Haberler

Kuyucuk Kuş Cenneti Suya Kavuştu

Kuraklık ve yanlış su kullanımı nedeniyle geçen yıl bataklığa dönen Kuyucuk Kuş Cenneti, karların erimesi ve ilkbahar yağışları ile birlikte suya kavuştu.

Kuraklık ve yanlış su kullanımı nedeniyle geçen yıl bataklığa dönen Kuyucuk Kuş Cenneti, karların erimesi ve ilkbahar yağışları ile birlikte suya kavuştu. Kars'a 40 kilometre uzaklıkta, Arpaçay İlçesi'nde deniz seviyesinden 1627 metre yükseklikteki 245 hektarlık göl, 416 hektarlık Ramsar alanına sahip Kuş Cenneti su ile dolunca göçmen kuşlar akın etmeye başladı.

Kars- Akyaka karayolu üzerindeki Arpaçay İlçesi'ne bağlı Kuyucuk Köyü sınırları içindeki Kuyucuk Kuş Cenneti, karların erimesi, ilkbahar yağmurları ile birlikte doldu. Geçen yıl kuraklık, yanlış su kullanımı nedeniyle suya hasret kalan Kuyucuk Gölü sonunda yine çevresine hayat vermeye başladı. Gölün tamamen kar ve yağmur sularına mahkum olmaması için valilik girişimleriyle Akyaka İlçesi'nin İbiş Köyü'nden getirilecek kaynak suyun da bu yıl devreye girmesiyle birlikte benzer sıkıntıların yaşanmaması umut ediliyor. Türkiye'nin ilk su kuşu halkalama istasyonu olan Kuyucuk Kuş Cennetinin artık doğa severler ile kuş bilimcilerini yeniden ağırlamayı hedeflediğini anlatan Büyük Çatma Köyü Muhtarı İbrahim Birdal, şöyle dedi:

"Kars Valiligi, Arpaçay Kaymakamlığı, Kuzey Doğa Derneği'nin girişimleriyle 2004 yılında Kuyucuk Gölü, Türkiye'nin 13'üncü ve Doğu Anadolu'nun ilk ve dünyanın en önemli sulak alanlarından biri ilan edildi. Türkiye'nin ilk su kuşu halkalama istasyonu da burada kuruldu. Geçen yıl Kuyucuk Gölü büyük bir talihsizlik yaşadı ve kurudu. Göçmen kuşlar da bu yüzden uğramadı ve başka yerlere gittiler. Bu yıl yağışların bol miktarda olması nedeniyle göl suya doydu. Kuşlar yeniden göle gelmeye başladı." - Kars

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Arpaçay Türkiye Akyaka Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title