Haberler

Kuş Gribi, Köylüleri Horoz Sesine Hasret Bıraktı

Güncelleme:

Kars'ın bazı köylerinde kuş gribi yüzünden kanatlı hayvanların itlaf edilmesinden sonra, halk horoz sesine hasret kaldı.

Türkiye'de ilk kuş gribine kanatlı hayvanların göç dönemi olan 2005 yılının Ekim ayında Balıkesir'in Manyas ilçesinde rastlandı bir ay sonra da Iğdır'ın Aralık ilçesinde ortaya çıktı. Ardından kuş gribinin köy tavukçuluğu başta olmak üzere 53 ile yayılması üzerine, kontrolünü sağlamak için 2.5 milyon üzerindeki kanatlı hayvan itlaf edildi.Uzun süre kuş gribi korkusu yüzünden köy tavukçuluğu durdu, yöredeki bu sessizliği bozmak için Kars'ın Arpaçay ilçesine bağlı Akmazdam köyünde yaşayan 27 yaşındaki çiftçi Rüstem Güneş harekete geçti. Horoz sesine hasret kaldıklarını ve bunun üzerine farklı cins horoz yetiştirmeye başladığını anlatan Güneş, "Kuş gribinden sonra köyde yaşayanlar horoz, tavuk, hindi, kaz ve ördek gibi kanatlı hayvanları beslemekten vazgeçti. Doğal olarak sabahları horoz sesiyle uyanan köylü, çalar saat kullanmaya başladı. Şimdi bu korkuyu yıkmak için köyümde horoz yetiştiriciliğine başladım. Değişik horoz türlerini çoğaltıp köylülere sembolik fiyatlarla dağıtacağım. Köylerde hayvancılık yapanlar mutlaka kanatlı hayvan beslemeli. Tavuk- horoz kalmadığı için keneler çoğaldı bu kez onlar can almaya başladı" diye konuştu

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Balıkesir Türkiye Manyas Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title