Haberler

Kuşuluların Belediye İnadı

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında nüfusu 2 binin altına düştüğü için belde statüsünü kaybederek köye dönüşen ve bunu protesto için birkaç seçimdir sandığa gitmeyen Kütahya'nın Simav İlçesi'ne bağlı Kuşu'daki seçmenler, gözünü Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi'ne çevirdi. Kuşu Muhtarı Feridun Aktay, Anayasa Mahkemesi'ne sevk edilen dosyanın usul açısından reddedildikten sonra Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi'ne iade edildiğini, esastan reddedilmediği için verilecek kararı Kuşulular'ın merakla beklediğini söyledi.

Yerel Yönetimler Yasası kapsamında, 2011 yılındaki nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediye statüsünü kaybederek köye dönüşen Kuşu'da vatandaşlar, bu kararı protesto amacıyla 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde sandığa gitmedi. 31 Mart sabahına muhtarsız uyanan Kuşu Köyü'ne Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran tarafından Kuşu Ortaokulu Müdürü Feridun Aktay muhtar olarak atandı. Ancak bu atama, 2013 Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2 bin 158 nüfuslu Kuşu Köyü halkını tatmin etmedi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararıyla geçen 1 Haziran'da, 1502 seçmenin bulunduğu Kuşu'da muhtarlık seçimleri yeniden yapıldı. Ancak, "Muhtar değil, belediye başkanımızı seçmek istiyoruz" diyen Kuşulular, yine sandığa gitmedi. Sandıktan tek oy bile çıkmadı. Bunun üzerine Simav Kaymakamı İbrahim Süha Karaboran, ikinci kez sandığı boykot eden Kuşu Köyü'ne Feridun Aktay'ı bu defa tarih belirlemeden tekrar muhtar vekili olarak atadı. Geçen 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanlığı Seçimi'nde de oy kullanmayan Kuşulular'ın belediyeliğin geri verilmemesi halinde önümüzdeki 2015 Genel Seçim'inde de sandığa gitmeyeceği belirtildi.

'KARARI UMUTLA BEKLİYORUZ'

Kuşuluların 62 yıllık belediyeliklerinin ellerinden alınmasını içlerine sindiremediğini söyleyen Muhtar Feridun Aktay, "Simav 19 Mayıs 2011'de 5.9'luk depremle sarsıldı. Çok sayıda bina ağır ve orta hasar gördü. Vatandaşlar panik içinde ikamet ettikleri yerleri geçici bir süreliğine terk etti. Daha sonra ise tekrar ikamet ettikleri yerlere döndü. Şimdi nüfus 2 binin üzerine çıkınca vatandaşlar haksız yere ellerinden alındığını düşündükleri belde belediye hakkının tekrar geri verilmesini istiyor. 30 Mart yerel seçimleri, 1 Haziran da tekrarlanan muhtarlık seçimi ile 10 Ağustos 2014'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanılmadı. Şimdi hukuk alanında verilen mücadelenin lehlerine sonuçlanacağına inanıyorlar. Zira Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi Kuşu'nun köye dönüştürülmesini eşitlik ilkesine aykırı bulduğu için dosyayı bir süre önce Anayasa Mahkemesi'ne göndermişti. Anayasa Mahkemesi'nin 15 Şubat 2015 tarihindeki oturumunda dosyayı usul yönünden Ankara 10'uncu İdare Mahkemesi'ne iade etmesi umutları artırdı. Kuşu halkı sevinçli ve kararı umutla bekliyor. Ben şöyle bir izlenim ediniyorum. Şayet karar 7 Haziran'daki milletvekilliği seçimleri öncesine yetişirse seçmen sandığa gidecek. Yetişmez ise sandığı yine boykot edecek. Kararın olumsuz çıkması halinde ise vatandaşlar yine sandığa gitmeme eğilimi gösterecek" dedi. - Tahya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anayasa Mahkemesi Kütahya Simav Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500

Yorumlar (1)

Simavlı eski bir hemşehriniz:

Sayın Kuşu''lu hemşehrilerim. Neden sandığa gitmiyorsunuz. Tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış. Sandığa gidin vereceğiniz oylarla iktidara bir darbe vurun. Böyle yaparsanız iktidarın ekmeğine yağ sürdüğünüzün farkında mısınız?

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title