Haberler

Kuveyt'teki Yemen Müzakereleri

Yemen'deki krizin çözümü için ortaya konması beklenen "yol haritası" konusunda ilk tepkilerini veren Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden ortak heyet, cumhurbaşkanlığı meselesinin tartışılması konusunda ısrarcı olduklarını bildirdi.

Yemen'deki krizin çözümü için ortaya konması beklenen "yol haritası" konusunda ilk tepkilerini veren Husiler ile devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarını temsil eden ortak heyet, cumhurbaşkanlığı meselesinin tartışılması konusunda ısrarcı olduklarını bildirdi.

Husi-Salih yanlısı ortak heyet yaptığı yazılı açıklamada, kapsamlı ve devamlı olacak bir barışın sağlanması konusunda istekli olduklarını belirtti.

Açıklamada, "11 Haziran'daki tutumumuzu sürdürüyor ve geçiş sürecinde etkili olacak uzlaşı ilkesine bağlı olduğumuzu ifade ediyoruz. Başta cumhurbaşkanlığı olmak üzere Kuveyt müzakerelerinde çözüme kavuşturulması beklenen temel meseleler konusunda ısrarcıyız." denildi.

Cumhurbaşkanlığı makamının Kuveyt müzakerelerinde temel noktayı teşkil ettiği vurgulanan açıklamada, ulusal birlik hükümetinin kurulması ve güvenlikle ilgili uygulamaların yerine getirilebilmesi için yüksek askeri konseyin oluşturulması gibi diğer meselelerin de bu temel noktaya bağlı olduğu kaydedildi.

Hükümet, yol haritasının açıklanmasını bekliyor

Hükümete yakın kaynaklar ise yol haritası açıklandığında gerekli tepkinin verileceğini belirtiyor.

Cumhurbaşkanının, meşruiyetin kaynağı olduğunu ve onu gözardı etmenin mümkün olmadığını ifade eden kaynaklar, Husiler ve Salih'in partisinden oluşan heyetin, önceki görüşmelerde Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin sadece 90 gün yönetimde kalmasını, ardından herkesin katıldığı cumhurbaşkanlığı geçiş konseyi kurulmasını şart koştuğunu ifade etti.

Kaynaklar, hükümetin bunu kabul etmeyerek Hadi'nin yeni seçimler yapılana kadar geçiş sürecinde de yönetimde kalmasını talep ettiklerini söyledi.

Husi-Salih yanlısı ortak heyet 11 Haziran'da yaptığı açıklamada, ulusal birlik hükümeti kurulması ve cumhurbaşkanlığı meselesinin tartışılması konusundaki taleplerini karşılamayan, savaşı, hava saldırılarını bitirmeyen bir BM planını kabul etmeyeceklerini duyurmuştu.

Yemen krizine siyasi çözüm bulunması için 21 Nisan'da Kuveyt'te başlayan müzakerelerde, hükümet kurulması ve cumhurbaşkanlığı meseleleri, uluslararası çerçevede yapılan tüm baskılara rağmen çözüme kavuşturulamadı.

BM Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild Şeyh Ahmed, BM Güvenlik Konseyine birkaç gün içinde Yemen'deki taraflara, ülkedeki çatışmaları sona erdirmeyi ve barışçıl siyasi sürece dönülmesini hedefleyen bir "yol haritası" sunacağını bildirmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Kuveyt Yemen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title