Haberler

Kurumsal Yönetim ve Emeklilik Fonları Zirvesi

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı (TSPB) Başkanı İlhami Koç, "Emeklilik fonu şirketleri ile fon yönetim şirketleri, yatırımcılardan, şahıslardan mevduat, tasarruf toplama ve bunu yönetme hakkına sahipler.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı (TSPB) Başkanı İlhami Koç, "Emeklilik fonu şirketleri ile fon yönetim şirketleri, yatırımcılardan, şahıslardan mevduat, tasarruf toplama ve bunu yönetme hakkına sahipler. Bu yüzden ister halka arz edilsin, ister edilmesin kurumsal yönetim prensiplerini kullanmaları gerekiyor" dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal Yönetim ve Finansal Düzenleme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen "Kurumsal Yönetim ve Emeklilik Fonları Zirvesi", TSPB Başkanı İlhami Koç'un katılımıyla başladı.

Toplantı kapsamında, 2015 yılında Türkiye'de yayınlanan G20/OECD Kurumsal Yönetim Prensipleri'nin öngördüğü anlayışın devamı olarak, Türkiye'deki mevcut emeklilik fon sistemi masaya yatırıldı.

TSPB Başkanı Koç'un yanı sıra, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkan Yardımcısı Tevfik Kınık, OECD Kurumsal Yönetim Komitesi Başkanı Marcello Bianchi, OECD Kurumsal İlişkiler Başkanı Mats Isaksson'nun da konuşmacı oldukları konferansa, Türkiye ve dünyadan uluslararası fon kuruluşları ile finans kurumlarının üst düzey yetkilileri katıldı.

Piyasa profesyonelleri, bürokratlar ve akademisyenlerin katılımı ile Bireysel Emeklilik Sisteminin mevcut durumunun örnek uygulamalar ve yeni model önerileri ile beraber değerlendirildiği zirvede, uzun vadeli yatırım anlayışının ülke ekonomilerine sağlayacağı katkı tartışıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Boğaziçi Üniversitesi Kurumsal Yönetim ve Finansal Düzenleme Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, kurumsal yönetim ve emeklilik fonları arasındaki bağlantıya işaret ederek, "İyi bir kurumsal yönetimin olmaması, krizin en büyük sebebidir. Emeklilik fonları belli bir düzeye ulaşmış ülkelerde, sistemik şoklar o kadar yıkıcı bir etkiye neden olmuyor" dedi.

TSPB Başkanı Koç da moderatörlüğünü OECD Kurumsal İlişkiler Başkanı Mats Isaksson'ın yaptığı paneldeki konuşmasında, kurumsal yönetim ile emeklilik fonları arasındaki bağlantının öneminden bahsederek, kurumsal yönetimin uygulanması gereken bazı spesifik alanlar olduğunu söyledi.

Bu alanlardan birinin emeklilik fonları olduğunu dile getiren Koç, şunları anlattı:

"Genel olarak finansal kurumlar insanlardan mevduat alma ve toplayıp bunları yönetme hakkına sahipler. Bunların kurumsal yönetime tabi olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü böyle bir hakları var, bu türden kurumların şeffaf olması gerekiyor. Emeklilik fonu şirketleri ile fon yönetim şirketleri, yatırımcılardan, şahıslardan mevduat, tasarruf toplama ve bunu yönetme hakkına sahipler.

İster halka arz edilsin, ister edilmesin kurumsal yönetim prensiplerini kullanmaları gerekiyor. Sektör çok rekabetçi değil, bu işin kendi tabiatından gelen bir şey. Çünkü emeklilik fonu sektöründe uzun vadeli bir taahhüt gerekiyor. Buradaki yatırımcılar, finansal anlamda kuvvetli, tanınmış şirketlerin fonlarına yatırım yapmak istiyorlar. Sektöre yeni giren oyunculara çok açık olan bir sektör değil. Dolayısıyla bu sektördeki şirketlerin kurumsal yönetim kurallarını benimsemesi lazım."

Şeffaflık, hesap verilebilirlik gibi konuların emeklilik fonu şirketleri için ne kadar önemli olduğunun altını çizen Koç, dünyada yeni kurumsal yönetim kurallarında, fon şirketlerine özel bir vurgu yapıldığını belirterek, bahsedilen kuralların şu an için Türkiye'de olmadığını, ama olması gerektiğini söyledi.

"Emeklilik fonu satan şirketler, yatırımcılarına karşı kendilerini daha sorumlu hissetmeliler" diyen Koç, çünkü yatırımcıların kendi yatırımlarını takip edecek bilgi birikimine sahip olmayabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

Moderatör Mats Isaksson da emeklilik fonları ve kurumsal yönetimin bir arada Türkiye'de tartışılıyor ve konuşuluyor olmasının önemine dikkati çekerek, birçok ülkenin bunu başaramadığı yorumunu yaptı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Sermaye Piyasası Kurulu Türkiye Kınık Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title