. Sorunun çözümü için 8 yıl önce 1 milyon lira harcanarak yağmur suyu biriktirme göleti yaptırıldı. Gölette, uzmanların hesaplarına göre Mayıs ve Ekim ayları arasında köylünün ihtiyacı olan 25 bin metreküp suyun toplanması planlandı. Ancak, hatalı yapıldığı ileri sürülen gölette yağmur suları birikmediği gibi harcanan para da boşa gitti.

41 KUYUDAN 9 TANESİ KALDI, SADECE 4'ÜNDE İÇME SUYU VAR

Su bulabilmek için mahallede 200 metre derinlikte sondaj yapıldı ancak bundan da sonuç alınamadı. Köylüler su ihtiyacını bugüne kadar her biri 3 bin yıllık 41 kuyudan çektikleri suyla karşılamaya çalışıyor. Ancak, geçen yıl yağmurların az yağması nedeniyle bu kuyulardan 4'ü içilebilen 9'u dışındakilerin tamamı kurudu.

GÖLETTE 15 GÜNLÜK SU KALDI

Köydeki gölette ise en fazla 15 günlük su kaldı. Sıcak yaz günlerinde 3 tonluk bir tankerle getirilen suya 50 lira ödemek zorunda kalan köylüler, bu duruma tepki gösterip, bir an önce sorunlarının çözülmesi için yetkilileri göreve çağırdı. Köylülerden 59 yaşındaki Adile Baydar, evinde akan bir çeşme görmeden ölüp, gideceğini belirterek, "Bu gölet de olmasa hayvanlarımız suzuluktan kırılacak. 15 günlük su kaldı. Bu devlet nerede? Bize neden bakmıyor? Evlerimizde depolar var. Yağmur suyu biriktirip, kullanıyoruz. En yakın yer Söğüt Mahallesi ve oradan su getirilmese perişan olacağız. Şu mübarek Ramazan gününde bize su lazım, başka bir şey istemiyoruz" dedi.

"ÖMRÜMÜZ EŞEK SIRTINDA SU TAŞIMAKLA GEÇİYOR"

Atalarının ömrünün su taşımakla geçtiğini belirten köylülerden 62 yaşındaki Duran Baydar da, "Bizlerin de ömrü atalarımız gibi eşek sırtında su taşımakla geçiyor. 'Ha bugün ha yarın su getireceğiz' dediler. Ancak, ortada bir şey yok. Baraj yaptılar, sağlığa elverişli değil deyip biriken suyu tarlaya bastılar. Bu sene de yağış olmadı. Hayvanlarımızı suladığmız gölet bile kuramak üzere" diye konuştu.

"ARTIK CANIMIZA YETTİ"

43 yaşındaki Aysel Coşkun da susuzluğun artık canlarına tak ettiğini vurgulayıp, "Gelir kaynağımız yok. Para verip, su alacak durumumuz yok. Yöredeki en susuz köy de bizimki. Birkaç kere gelip araştırdılar ama çözüm üreten olmadı. Artık canımıza yetti" dedi.

"BİRÇOK SU KUYUMUZ KURUDU"

Köylülerden Fatma Turgut da "Derinliği 10 ile 8 metre arasında değişen kuyular var mahallemizde. Derin olanları içme suyu, diğerleri kullanma suyu olarak kullanılıyordu. Bu kuyulara doğru dürüst bakım ve onarım yapılmıyor. Çoğu, yağmur fazla düşmediği için kurudu" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Marmaris Muğla Yerel Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500

Yorumlar (6)

KARA:

devletin tüm imkanlarını onlarca yıldır doğuya sarf edenler terörist olmayan msum vatandaşa gelince niçin hizmetten kaçıyorlar acaba?

10
2
yanıtYanıtla
DUDULLULU_DUL_DUDU:

doguda olsa kıyamet kopardı yok dövlet bakmi bilmem ne . muglanın marmaris ilçesinin bilmem ne köyü 150 yıldır su yok . şükretmesini bilmeyen hainler göründe insanlık dersi alın. onlardamı silahlanıp daga çıkmalı . ama şükrediyolar muradına erecekler insallah

4
1
yanıtYanıtla
Aylin:

Duygu VE düsüncelerimi yazmissiniz, aynen katiliyorum. . . zaten Türkiyede ASIL Türkler zor durumda ama asil insanlar oldugu icin VE devletine bagli olduklari icin Hic isyan etmezler. . . dilerim belediye BU köye el uzatir

yanıt3
yanıt0
ahmet:

malum chp farki:)

1
1
yanıtYanıtla
Ramazan:

Sn EROGLU Marmaris Taslica Mahlesi Seni göreve bekliyor. Doguda bir yer olsaydi coktan halletmistin. Taslica mahallesi halki pkk li degil vatan haini degil, isyankar degil sükretmesini bilen insanlar. Doguda halktan VERGI alamiyorsunuz, ELEKTRIK parasi ödemiyorlar. Taslica mahallesi Vergisinide ödüyor, Elektrik parasini da ödüyor. Ama DEVLET SU ISLERINDEN hizmet alamiyor. YAZIKLAR OLSUN SN VEYSEL EROGLUNA ilgilenmedigi icin. TR de cok yere gölet yapildi. Cogu cesmelerin suyu kesildi.

0
1
yanıtYanıtla
engin:

pardon ama marmarisi Sy. Eroğlu değil cehape yönetiyor. şikayetini git onlara yap takoz.

yanıt0
yanıt0
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title