Haberler

Kuwait Finance House'un Malezya'dan Çıkarak Türkiye'ye Odaklanması

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, ?Kuwait Finance House'un Malezya pazarından çıkarak Türkiye'ye odaklanacağı açıklamasına ilişkin, "Ortaklarımız açısından Türkiye önemli bir pazar. Bundan sonra yatırım bankacılığı anlamında belki daha fazla katkı görebiliriz" dedi.

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, ?Kuwait Finance House'un Malezya pazarından çıkarak Türkiye'ye odaklanacağı açıklamasına ilişkin, "Ortaklarımız açısından Türkiye önemli bir pazar. Bundan sonra yatırım bankacılığı anlamında belki daha fazla katkı görebiliriz" dedi.

Kuveyt Türk Özel Bankacılık tanıtımı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uyan, Körfez ülkelerinden gelen gayrimenkul yatırımlarının Türkiye'de genelde İstanbul, Bursa, İzmir, Bodrum ve Antalya'da gerçekleştiği bilgisini verdi. Suudi Arabistan'dan da ciddi anlamda gayrimenkule yatırım yapanların bulunduğuna işaret eden Uyan, gayrimenkullerin sadece bireyler tarafından değil, ticari maksatla yatırım yapan şirketler tarafından da alındığını söyledi.

Uyan, özel bankacılık alanındaki yabancı müşterilerin çoğunlukla Kuveyt, Suudi Arabistan, Dubai ve Bahreyn'den olduğunu bildirdi.

Kuveyt Türk'ün ana hissedarı Kuwait Finance House'un Malezya pazarından çıkacağı ve Türkiye pazarına odaklanacağına yönelik açıklaması hatırlatılarak bunun Kuveyt Türk'ü nasıl etkileyeceğinin sorusu üzerine Uyan, şunları kaydetti:

"Şu anda alternatifleri değerlendiriyorlar. Bu konuda danışmanlarına görev vermiş durumdalar. Ama nasıl gelişeceğini bilemiyoruz. Ortaklarımızın Türkiye'ye bakışları hep olumlu olmuştur. Ortaklarımız açısından Türkiye önemli bir pazar. Büyüme imkanlarını sürekli araştırıyorlar ve tüm gerekli yatırımları da sermaye artışları anlamında hep gösterdiler. Bundan sonra yatırım bankacılığı anlamında özel bankacılık, sermaye piyasası anlamında belki daha fazla katkı görebiliriz. Yatırımların fonlanması ve büyük ölçekli yatırımlara girilmesi anlamında bu tür arayışlar var. Bunlar inşallah neticelenir. Bizim de büyümemiz açısından sermayeye ihtiyacımız olacak. Bu büyümeyi fonlama anlamında da bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ortağımızın bütün desteğini arkamızda hissediyoruz."

Kuwait Finance House'un Malezya pazarından çıkması durumunda Kuveyt Türk'ün Malezya'daki sukuk ihracı programının herhangi bir şekilde etkilenmeden devam edeceğini vurgulayan Uyan, çeşitlendirme ve maliyet kontrolü nedenleriyle Malezya'da ringit cinsinden borçlandıklarını söyledi.

Uyan, planlanan bir sermaye artışı olup olmadığı sorusuna da "Bu yıl içerisinde 400 milyon dolarlık sermaye benzeri kredi için piyasaya çıkacağız" yanıtını verdi.

Özel bankacılık anlamında merkezde 1 şube bulunduğunu ifade eden Uyan, "Şu anda merkezdeki şubemizin yeterli olacağını düşünüyoruz. Ancak her bir şubede özel bankacılık müşterimiz olacak. Dolayısıyla onlara oradan hizmet vermek üzere portföy açacağız. Bu nitelikte hizmeti verecek portföyler olacak" dedi.

Kuveyt Türk'ün sermaye yeterlilik rasyosunun gerilemesinin nedenlerinin sorulması üzerine Uyan, "Sermaye yeterlilik rasyosunun düşme sebeplerinden biri ciddi bir kur artışı oldu. Çünkü döviz cinsinden de plasmanlarımız var. Temel olarak onunla ilgili" şeklinde konuştu.

-"Kamu katılım bankalarının devreye girmesine pozitif bakıyoruz"

Uyan, 2015 yılı içerisinde kamu bankalarının katılım bankaları kurmaya başlamasının pazarı nasıl etkileyeceği sorusunu şu şekilde yanıtladı:

"Kamu katılım bankalarının devreye girmesiyle birlikte sektörün bir çok yönden etkileneceğini söylemek doğru olur. Yeni bir oyuncu ve yeni bir sermaye grubu giriyor ama getirdiği imkanları da düşünmek lazım. Belki kamuda olup da katılım bankalarına gelmeyen bir potansiyel de gelebilir. Bunu çarşıyı büyütecek bir olay olarak görüyoruz. Yeter ki prensiplere uygun hareket edilsin. Umarız da öyle olacaktır. Amaç büyütmekse bu hepimizin takdirle kabul edeceği ve izleyeceği bir olaydır. İnşallah kamunun girişiyle birlikte sektör daha iyi noktalara gidecektir. Pozitif bakıyoruz."

Kuveyt Türk olarak taleplerinin sorulması üzerine, özellikle şube harçlarının, bankaların aktiflerine göre belirlenmesi yönünde taleplerinin olduğunu dile getiren Uyan, şöyle devam etti:

"Çünkü büyümeyle birlikte yeni gelişen bankaların büyümeyi finanse edebilmeleri açısından bu şekilde belirlenmesinin daha hakkaniyete uygun olacağını düşünmekteyiz. Şu anda yıllık harç 80 bin lira. Neredeyse bir şube kirası kadar harç ödenmesi gerekiyor. Bütçe açısından da önemli bir rakam. Bunun kaldırılmasını beklememekle birlikte düzenleme yapılmasının uygun olacağını düşünüyoruz."

Erbil ve Katar'da şube açma planlarının olduğunu hatırtan Uyan, "Erbil'de otorite, şube açmak için yatırılması gereken sermayeyi 75 milyon dolara çıkardı. Bu tabi bizim açımızdan fizible olmaktan çıktı. Katar'ı da Dubai ve Bahreyn'de ciddi yatırım yaptığımız için ve buralardan aynı hizmeti verebileceğimizi düşündüğümüz için gözden çıkardık. Şu anda Katar ve Erbil'de devam etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Kuveyt Türk Ufuk Uyan Türkiye Malezya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title