Haberler

Kuş cennetini kuraklıktan Manyas Barajı korudu

Güncelleme:

ZAFER AKPINAR - Balıkesir ve Bursa'daki bazı tarım alanlarının sulanması, göçmen kuşların konaklaması ve üremesine imkan sağlayacak ölçüde su seviyesinin kontrol altında tutulması amacıyla yapılan Manyas Barajı, Manyas Kuş Cenneti'nin ( Manyas Gölü ) adeta sigortası haline geldi.

AA muhabirinin DSİ 25. Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Balıkesir Şubesinden aldığı bilgiye göre, 5 Mart 1976'da Avrupa Konseyi tarafından A sınıfı Avrupa diplomasıyla ödüllendirilen ve ilk milli park olan Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, 1981 yılında da 1. derece doğal sit alanı statüsüne kavuşturuldu.

266 kuş türünün kayıt altına alındığı, tepeli pelikan ve küçük karabatak gibi tehlike altındakiler ile kaşıkçı, çeltikçi, kızkuşu, uzun bacak gibi 66'sının her yıl kuluçkaya yatıp ürediği Manyas Kuş Cenneti, Türkiye ve dünyanın önemli sulak alanları arasında yer alıyor.

Bu yıl kış ve bahar aylarında yeterli yağışın düşmemesi nedeniyle özellikle üreyen kuşların olumsuz etkilenmesinden endişe edilen gölde, yaz aylarının en sıcak günlerinin yaşandığı bugünlere kadar beklenen sıkıntı yaşanmadı. Kuş Cenneti'nin adeta sigortası haline gelen Manyas Barajı, kuruluş amacında olduğu gibi hem göle hem kuşlara hem de tarım alanlarına büyük fayda sağladı.

- Baraj, Kuş Cenneti'ni korurken elektrik üretiyor, tarım alanlarını suluyor

Yaklaşık 400 milyon metreküplük kapasitesiyle Balıkesir'in en büyüğü olan Manyas Barajı'nın, 1993'te temeli atıldı ve 2008'in mart ayında su tutulmaya başlandı. Barajın kuruluşunun birkaç amaca bağlı olduğunu belirten DSİ yetkilileri, "En önemlisi bölgede bir Kuş Cenneti var. Gölen su seviyesi bazen sıfıra iner bazen çok yükselirdi. Bu da kuşlar açısından büyük sıkıntı yaratırdı. Kuşların orada konaklaması, yuva yapıp yavrulaması için su seviyesinin kontrol altında tutulması gerekiyordu. Baraj bu imkanı sağladı. Manyas Barajı, ayrıca bölgedeki binlerce dekar tarım alanını suluyor ve elektrik de üretiyor" dedi.

"Kuş Cenneti" olarak bilinen, 690 milyon metreküp kapasiteli Manyas Gölü'nün doluluk oranı şu anda yüzde 40 seviyelerinde bulunuyor. Yer yer bazı noktalarda görülen ve ciddi bir sıkıntı teşkil etmeyen göldeki doluluk oranı geçen yıl bu dönemlerde yüzde 48 civarındaydı.

Yaşanan kuraklıktan ülkedeki birçok göl, baraj ve sulak alan olumsuz etkilenirken Manyas Kuş Cenneti'ndeki bu yüzde 40'lık doluluk oranı barajdan verilen suyla korundu. Şöyle ki, sıcak geçen yaz günlerinde barajdan saniyede 16 metreküp su salınıyor. Bu su, hem göle besliyor, hem de tarım alanlarını suluyor.

Manyas Barajı'nda ise şu andaki doluluk oranı yüzde 32 seviyelerinde bulunuyor. Yetkililere göre bu su miktarı, hem göl hem de tarım alanları için yağış sezonuna kadar yetecek ölçüde ve bir sıkıntı beklenmiyor.

Kuşlar ve gölden görüntüler.

Kaynak: AA / Güncel

Manyas Gölü Balıkesir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title