Haberler

Kurutulan Türk Domatesleri Avrupa Mutfağında

Konya, Niğde, Adana ve Mersin'den toplanan domatesler, 6 günlük kurutma işlemi sonrası Aksaray'da soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor.

Konya, Niğde, Adana ve Mersin'den toplanan domatesler, 6 günlük kurutma işlemi sonrası Aksaray'da soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Daha sonra İzmir ve Manisa'daki fabrikalarda işlenen domatesler, kalitesine göre paketlendikten sonra Avrupa'ya ihraç ediliyor.

Toplanmasından kurutulmasına kadar yaklaşık 1,5 ay süren bu işlem, iç savaş nedeniyle Suriye'den gelen ailelere ve Şanlıurfa'dan gelen mevsimlik işçilere istihdam sağlıyor.

"Rengi ne kadar canlıysa kalitesi de o kadar iyi"

Ereğli İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Soylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 15 bin dekar alanda sofralık ve salçalık domates yetiştirildiğini söyledi.

Alanda, Suriyeli aileler ve Şanlıurfa'dan gelen mevsimlik işçilerin çalıştığına işaret eden Soylu, şunları kaydetti:

"Manisa'dan gelen bir firma da Acıkuyu ve Zengen mahallelerimizde kurutma işini yapıyor. Kurutulan domatesler ABD, Kanada'nın yanı sıra başta İtalya ve Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Bölgemiz, kurak olması ve domates üretiminin bolluğu nedeniyle kuru domates ihraç eden firmaların ilgisini çekiyor. Kurutulan domatesin rengi Avrupalı müşteriler tarafından önemseniyor. Domates kuruduktan sonra kırmızı rengi ne kadar canlı olursa, kalitesi de iyi anlamına geliyor."

"Kurutma işi yaygınlaşmaya başladı"

Şanlıurfa Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Başkanı Suphi Curun da ailesi ile 13 yıldır domates kurutma işinde çalıştıklarını belirtti.

Ereğli ilçesinde domates kurutma işinin 3 yıldır yapıldığını anlatan Curun, zamanla yaygınlaşmaya başladığını dile getirdi.

Konya'da hava şartlarının domates işlemine ve işçilerin çalışma şartlarına uygun olduğunu ifade eden Curun, "Kurutulacak domatesler Konya, Niğde, Adana, Aksaray ve Mersin'den toplanıyor. Bu illere yakın olması sebebiyle bu işi Ereğli'nin Zengen Mahallesi'ndeki düz bir arazide yapmayı tercih ettik." diye konuştu.

Çeşitli illerden toplanan domateslerin, önce ikiye ya da dörde bölünüp tuzlandığını aktaran Curun, şöyle devam etti:

"Tuzlamanın ardından yaklaşık 6 günlük kuruma süresince açık alanda bekletilir. Bu süreç, ağustos ayı ortalarından eylül sonuna kadar sürer. Kuruyan domatesler çuvallarla Aksaray'daki soğuk hava depolarına gönderilir. İzmir ve Manisa'da bulunan fabrikalarda işlenip, kalitesine göre paketlendikten sonra başta İtalya, Almanya ve Yunanistan olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin mutfaklarına lezzet katmaya gider. Yani bu demek oluyor ki kuru domatesin asıl pazarı Avrupa'dır."

Curun, Çukurova ve Konya Ovası'ndan gönderilen domateslerin lezzetli olduğunu vurguladı.

Yaklaşık 11 kilogram domatesten 1 kilogram kurutulmuş domates elde edildiğini anlatan Curun, "Yaş domatesin kilogram fiyatı 35 kuruş, kurusu ise 3,5 avro yani yaklaşık 11 liradan satılıyor. Bu nedenle üreticiler kurutmayı tercih ediyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Aksaray Niğde Konya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title