Haberler

Kuş Gözlemcilerinin Yeni Gözdesi Hersek Gölü Olacak

Çevresinde yaklaşık 150 kuş türünün yaşadığı, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'yi yazmaya başladığı bölgede bulunan Hersek Gölü'nde Doğu Marmara Kalkınma Ajansının desteğiyle kuş gözlemevleri inşa edilecek Altınova Belediye Başkanı Oral: "Gölün korunmasıyla ilgili ciddi çalışmalarımız sürüyor.

NEVZAT SAMANCI - Altınova ilçesinde, 150'ye yakın kuş çeşidine ev sahipliği yapan ve kış aylarında özellikle flamingoların uğrak yeri olan Hersek Gölü ve çevresinde kuş gözlemciliği turizmi için çalışma başlatıldı.

Belediye Başkanı Metin Oral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hersek Gölü'nün, Türkiye'deki tapulu tek göl olduğunu söyledi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk döneminde burasının "göl beyi" denilen bir vatandaşa tapulandığını belirten Oral, şöyle devam etti:

"Göl, burayı besleyen dere yatağıyla beraber tapulanmış. Dere yatağı zamanla işgal olduğu için beslemesi olmayan bir göl ama şu anda onunla ilgili bir projemiz var. Daha sonra da bu vatandaşımız, burayı Darülacezeye bağışlamış. Şu anda Darülacezenin tapulu malı ve onlardan biz kiraladık. Koruma amaçlı da burada her türlü çalışmayı yapıyoruz. Gölün bir özelliği de bulunduğu bölge. Körfez Köprüsü'nün hemen altında. Yan tarafında bir Osmanlı külliyemiz, hemen yanında bir antik kentimiz, bir yanında da doğal bir alanımız var. Ayrıca Evliya Çelebi'nin Seyahatname'yi yazmaya başladığı ilk nokta burası. Dolayısıyla gölün korunmasıyla ilgili ciddi çalışmalarımız sürüyor. İlk etapta kuş gözlemevi ile ilgili bir çalışmamız var. Külliyeyi ayağa ve antik kenti ayağa kaldıracağız. Buranın doğası ve korunmasıyla ilgili çalışmaları devam ettireceğiz. En önemlisi de kuşları koruyacağız. Burayı kuş gözlemcilerimizin hizmetine sunacağız."

Geçen sene bin civarında flamingo geldi

Oral, göl ve çevresinde yaklaşık 150 kuş çeşidine ait bireylerin yaşadığını, bunlardan en önemlisinin ise flamingo olduğunu anlattı.

Sayım sonucu bölgeye geçen sene bin dolayında flamingonun geldiğinin belirlendiğini aktaran Oral, "Bu bölgede bu ciddi bir sayı. Gölün büyüklüğüne baktığımız zaman da metrekareye düşen kuş sayısı olarak çok fazla. Metrekareye düşen kuş sayısı olarak Manyas Gölü'nden çok fazla. Özellikli olarak da 10'a yakın kuş çeşidi var ve bu da bölgemizin değerini artırıyor" diye konuştu.

Metin Oral, Hersek Gölü'nün bir kuş cenneti olduğunu vurguladı.

Bölgenin "kuş oteli" olarak da bilindiğini dile getiren Oral, şunları kaydetti:

"Kuşlarımız burada biraz besleniyor, dinleniyor ve ondan sonra da yollarına devam ediyor. İstanbul'a, Bursa'ya, Kocaeli'ne yakın. Körfez Geçiş Köprüsü altında ve ulaşımı çok kolay. Onun için Türkiye'nin her yerinden kuş gözlemcileri Hersek Gölü'ne uğruyor. Biz de onlara iyi bir gözlem kulesi, iyi bir pozisyon sağlayacak, fotoğraf çekebilecekleri mekanlar yapacağız. Kuş derneklerimizin yöneticileriyle çalışıyoruz. Yerini onlarla beraber yapacağız. Projemiz hazırlandı. Projeyi de Doğu Marmara Kalkınma Ajansı yaptı. Dolayısıyla burada profesyonel bir çalışma yürütülecek." - Yalova

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Evliya Çelebi Metin Oral Altınova Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title