Haberler

Kuşadası Toplum Sağlığı Merkezi 'Astım'a Dikkat Çekti

Kuşadası Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) ilçede 3 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle stand kurarak vatandaşları bilinçlendirdi.

Kuşadası Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) ilçede 3 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle stand kurarak vatandaşları bilinçlendirdi.

Kuşadası Toplum Sağlığı Merkezi'nde görevli Hemşire Gönül Demircan vatandaşlara broşürler dağıtarak, bilgilendirmelerde bulundu. Vatandaşlar da Kuşadası TSM'ye teşekkür ederek, bu tür halkı bilinçlendirici çalışmaların devam etmesini istediler.

ASTIM NEDİR?

Astım, dış ortamda bulunan çeşitli alerjenler, sigara dumanı, soğuk havaya maruz kalma gibi tetikleyici faktörlere karşı, havayollarının (bronşların) daralması ile ortaya çıkan ve ataklarla seyreden kronik bir akciğer hastalığıdır. Ataklar dışında çoğu kez hiçbir yakınması olmayan hastalarda atak sırasında nefes darlığı, öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışıklık hissi gibi belirtiler görülür. Bu belirtilerin şiddeti hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Ataklar genellikle gece sabaha karşı ortaya çıkar, hasta tedavi gördüğünde geriler. Tedavi görmemiş veya düzensiz tedavi olan hastalarda, zamanla atak sıklığı ve şiddeti artar; hastalık uzun vadede akciğer işlevlerinin kaybına da sebep olabilir.

Astımın dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilmektedir. Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte görülme sıklığı %15 kadardır. Bu oran hava kirliliğinin yüksek olduğu kent merkezlerinde daha yüksektir. Hastalığın genetik ve çevresel pek çok nedene bağlı olduğu bilinmektedir. Astım, doğru tanı ve tedavi ile çözümü olan bir hastalık olmasına rağmen yetersiz takip nedeniyle yeterince kontrol altına alınamamaktadır. Bu nedenle hastaların eğitimi ve tedavilerine sadık kalmaları çok önemlidir. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Dünya Astım Günü Kuşadası Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title